10 sfaturi pentru Internet în siguranță

TOTUL DESPRE MAME

Sfaturi pentru Internet în siguranță

Aproape 90% dintre copii accesează Internetul zilnic sau aproape zilnic: în cazul unei zile de şcoală obişnuite, timpul mediu petrecut pe Internet variază între două şi trei ore, crescând la peste patru ore în cazul unei zile libere, arată un studiu recent al organizaţiei Salvaţi Copiii. În acest context, dragi părinţi responsabili, cum putem avea control asupra comportamentului copiilor noştri pe Internet?

Andreea Pufu, coordonator în cadrul proiectului Sigur.info dezvoltat de Salvaţi Copiii ne ajută în formularea unui set de recomandări practice:

1. Descoperiţi Internetul împreună cu copilul vostru!

Fiţi persoanele care îl iniţiază pe copil în utilizarea calculatorului şi a telefonului mobil. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii săi despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depăşesc pe cele negative, aşadar comunicaţi deschis copiilor avantajele şi dezavantajele lumii virtuale.

2.  Stabiliţi împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului şi telefonului mobil!

Obţinerea consensului determină, de cele mai multe ori, o conduită responsabilă din partea copiilor. Sunt unele aspecte sensibile asupra cărora este bine să conveniţi, cum ar fi tipurile de site-uri şi activităţile permise în familie, precum şi cele interzise sau durata intervalului petrecut de copii la calculator şi pe Internet. Sunt esenţiale regulile privind datele personale (numele membrilor de familie, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învaţă copiii, locul dumneavoastră de muncă, detalii privind cărţile de credit. Copiii trebuie de asemenea instruiţi cu privire la programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor din calculator. Discutaţi şi stabiliţi reguli cu privire la comportamentul adoptat faţă de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc).

3. Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet!

Copilul va fi tentat asfel să ascundă celor din familie preocupările sale legate de Internet.

4. Aşezaţi calculatorul în camera cea mai accesibilă!

De exemplu, în camera de zi sau sufragerie, puteti urmări mai uşor site-urile pe care le vizitează copilul. Evitaţi pe cât posibil să vă lăsaţi copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale.

5. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.

Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, vârstă) sunt deseori false, în scopul de a pătrunde mai usor într-un grup de copii sau tineri.

6. Asiguraţi-vă de faptul că ştiţi parolele de acces la e-mail-ul copilului sau paginile web personalizate!

Astfel puteţi descoperi din timp dacă persoane rău intenţionate încearcă să intre în contact cu el. În cazul adolescenţilor, recomandarea este să procedaţi cu atenţie, ei putând oricând să schimbe aceste parole sau să-şi creeze noi adrese de email. Nedivulgarea parolei poate fi considerat şi un act de responsabilitate din partea adolescentului, menit să asigure acestuia un anumit grad de autonomie. Nu uitaţi să le reamintiţi însă că există riscuri la care se pot expune şi că, în orice situaţie dificilă se vor găsi, veţi fi gata să-i ajutaţi.

7. Încercaţi să aflaţi mai multe despre prietenii virtuali ai copiilor, aşa cum doriţi să-i cunoașteți şi pe cei din lumea reală!

Încurajaţi-i pe copii să vă povestească despre prietenii lor virtuali, unde i-au întâlnit sau ce discută. Închiderea bruscă a calculatorului sau schimbarea rapidă a ferestrelor pe monitor pot fi semne că discută cu persoane cu care nu ar trebui să comunice.

8. Amintiţi-le copiilor că nu tot ceea ce citesc sau văd pe Internet este şi adevărat!

Propuneţi-le copiilor şi alte surse de informare (cărţi, reviste de specialitate) şi încurajaţi-i să-si creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informaţii sunt operaţiuni simple, la îndemâna oricui. În acest mod, o mare parte din informaţii sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Similar, fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă, prin intermediul unor soft-uri performante şi pot înfăţişa situaţii nereale. Altfel spus, nu tot ce zboară pe Internet se mănâncă.

9. Împărtăşiţi din experienţa dumneavoastră şi altor părinţi!  

Îngrijorările cu care vă confruntaţi ar putea găsi o rezolvare prin soluţiile pe care alţi părinţi deja le aplică cu succes.

10. Pentru a face mai uşoară navigarea în siguranţă pe Internet a copiilor, folosiţi programe de filtrare specializate sau utilizaţi filtrele motoarelor de căutare preferate!

Învăţaţi copilul să nu răspundă e-mail-urilor de tip spam, la mesajele de hărțuire cu continut jignitor, agresiv sau obscen.

Raportati orice formă de abuz autorităţilor.

O soluţie completă pentru protejarea copiilor în timpul utilizării Internetului şi controlul activităţii acestora pe calculator sau pe dispozitivele mobile şi Internet o reprezintă programele de filtrare a conţinutului web şi control parental.

Programele de filtrare a conţinutului web şi control parental sunt programe complexe pentru controlul accesului copiilor la calculator sau Internet. Aceste programe se găsesc contra cost sau gratuit şi pot fi instalate fie pe calculatorul copiiilor, fie pe dispozitivul mobil (telefon, tableta). Programele de filtrare şi control parental reprezintă soluţia de bază pentru a bloca accesul copiilor la anumite site-uri care ar putea avea un conţinut ilegal sau dăunator.

Principalele funcţii ale acestor solutii software, atât pentru telefoane şi dispozitive mobile, cât şi calculatoare, sunt: filtrarea conţinutului web pe baza unor liste de adrese sau cuvinte restricţionate; controlul navigării pe Internet printr-un program orar stabilit de părinţi; controlul utilizării şi accesului pe Internet şi calculator/dispozitive mobile la programe şi fișiere, precum şi monitorizarea utilizării calculatorului/dispozitivului mobil şi a Internetului.

Aveţi grijă aşadar de copiii dumneavoastră şi în mediul virtual, la fel cum o faceţi şi în viaţa reală!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa