Ultima zi de înscrieri în clasa pregătitoare și chinul alegerii

Alexandra Irimiea
clasa pregatitoare totul despre mame

Un părinte vrea TOT ce e mai bun pentru copilul său. Nu e un clișeu, ci un fapt care te poate roade pe dinăuntru atunci când ești nevoit să faci alegeri și să iei decizii… neapărat cele mai bune. Acest lucru este din cale afară de adevărat azi, în ultima zi de înscrieri la clasa pregătitoare.

Astăzi a fost ultima zi de înscrieri a copiilor în clasa pregătitoare. Nu pare ceva măreț, însă pentru un părinte, primul pas spre școală este comparabil cu primul pas pe lună al omului. Și nu exagerez!

Clasa pregătitoare și dilema dilemelor

Părintele are sarcina de a alege cea mai bună școală pentru copilului lui. Cea mai bună din toate punctele de vedere: distanță, profesori, dotare. Din păcate însă, sistemul nu prea îi pune la dispoziție arme cu care să plece la luptă. Nu-i oferă deloc informații. În principiu, îi spune să meargă la școala de circumscripție, că e mai aproape. Dar ideea este nevalidă în multe cazuri, inclusiv al meu. Școala „noastră” are renumele ca fiind pe ultimul loc în oraș, drept pentru care aici nu se înghesuie nimeni. Ba mai mult, copiii de vârste diferite sunt nevoiți să învețe în aceeași clasă.

Dacă citești acest articol, înseamnă că vă pregătiți și voi de începerea școlii. Păstrează acest articol, îți va prinde bine în toamnă: 33 de întrebări pe care să i le pui copilului ca să afli cum a fost la școală

Și atunci începe lupta dilemelor: ce școală să aleg? Pe cea mare și frumoasă, nou construită, dar despre care se spune că profesorii sunt „fițoși”, iar copiii de bani gata? Sau pe cea la care se duc apropiații, dar care are dascăli de un nivel nesatisfăcător? Și până la urmă, cine îmi certifică mie, ca părinte, că x învățător este bun și y nu?

De o lună de zile am făcut o altfel de muncă jurnalistică, neplătită, bineînțeles. M-am documentat despre dascălii și școlile din oraș. Am cerut opinii mămicilor și prietenelor, dar și surselor „calificate”: educatoarele de la grădi, profesori de încredere, directori de instituții. Am stat de vorbă inclusiv cu învățătoarea mea, călătorind astfel pe tărâmul copilăriei mele și al primelor zile de școală. Am amețit cerând atâtea păreri, multe fiind contradictorii.

M-am panicat când a trecut prima zi de înscrieri și deja, toți cunoscuții mei își înscriseseră copilul la școală. Eu nici nu mă hotărâsem încă. Astăzi a fost ultima zi de înscrieri, dar nu cred că și-a mai depus cineva dosarul. Toată lumea a terminat treaba asta cu mult timp înainte, de parcă am fost cu toții într-o competiție. Nu pot să nu mă întreb dacă și pentru ei alegerea celei mai bune școli nu a fost chinuitoare. Pe mine una m-a lăsat trei zile fără somn, plină de cearcăne și cu întrebări la care nici acum nu am un răspuns.

Cea mai dificilă întrebare azi: cât de mult contează DOAMNA ÎNVĂȚĂTOARE?

Da, știu, DOAMNA nu e Dumnezeu pe Pământ, dar pentru un copil care se duce pentru prima dată la școală, doamna e totul. Pentru mine așa a fost! Și îmi doresc atât de mult ca băiețelul meu să aibă o doamnă care să-l pună în valoare, care să nu-i strivească creativitatea, care să-l înțeleagă, să-l asculte și să-l facă să-i placă școală, nu să-l plictisească. De fapt, asta ne dorim cu toții, nu?

Văzând chinul pe fața mea și neliniștea, mulți mi-au spus că un copil, dacă vrea să învețe, învață indiferent de cum e doamna. Și că oricum, toate doamnele sunt bune, blânde și drăguțe, că doar d-aia au ales profesia asta, pentru că le plac copiii. Dar tind să-i contrazic.

Am văzut și medici care nu-și fac treaba bine sau avocați care nu-și dau interesul. Dacă Iusti va avea o doamnă care nu pune pasiune în ceea ce face, atunci cum va fi el stimulat să descopere lucruri noi? Voi putea eu, ca mamă, să compensez asta?

Din păcate însă, ca părinți nu avem informații și nici pârghii ca să ne ducem copilul fix la doamna cea mai bună sau despre care se spune că e cea mai bună. Nu putem decât să stăm cu mâinile în sân și să sperăm că totul va fi bine. Ceea ce fac și eu acum, destul de împacientată.

Până atunci, aștept să văd dacă „am intrat” la școala pe care am ales-o ca fiind cea mai bună pentru Iusti.

Nu este prima oară când aducem în discuție dificultatea deciziilor pe care trebuie să le ia un părinte. Citește și acest articol: Decizii de părinte

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa