Cât de importantă este stimularea copilului în primii trei ani de viață

Magda Popescu
stimularea copilului

Vrei să știi cum funcționează creierul în primele o mie de zile ale vieții sale? Știi cât de importante sunt stimularea copilului și experiențele de viață în acest stadiu incipient al dezvoltării sale? Se pare că este cea mai bună perioadă pentru a cultiva inteligența emoțională și a forma încrederea în sine. Specialiștii citați de site-ul mibebeyyo.com ne îndeamnă să profităm de primii trei ani de viață ai copiilor și să-i ajutăm constant să se dezvolte.

Cum funcționează creierul copilului? Descoperirile din ultimele decenii au fost la fel de revoluționare ca și cele care ne-au oferit știri despre Univers. Psihologi și cercetători au schimbat percepții și idei susținute de generații la rând vizavi de capacitățile și emoțiile bebelușilor noștri. Ce am învățat? Că importanța experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare este foarte mare. Așadar, ce putem face, concret, pentru a ne bucura și a lua parte la acest progres al copiilor noștri?

Dezvoltarea creierului. Care dintre cei patru lobi controlează gustul, coordonarea, vorbirea și inteligența

În primele 1000 de zile de viață, se întâmplă lucruri uimitoare cu organismul copilului despre care este bine să știm. Creierul copilului nostru are un număr foarte mare de neuroni pe care îi va păstra pe parcursul întregii vieți, doar că la început aceștia sunt ca niște răsaduri. Prin stimularea copilului și expunerea la nou, neuronii se dezvoltă într-un fel sau altul și se specializează, sunt interconectați și organizați în sisteme funcționale, ca într-o pădure. Conexiunile cel mai des utilizate sunt consolidate și nu mai dispar.

Dezvoltarea creierului copilului depinde, de asemenea, și de experiența ta. Viteza acestei transformări accelerate este foarte mare: la fiecare secundă se formează între 700 și 1000 de noi conexiuni neuronale! Dimensiunea creierului este dublat în primul an, iar în al treilea an de viață ajunge la 85% din volumul pe care îl va avea ca adult.

Creierul nu este ajutat prea mult de genetică; conexiunile neuronale se formează prin interacțiunea dintre gene și relațiile cu „îngrijitorul primar”, de obicei este preferată mama, mai ales atunci când copilul are nevoie de confort. Acest lucru se datorează dezvoltării unei legături puternice în timpul sarcinii. De aceea, să petrecem timp de calitate alături de copil și să răspundem cu sensibilitate și conectare la semnalele pe care el ni le trimite sau la nevoile pe care le are sunt cele mai bune ajutoare pentru dezvoltarea creierului și pentru buna funcționării socio-emoțională.

Copilul tău calculează pe degete? Va avea rezultate la matematică

Dezvoltarea creierului în primele 1000 de zile de viață este masivă și are loc în interacțiunea cu contextul socio-afectiv. Ce se întâmplă sau nu în timpul acestei perioade are un efect pe termen lung. O relație sănătoasă și armonioasă între copii și părinți oferă un prim pas spre dezvoltarea încrederii în sine, echilibrul mental bun, capacitatea de a stabili și menține relații.

Neuroștiința și alte discipline ne învață că abilitatea de a gândi sau capacitatea de a exprima empatie și grijă față de ceilalți sunt formate în primii trei ani de viață și că adulții joacă un rol crucial în toate acestea, deoarece experiențele timpurii și stimularea copilului modelează arhitectura creierului. Toate acestea subliniază importanța informării și sprijinirii părinților în modurile cele mai adecvate pentru a promova dezvoltarea emoțională sănătoasă a copiilor lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa