Transferul de la o școală la alta. Când se poate face și în ce condiții

Theodora Fintescu, redactor

Ca regulă generală, elevii se pot transfera de la o școală la alta doar între semestre sau în vacanța de vară. Transferul se face respectând legislația și regulamentul intern al școlii care primește elevul, iar prevederile acestuia pot diferi de la o școală la alta.

Până recent, mutarea se putea face doar cu acordul ambelor instituții. Acum, însă, este suficient acordul școlii care primește copilul, iar de la școala din care pleacă este necesar doar un aviz consultativ al Consiliului de Administrație.

Tot recent, Ministerul Educației a decis că transferul se poate face și în cazul elevilor aflați în clasa a IX-a, însă doar din al doilea semestru. Până acum, mutarea elevilor de liceu era posibilă doar din clasa a X-a. Condiția esențială este ca media elevului care solicită transferul să fie egală sau mai mare cu media ultimului intrat în clasa respectivă.

Transferurile în timpul semestrului se fac doar în situații excepționale. Acestea sunt următoarele:

  • la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al
    municipiului București;
  • în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcția de sănătate publică;
  • de la clasele de învățământ liceal la clasele de învățământ profesional;
  • la/de la învățământul de artă, sportiv și militar;
  • de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;
  • în alte situații excepționale, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar.

Școala care primește solicitarea de a-l primi pe elev aprobă sau nu cererea respectând legislația și regulamentul intern. Astfel, răspunsul depinde de o serie de factori: numărul de elevi din clasa respectivă, existența unor cereri din partea copiilor angajaților școlii (conform legii, aceștia au prioritate la transfer), situația la învățătură și media la purtare (școala are dreptul să îi refuze pe elevii repetenți și pe cei cu media scăzută la purtare), existența fraților în școală, domiciliu. De asemenea, în funcție de profilul clasei, poate fi necesară susținerea unui examen pentru a dovedi cunoștințele elevului la o anumită disciplină (spre exemplu, limbile străine).

Documentele necesare la transfer sunt: foaia matricolă, fișa medicală, fișa de lichidare, cererea de transfer și copii după actele de identitate ale părinților.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa