10 moduri prin care plimbarea în aer liber te ajută să te reconectezi cu copilul

Veronica Guzun, redactor

Plimbarea în aer liber ridică dispoziția, dezvoltă intelectul copiilor și întărește relațiile. Este o oportunitate excelentă pentru părinți de a-i învăța pe copii să fie atenți la mediul înconjurător, la detalii și să descopere noi concepte de matematică, vocabular, științe. Psychiologytoday.com propune 10 moduri de a te conecta cu copilul în aer liber.

1. Pune cât mai multe întrebări
Întrebările părinților îl ajută pe copil să gândească analitic, să observe și să tragă concluzii pe care apoi să le formuleze. ”De ce crezi că peronul are coperiș?”, ”Crez că e deschis la brutărie?”, ”De ce oare au asfaltat în jurul acestui bloc nou?” – sunt doar câteva exemple de întrebări care îl vor face pe copil să se gândească și să analizeze.

Ca să afli mai multe metode de a te conecta cu copilul citește și cartea Cum să crești un copil energic

2. Planifică pauze-surpriză
O oprire la o cofetărie, în parcul preferat, într-un spațiu deschis să faceți baloane de săpun, pe o bancă la un mini-picnic, toate vor bucura copilul și vor deveni apoi un nou subiect de discuție.

3. Fă-l atent la experiențele senzoriale
Plimbările sunt o excelentă ocazie de a observa detalii și de a dezvolta simțurile. Sunetul păsărilor, intrarea unui tren în gară sau plecarea lui, mirosul florilor sau a gunoiului, consistența nisipului, forma și modul în care se simte tactil o frunză sau o piatră – toate îl pot face atent pe copil, ca apoi să reacționeze, să descrie ce a simțit, văzut, auzit, mirosit.

4. Introdu concepte de matematică
De-a lungul drumului, ajută copilul să numere diverse lucruri: ”să găsim azi șase mașini roșii”, ”Să numărăm câte avioane vedem pe cer”, ”Să descoperim câți copaci înfloriți numărăm până acasă”, etc.

5. Asezonează plimbarea cu exerciții distractive
Pentru asimilarea mai bună a informațiilor e bine să alternezi discuțiile cu diverse exerciții amuzante. ”Acum mergem cu pași de gigant, sau cu pași de pitic” , ”acum sărim ca iepurașii sau precum cangurii”, ”acum fugim cum fug de lup purcelușii din poveste”, etc.

6. Discută concepte din științe
În timp ce evitați băltoacele, observă cât sunt de mari și corelează cu ploaia ce recent a trecut. Povestește fenomenele naturii, corelate cu anotimpul din calendar. Observă umbra și cum se schimbă ea în funcție de circuitul soarelui pe cer. Aruncă împreună cu copilul pietricele și crenguțe într-un râu și remarcați care se duce la fund și care rămâne la suprafață. Discuțiile despre ce va observa copilul vor fi lungi și captivante. Încurajează-l să spună și el ce crede despre un fenomen sau altul, să-l explice în termenii lui.

7. Ajută-l să cunoască împrejurimile/comunitatea
Folosește plimbarea în aer liber ca un bun pretext de a-i face cunoștință copilului cu cartierul. Să știe unde sunt magazinele de unde vă aprovizionați, cine e vânzătorul de la aprozar care îi oferă cele mai proaspete fructe și legume, discutați despre sirenele ambulanței sau a mașinii de poliție care trece pe lângă voi. Remarcați fântâna arteziană ce pornește în sezoanele calde și se oprește când e frig. Discutați vitrinele geamurilor și cum sunt ele amenajate în funcție de sărbătoarea care se apropie, etc. Toate acestea îl ajută să-și dezvolte vocabularul, dar și să se orienteze mai bine în cartierul în care locuiește.

8. Dezvoltă în cât mai multe detalii ceea ce observați
”Uite! Vecinii noștri se mută. Au închiriat o dubă în care vor pune toată mobila din casă: mese, scaune, paturi, canapele, șifoniere. Apoi vor încărca și valizele pline cu haine, lenjerie de pat, încălțăminte”. Mergeți cât mai în profunzime în dezvoltarea unei teme. În acest mod copilul își îmbogățește bagajul de cuvinte legate de un singur subiect. Nu-ți fie teamă de cuvinte mai grele sau mai rar folosite. Odată explicate, copilul le va primi în vocabularul lui într-un mod foarte natural. Adaugă acestei etape și puțină emoție care să-I mențină concentrat ”Privește!”, ”Vai, cât de interesant!”, ”O!”, ”Hm!” Exclamațiile vor relansa atenția copilului.

9. Dezvoltă-i memoria
Găsiți împreună pe drumul spre sau de la grădiniță câteva locuri fixe cu o semnificație. Faceți o rutină din a vă opri la ele. Fântâna arteziană, unde să vadă cum curge apa, copacul cu formă ciudată, clădirea în construcție unde să observați evoluția. După o perioadă în care discutați fiecare dintre aceste puncte, roagă-l să fie ghidul tău, folosind reperele învățate.

10. Observați Natura
Plimbările în parc sau pădure îl ajută pe copil să observe schimbarea anotimpurilor, ciripitul păsărilor, iarba după ploaie sau după o zi însorită, etc. Plimbările pe ploaie sunt o mare distracție pentru copii, adoră să poarte umbrelă și să întindă mâna să le cadă câteva picături în palmă. Apoi, după ploaie să deseneze în noroi sau să testeze adâncimea băltoacelor.

Mai presus de orice, plimbările în aer liber oferă posibilitatea părinților și copiilor să se elibereze de stresul zilei, să respire aer curat și să se bucure de timpul petrecut împreună.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa