Joaca în zăpadă. 4 temeri ale mamelor care nu au nicio justificare

Andreea Popa
joaca în zăpadă bebeluș care manaca zapadă
„E prea frig azi, stai în casă! Nu mânca zăpadă! Ţine-ţi fularul pe gură! E vânt, faci otită!”. Acestea sunt doar câteva mituri despre joaca în zăpadă.

„E prea frig azi, stai în casă! Nu mânca zăpadă! Ţine-ţi fularul pe gură! E vânt, faci otită!”. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune mituri despre joaca în zăpadă.

De multe ori, copiii nu sunt lăsaţi să se joace iarna pe afară deoarece mamele îşi fac probleme că micuţii se vor îmbolnăvi din cauza temperaturilor scăzute. Iată câteva temeri comune ale mamelor despre joaca în zăpadă, care nu au nicio justificare și pe care vrem să le spulberăm în rândurile de mai jos:

Mituri despre joaca în zăpadă:

Mituri despre joaca în zăpadă – 1. Răceşti de la frig

Când temperaturile scad, în parcuri încep să se audă tot mai des atenţionări de genul „Stai liniştit, vei transpira şi o să răceşti” sau „Nu te da pe tobogan, e rece şi te îmbolnăveşti!”. Însă răceala este o boală infecţioasă, determinată de obicei de un virus, nu de frig. Este mult mai probabil ca cel mic să contacteze un virus într-un spaţiu închis, aglomerat şi nearisit, decât în parc. Chiar dacă se dă pe un tobogan rece.

Ideea că frigul te poate îmbolnăvi are un sâmbure de adevăr. De fapt, frigul poate „activa” un virus pe care organismul a reuşit sa-l ţină sub control până atunci. Însă doar frigul singur nu te poate îmbolnăvi. În schimb, să zicem că ai un vecin răcit bocnă care-şi duce (politicos) mâna la gură când strănută. Vecin care atinge apoi mânerul uşii de la lift. Şi dacă, ieşind din casă spre parc, cel mic atinge mânerul cu pricina şi-şi duce apoi mânuţa la ochi sau la gură, cel mai probabil va contacta şi el virusul. Iar a doua zi, mama va spune că a răcit de la frig.

Mituri despre joaca în zăpadă – 2. Să nu ieşi din casă fără căciulă şi fular pe gură

Căciula şi fularul sunt accesorii importante iarna, dar la fel sunt şi încălţămintea impermeabilă şi măuşile. Totuşi, lumea pare să se concentreze mai mult pe primele. De ce?

În cazul căciulilor, există mitul potrivit căruia cea mai mare pierdere de căldură are loc la nivelul capului. Mit demontat de nenumărate ori până acum, dar care reuşeşte cumva să supravieţuiască.

Cu privire la fular, există obiceiul de a-l trage peste gura şi nasul copilului, lucru deloc recomandat, dar la care puţini părinţi sunt dispuşi să renunţe. Purtarea fularului pe faţă favorizează de fapt crearea de „condens” din cauza respiraţiei, iar fularul se va umezi repede şi va menţine un mediu favorabil pentru instalarea unui virus.

Mituri despre joaca în zăpadă – 3. Bate vântul şi faci otită

Bineînţeles, cu varianta „Nu sta în curent, că faci otită”. Însă otita este o inflamaţie sau o infecţie a urechii care apare cel mai adesea în cadrul rinofaringitelor (răcelile obişnuite), deci nu poate fi provocată de vremea rea. Vântul sau curentul nu pot provoca ele singure o infecţie.

Pe de altă parte, „trasul curentului” este un fenomen atât de românesc, încât poate că e păcat să-l demontăm aşa uşor. Nefiind cunoscut decât de popoarele balcanice, el nu a fost deloc studiat până acum. Până atunci însă, pune-i copilului o căciulă rezistentă la vânt  şi lasă-l să se joace liniştit pe afară.

Mituri despre joaca în zăpadă – 4. Nu mânca zăpadă!

Este printre primele lucruri pe care copiii le fac când văd zăpadă: o gustă! Şi ar trebui lăsaţi să o guste. La fel cum ar trebui lăsaţi să prindă fulgii în guriţă. Cu siguranţă nu vor face roşu în gât de la asta. Durerea de gât este asociată cu infecţiile date de un virus sau o bacterie şi nu apare din cauza unei îngheţate, a unui pumn de zăpadă sau a câtorva fulgi de nea.

Şi acest mit are la bază un adevăr. În cazul consumului de lichide foarte reci, se produce o vasoconstricţie locală iar rapiditatea răspunsului imunitar scade. Deci cresc şansele ca un virus să-şi facă loc în organism. Însă este vorba în general despre lichide, care ajung brusc în gât, în timp ce zăpada e ţinută în gură suficient de mult cât să-şi modifice temperatura. Iar legat de acest aspect, medicii ORL spun, de exemplu, că îngheţata topită este mai periculoasă decât îngheţata… îngheţată. În forma topită, îngheţata este tot rece dar se înghite mai repede şi în cantităţi mai mari, iar mucoasa gâtului nu au timp să se adapteze la temperatura scăzută.

Revenind la joaca în zăpadă, nu este nicio problemă dacă cel mic ia o gură-două. Totuşi, chiar dacă pare imaculată, zăpada este plină de substanţe poluante, aşa că nu faceţi un concurs din cine mănâncă mai multă.

De asemenea, nu uita de sfatul chitaristului Frank Zappa: „Don’t eat the yellow snow” („Nu mânca zăpada galbenă!”), mai ales dacă stai într-o zonă cu mulţi câini.

Ai un copil plin de energie? Citește ”Cum să crești un copil energic” și află cum să ții pasul cu el. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa