10 lucruri care nu ți se spun la grădiniță

Cristina Călin, redactor
la grădiniță

Alegerea unei grădinițe este o piatră de încercare pentru părinți. Fiecare are criteriile sale și încearcă să afle cât mai multe despre locul în care copilul își va petrece cea mai mare parte a zilei. Grădinițele prezintă ceea ce vor părinții să audă și la prima vedere majoritatea sunt perfecte. Potrivit todaysparent.com sunt 10 lucruri care nu ți se spun la grădiniță și voi trebuie să faceți investigații suplimentare.

Numărul de educatoare raportat la numărul de copii se schimbă și părintele este ultimul care află

Se poate întâmpla ca pe parcursul anului școlar să mai vină copii în grupă, dar nu vor fi angajate educatoare. La grădinițele de stat știți de la început că sunt două doamne la fiecare grupă, una dimineață, una după-amiaza și vă asumați acest lucru. În schimb, la cele private de obicei vi se spune că o educatoare se va ocupa de un număr anume de copii, iar pe parcurs lucrurile se pot schimba, de obicei, în rău. Nu numai la noi sunt aceste probleme. În Statele Unite ale Americii numărul mare de copii de care are grijă o educatoare este cea mai frecventă încălcare a legislației.

Personalul nu este atât de calificat pe cât vi s-a spus la înscriere

Materialele de prezentare ale grădinițelor privare menționează înalta calificare a educatoarelor, dar s-ar putea ca pe parcurs să mai angajeze personal care să nu fie atât de școlit. Veți ajunge în clasă și veți vedea o nouă doamnă, vi se va prezenta, dar referințele despre ea vor fi omise. Faptul că o persoană nu are studii de specialitate în domeniul educației nu înseamnă neapărat că nu se va purta frumos cu micuții. În acest caz este o omisiune prin care se dorește să se câștige încrederea părinților. Totuși, un studiu realizat de Universitatea Rutgers din New Jersey a arătat că există o legătură strânsă între dezvoltarea cognitivă și comportamentală a copiilor și calificarea educatorilor. Potrivit cercetării, copiii de 3-4 ani au căpătat abilități sociale, emoționale și cognitive mai bune atunci când cei de la catedră au avut diplomă de licență de 4 ani și specializare în educație timpurie. Mai mult, educatorii cu mai multe studii au fost mai afectuoși cu micuții și i-au pedepsit mai puțin sau deloc.

Mâncarea nu e atât de sănătoasă pe cât scrie în broșură

Meniul este principala grijă a părinților așa încât în prezentarea multor grădinițe găsim carne de curcan, de vită, pește, prăjituri fără zahăr, totul natural, eventual și bio. Din păcate, uneori de la broșură la masa copiilor se întâmplă niște transformări și în farfuria celor mici ajung și mezeluri, și dulciuri rafinate, carne de pui în fiecare zi și alte produse nesănătoase. Pentru părinți este greu să verifice, mai ales dacă cel mic nu vorbește bine și nu poate povesti ce a mâncat.

Ți se spune că au grijă la alergenii din mâncare

Dacă ai un copil cu probleme, vei căuta o grădiniță care să poate oferi alimente fără alergenii care îi fac rău. La înscriere ți se promite că au capacitatea de a face separat de mâncare pentru aceste cazuri. Numai că trebuie să fii foarte atentă, pentru că s-ar putea să fii sunată să vii să iei copilul și să-l duci la spital pentru că ”din greșeală” a consumat ceva interzis. Eventual, de la un coleg, de poftă.

Copiii vor fi scoși afară ori de câte ori vremea o permite

Tot mai mulți părinți insistă ca micuții lor să stea cât mai mult afară în timpul programului de la grădiniță. În prezentare sunt poze frumos colorate cu o curte mare și copii alergând veseli de la un leagăn la altul. Presupui că vor ieși afară des, ba chiar ți se și specifică acest lucru la vizită. Numai că, vremea nu prea o permite deloc și, când e cald afară, au activități de făcut înăuntru.

Televizorul merge mereu

La înscriere vi se spune că televizorul este doar pentru cântecele la ora de engleză și pentru niște activități ocazionale. Cu timpul veți observa că ocaziile se ivesc zilnic, uneori de mai multe ori pe zi și copilul își petrece mare parte din timp la desene animate. În cele mai multe grădinițe, televizorul este folosit mai ales după somnul de prânz al copiilor, până când vin părinții să îi ia acasă.

Metodele de disciplină vă cresc tensiunea

”Doamnele noastre educatoare sunt blânde și cu experiență, știu cum să gestioneze fiecare situație fără să țipe sau să aplice pedepse.” Probabil ați auzit această poveste și ați și crezut-o. Incidentele grave, în care copiii sunt bătuți sau maltratați, sunt destul de rare. Totuși, țipatul, pusul la colț, scoaterea în fața grupei sau vorbele jignitoare sunt practici frecvente în grădinițe, indiferent că sunt de stat sau private.

Modul în care evoluează copilul este un mister

A mâncat/ n-a mâncat. A dormit/N-a dormit. A fost cuminte/ n-a fost cuminte. Cam acesta este dialogul purtat în fiecare zi, în viteză, în ușa întredeschisă a sălii de clasă de la grădiniță, între părinte și educatoare. Sunt prea puține unitățile de învățământ preșcolar care trimit periodic părinților rapoarte cu modul în care evoluează copilul. În general, totul este pe fugă, fără prea multe detalii, chiar și la ședințele cu părinții, unde chestiunile financiare ocupă cea mai mare parte din timp.

Copil crește, dar jucăriile de la grădiniță rămân aceleași

În fiecare an, teoretic, jucăriile ar trebuie să fie schimbate astfel încât să satisfacă nevoile copilului. Numai că nu se întâmplă mereu așa, din rațiuni economice sau fără nici o explicație. Pur și simplu, acelea sunt jucăriile grupei și pe acelea le folosesc de la început până la sfârșit.

Viziunile nu sunt atât de largi pe cât ai sperat să fie

Părinții singuri speră ca la grădiniță copiilor să nu li se vorbească doar despre familii formate din mama, tata și copiii pentru a nu-i provoca celui mic o suferință suplimentară. Sunt copii de religii diferite. Sunt copii bolnavi. Sunt tot felul de copii. Dacă faci parte dintr-una din aceste categorii speri ca educatoarele să țină cont de situație și să procedeze în consecință. Numai că uneori lucrurile se fac mecanic și nu se ține cont de particularitățile fiecărei situații.

Vino joi, 22 februarie 2018, de la ora 18.30, la Hotel Capitol la Atelierul cu mămici ”Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață”! Înscrie-te acum GRATUIT! Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa