Schimbări pentru elevi: fără culegeri și alte auxiliare, sport mai mult, după manual. Clasa a V-a începe fără manuale

Theodora Fintescu, redactor

Începutul noului an școlar înseamnă, pentru elevi, ghiozdane mai ușoare pentru o perioadă nedeterminată de timp. Ministerul Educației a decis scoaterea din uz a tuturor manualelor și materialelor didactice auxiliare, pe motiv că trebuie evaluate și aprobate din nou.

Ministrul Liviu Pop a emis un ordin care anulează ordinul de ministru emis în anul 2002, pe baza căruia au fost redactate materialele auxiliare, argumentând că a ajuns la concluzia că acest ordin nu a fost actualizat. Prin urmare, culegerile, caietul elevului, caietul de teme și orice alt auxiliar devin ilegale. Deocamdată, se lucrează la elaborarea unei noi metodologii de aprobare, iar până când auxiliarele vor putea fi comandate din nou de către profesori sau părinți va mai dura.

Organizațiile de părinți s-au arătat revoltate de această măsură, mai ales că unele materiale pentru noul an școlar au fost plătite în avans.

Fără manuale de română și matematică la clasa a V-a

O altă problemă o reprezintă lipsa manualelor de limba română și matematică pentru cei 170.000 de elevi ai claselor a cincea. Cel mai probabil, ele nu vor ajunge pe băncile școlarilor până la începutul noului an școlar, așa că profesorii vor folosi inițial manualele online, de pe siteul manuale.edu.ro. Motivul întârzierii manualelor este proasta organizare la nivelul Ministerului Educației, care nu a acordat editurilor suficient timp pentru desfășurarea întregii proceduri de licitație, contestare și tipărire a manualelor. În cazul clasei a cincea, 16 din cele 25 de manuale au fost contestate, așa că procedura de tipărire va începe târziu, în luna septembrie.  Textul continuă mai jos

La sport se va merge cu echipamentul și manualul

Din toamnă, elevii vor face sport după controversatul manual. Conform ministrului Liviu Pop, aproape 15% dintre profesorii de educație fizică și sport sunt necalificați și ”nu au capacitatea să predea ora”, iar manualul îi va ajuta să se descurce. Tot ministrul a afirmat că profesorii nu sunt obligați să folosească acest instrument dacă nu îl consideră necesar.

O altă modificare în ceea ce privește sportul îi vizează pe copiii înscriși la programul ”Școala după școală”. Programul este disponibil în 200 de școli și constă în activități cu ajutor specializat pentru copii (ajutor la teme, sprijin pentru elevii cu probleme cognitive sau emoționale, logopedie, consiliere, ateliere). Începând din acest an, din cele trei ore pe care elevii le petrec în cadrul programului ”Școala după școală”, 30 de minute sunt dedicate sportului, zilnic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa