De ce este bine ca un copil să meargă mai târziu la școală

Cristina Călin, redactor

Copiii care merg mai târziu la școală se descurcă mai bine decât cei care devin elevi la vârste fragede. Mai mult, au șanse mai mari să urmeze studii universitare în universități de elita, potrivit unui studiu a fost realizat de Oficiul Național pentru Studii Economice din Statele Unite ale Americii.

Înscrierea copiilor la școală cât mai târziu este deja o modă în SUA, spune David Figlio, economist la Northwestern University și unul dintre autorii studiului.

Cercetarea s-a concentrat pe diferențele rezultatelor academice obținute de copiii din Florida născuți înainte și după 1 septembrie. La studiu au participat copii născuți în august până în septembrie anul următor. Figlio și ceilalți autori ai cercetării au descoperit că anul diferență aduce după sine rezultate mult mai bune la nivel academic pe tot parcursul vieții.

Aceasta nu este singura cercetare de acest tip, însă studiile precedente nu au reușit sa urmărească elevii pe o perioada de timp atât de lungă. Cercetătorii din Florida au arătat că avantajele înscrierii târzii la școală sunt vizibile de-a lungul vieții. Figlio a declarat ca uitându-se la rezultatele obținute la teste, diferența este de 40 de puncte dintr-un total de 1600 în defavoarea celor care au mers la școală devreme.

Șanse mai mari la studii universitare

Vârsta la care copiii merg la școală poate afecta și rata de abandon școlar în timpul facultății, dar și rata de promovabilitate. Printre familiile cu venituri medii și peste medie, copiii care au mers la școală după ce au împlinit 7 ani au avut șanse cu 3 procente mai mari să fie absolvenți de studii universitare. Pe de alta parte, cei care nu aveau vârsta potrivită au un risc cu 1% mai mare de a fi acuzați de delincventa juvenilă. Diferențele nu sunt mari însă pot constitui un indiciu.

Cercetarea arată că diferențele apar indiferent de familiile din care fac parte copii și de nivelul veniturilor. Chiar și între frați s-au observat rezultate școlare diferite în cazul în care unul dintre ei a mers la școală la vârsta mai frageda și altul după ce a împlinit 7 ani.

Studiul nu oferă și soluții pentru părinții care aleg să-și înscrie copiii la școală înainte ca aceștia să aibă 7 ani. Totuși, sugerează realizarea unei clase în care sa fie integrați elevii în funcție de vârstă, mai ales în clasele primare. Aceasta este perioada în care un an diferența între copii poate fi dramatică, iar predarea în funcție de dezvoltarea lor cognitivă și emoțională poate da rezultate bune.

Vino joi, 22 februarie 2018, de la ora 18.30, la Hotel Capitol la Atelierul cu mămici ”Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață”! Înscrie-te acum GRATUIT! Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa