Vrei să-l înveţi pe copil valoarea banilor? Iată 4 activităţi care te pot ajuta

Alexandra Constantin

Vrei să-l înveţi pe copil valoarea banilor, dar şi cum poate să facă să economisească? Poţi face acest lucru într-un mod distractiv astfel încât timpul petrecut împreună să fie unul nu doar amuzant, ci şi productiv.

Este foarte important să îl înveţi pe copil valoarea banilor, dar marea problemă este cum să îi explici ca să şi înţeleagă. Spre deosebire de data când l-ai învăţat să meargă pe bicicletă, lecţia despre valoarea banilor nu e chiar uşor de predat. De fapt, rezultatele mai multor cercetări au arătat că multor părinţi le vine mai uşor să le vorbească odraslelor despre teme precum viaţa sexuală decât despre partea financiară, porivit www.parents.com.Vestea bună este că ai la îndemână strategii distractive prin care poţi să-l înveţi aceste lucruri.

Despre bani şi educaţia financiară a copiilor noştri

Vrei să-l înveţi pe copil valoarea banilor – cum să dea mai departe

Cel mai important obicei când vine vorba de partea financiară este acela de a da și celorlalți, de a da înapoi – concept pe care îl poţi explica în jurul vârstei de 4 ani. Discută cu copilul tău despre nevoia de a-i ajuta pe cei din jur, dar şi cum câţiva banuţi pot face diferenţa pentru persoanele care au cu adevărat nevoie. Apoi încurajeză-l să facă asta: pentru fiecare leu pe care îl pune din banii lui pentru persoanele care au nevoie o să mai adaugi şi tu un leu. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că organizaţiile mici pot face multe pentru animalele fără adăpost sau pentru persoanele nevoiaşe fără să folosească sume foarte mari de bani.

Efectul fluturelui sau cum să aștepte banii care i se cuvin

Dintre lucrurile legate de valoarea banilor pe care îl poţi învăţa pe un copil de 4-5 ani cel mai important este de departe aşteptarea banilor care i se cuvin. Acesta îl ajută pe copil ca atunci când ajunge la maturitate să facă cheltuieli inteligente, să ştie să economisească bani, dar şi să facă investiţii din care să nu iasă în pierdere. Abilitatea îi învaţă pe copii şi să aibă răbdare să primească mai târziu salariul, de exemplu. Îi poţi explica acest lucru oferindu-i exemplu unei crescătorii de fluturi. Este nevoie de planificare pentru a face o astfel de crescătorie, dar şi de răbdare ca omizile să se transforme după o perioadă de timp în fluturi frumoşi. De asemenea, până la primirea recompensei îl poţi învăţa să pună câte un ban deoparte, ban ce îi va prinde bine.

Grija față de buget

Vrei să-l înveţi pe copil valoarea banilor? Una dintre modalităţile prin care poţi convinge copilul sau adultul să înveţe este să îi oferi ceva dulce. Prin această activitate îl poţi învăţa pe copilul de 6 ani sau care este mai mare cum să aibă grijă de un buget, lucru ce îi va prinde bine când va ajunge la maturitate. Pentru început – mergi cu copilul la o patiserie şi spune-i care este preţul unei plăcinte (îi poţi spune de exemplu cât costă plăcinta lui preferată). Acum urmează şi provocarea: întreabă-l dacă poate să facă acelaşi desert, dar cu bani mai puţini. Apoi mergi cu el la un magazin, arată-i reţeta de plăcintă şi verifică preţul fiecărui ingredient. Ajută-l să coacă plăcinta dacă preţul total din magazin este mai mic decât cel din patiserie. Astfel îl poţi învăţa că se pot obţine aceleaşi lucruri, dar cu bani mai puţini şi că la sfârşit apare şi sentimentul de satisfacţie.

Cum îl poţi învăţa ce înseamnă dobânda

Un autor cunoscut spunea că e mai bine să economiseşti un leu şi să primeşti dobândă pentru el decât să câştigi cu un leu în plus. Dobânda este de fapt unul dintre cele mai importante aspecte despre care trebuie să îi vorbeşti copilului tău după vârsta de 7-8 ani, iar un bun exemplu este acela de a da bani gratuit. În prima zi îi oferi copilului un leu, iar dacă l-a păstrat îi dai în cea de-a doua zi încă un leu. Dacă nu îi cheltuie îi poţi da în ziua a 3-a doi lei, echivalentul banilor adunaţi. Şi poţi urma acest exemplu alte câteva zile. Copilul poate să înţeleagă că banii economisiţi generează alţi bani prin dobândă, dar şi că dobânda adăugată la banii din cont generează o dobândă mai mare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa