Vrei să învețe bine la școală? Iată care este regula esențială VIDEO

Alexandra Irimiea
secretul scolar

Ei bine, știm cu toții că aceasta este o întrebare retorică. Normal că orice părinte vrea ca al lui copil să învețe bine la școală. Și oricine, inclusiv subsemnata, ar da orice ca să găsească secretul succesului școlar care se pare că e chiar sub nasul nostru…

Și constă într-un… mic-dejun sănătos și sățios. Da, știu, sunt mulți copii care nu vor sau spun că nu pot să mănânce ceva înainte de școală. Dar, în timp, se poate forma acest obicei. Cu răbdare. Cu dragoste. Și cu o mai bună înțelegere a propriului copil, să-l întrebi ce îi place și ce nu îi place să mănânce și să-l asculți. Să-i explici de ce anumite alimente nu sunt potrivite pentru organismul lui și să-i oferi opțiuni, opțiuni sănătoase din care să aleagă singur, să simtă că are un cuvânt de spus.

Cum să învețe bine la școală pe stomacul gol?

Ei bine, revenind la secretul succesului școlar, acesta ne este divulgat, în mod suprinzător, de către un bucătar. Însă un bucătar care a trăit toată viața înconjurat de profesori: sora, tata, mătușa, unchiul plus toți verișorii lui. Ce să mai, aproape toată familia. Îl cheamă Sam Kaas și a povestit, într-o conferință TED la care a fost invitat, cum a ajuns la această conexiune între micul-dejun sănătos și performanțele școlare.

 

 

 

Astfel, le-a spus celor prezenți despre sistemul american de educație și care sunt diferențele între copiii care primesc mic-dejun la școală și cei care nu. Pentru că mulți copii provin din familii sărace, vin de multe ori la școală cu burtica goală, vorba poeziei. Și atunci, cum ne putem aștepta ca un copil să învețe bine la școală dacă nu are energie, dacă îi este foame?

„Pe de-o parte, unul din șase americani nu au siguranța hranei, inclusiv 16 milioane de copii – aproape 20% – care nu au siguranța hranei. Doar în orașul acesta, în New York, 474.000 de copii sub 18 ani înfruntă foametea în fiecare an. E o nebunie. Pe de altă parte, dieta și nutriția sunt de departe cauza nr. 1 de deces și boală în țara asta, de departe.“, a evidențiat Sam Kaas. Care este explicația?

Un mic-dejun cu calorii goale îl satură, dar nu-l hrănește

„Copiii sunt saturați cu calorii nesănătoase și ieftine de care sunt înconjurați în comunitățile lor și pe care familiile lor și le permit“, a spus el sec. Evident, acest lucru se întâmplă și în multe comunități din România unde hrana ieftină, de la magazinul din colț, e mai accesibilă decât cea scumpă și nutritivă.

„Studiile arată că atunci când copiii au un mic dejun consistent și hrănitor, șansele lor de a absolvi cresc cu 20%. 20%. Când le dăm copiilor hrana de care au nevoie, le dăm șansa de a progresa, la școală și dincolo de ea.“, a declarat Sam Kaas.

Și nu e deloc greu să alcătuim un meniu din care să nu lipsească un mic-dejun sănătos. Dacă nu ni-l permitem, atunci putem alege să renunțăm la anumite cheltuieli. Până la urmă, orice părinte încearcă să-i ofere copilului lui, pe cât posibil, cele mai bune opțiuni. Iar dacă aveți nevoie de inspirație, va recomandăm secțiunea noastră de rețete – este bogată în idei savuroase și nutritive.

„Când le oferim copiilor noștri alimentația de bază, aceștia vor înflori

A le da copiilor alimentația de bază e doar punctul de plecare. Ceea ce am expus eu este doar un model pentru multitudinea de probleme presante cu care ne confruntăm.

Dacă ne concentrăm pe simplul țel de a ne hrăni corespunzător, am putea avea o lume mai stabilă și sigură; am putea îmbunătăți semnificativ productivitatea economică; am putea îmbunătăți serviciile de sănătate și am putea avansa mult în a ne asigura că Pământul poate hrăni multe generații viitoare. Hrana e acel loc în care eforturile noastre colective pot avea cel mai mare impact.“, și-a încheiat Sam Kass pledoaria.

Recunosc, de multe ori îmi trimit copilul nemâncat la școală. Fie nu e timp, fie spune simplu că nu îi este foame. Dar am învățat o lecție importantă. Micul-dejun hrănitor este esențial dacă vreau ca el să învețe bine la școală. Până la urmă este atât de logic, încât nu știu cum (mai) poate fi considerat un secret de.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa