Cum îi pregătim pe cei mici să stea singuri acasă

TOTUL DESPRE MAME
singuri acasă

Fie că este vorba de o problemă care apare pe nepregătite sau un aranjament de îngrijire a copiilor care s-a schimbat pe ultima sută de metri, există situaţii în care, uneori, trebuie să îţi laşi copilul singur acasă.

Este firesc ca părinţii să fie un pic neliniştiţi atunci când îşi lasă pentru prima dată copiii fără supraveghere. Însă nu trebuie să te gândeşti la celebrul film din anii ’90, Home Alone, cu Macaulay Culkin, şi să ţi-l imaginezi pe copilul tău în rolul principal. Cu o pregătire adecvată, cel mic va sta singur acasă şi totul va fi în regulă.

Amănunte pe care să le iei în considerare când lași copiii singuri acasă

Toţi părinţii se întreabă când îşi pot lăsa copii singuri acasă pentru prima oară. Nu există o vârstă general acceptată, valabilă pentru toţi copiii, când pot fi lăsaţi singuri acasă. Până la urmă, totul se rezumă la sentimentele tale şi când anume îţi dictează judecata, conştiinţa şi sufletul că cel mic este apt pentru o asemenea experienţă.

Fireşte, vei dori să ştii ce crede copilul despre toate acestea. Copiii de multe ori insistă că va fi bine, cu mult înainte ca părinţii să se fi obişnuit cu ideea. Pe de altă parte, există şi copii mai mari, care par a fi speriaţi, chiar şi atunci când părinţii sunt destul de convinşi că nimic nu poate să meargă greşit. Aşadar, cum să ştii care este momentul bun?

De când poate sta un copil singur acasă

În general, nu este o idee bună să laşi copiii sub 10 ani singuri acasă. Fiecare copil este diferit, dar, la această vârstă, majoritatea copiilor nu au maturitatea şi aptitudinile necesare pentru a reacţiona într-un caz de urgenţă, dacă sunt singuri.

Pentru început, ia în considerare zona în care locuiţi.

  • Există vecini în apropiere, pe care îi cunoşti şi în care ai încredere să ajute copilul în caz de urgenţă?
  • Sau sunt, în mare parte, străini?
  • Locuiţi pe o stradă aglomerată sau într-un bloc foarte populat?
  • Sau este o zonă aproape pustie?
  • Care este rata infracţionalităţii în cartierul tău?

Ce întrebări să îți pui înainte de a lăsa copilul singur în casă?

Este, de asemenea, important să iei în considerare modul în care copilul tău se descurcă în diverse situaţii. Iată câteva întrebări pe care să ţi le pui înainte de a face marele pas:

  • Are copilul tău un simţ dezvoltat al responsabilităţii vizavi de temele pentru şcoală, treburile casnice şi diversele sarcini pe care le primeşte în famili?
  • Cum se descurcă micuţul tău în situaţii neprevăzute? Cât de calm este atunci când lucrurile nu merg conform planului?
  • Înţelege şi respectă regulile casei?
  • Poate cel mic să înţeleagă şi să urmeze măsurile de siguranţă?
  • Copilul tău este prudent sau este predispus la accidente?
  • Cunoaşte măsurile de bază de prim-ajutor?
  • Este ascultător când îi spuneţi să nu vorbească cu străinii?

Faceţi o probă

Ar fi o idee bună şi înţeleaptă să faci un mic experiment înainte de ziua cea mare. Lasă-ţi copilul singur acasă pentru aproximativ 30 de minute, cât timp tu rămâi undeva în apropiere. La întoarcere, discutaţi modul în care a decurs totul în lipsa ta şi puneţi la punct împreună diverse amănunte (fie ce n-a mers bine, fie ce ar putea să meargă şi mai bine).

Mama mea, spre exemplu, m-a lăsat singură la 7 ani cât timp s-a dus să cumpere pâine undeva din apropiere. Nu pot spune că nu mi-a fost teamă, dar am simţit o responsabilitate mare pe umerii mei, nu numai în ceea ce privea siguranţa mea, dar şi în ceea ce implica siguranţa casei.

De lipsit nu a lipsit mai mult de 20 de minute, dar a fost timp suficient ca bunica să vină în vizită iar eu să nu îi deschid uşa, tocmai pentru că mama mi-a spus să nu descui nimănui. Se pare că reacţia mea fost un motiv de mândrie pentru familie şi semn că aş fi în stare să gestionez o situaţie mai complicată.

Situaţii neprevăzute

Există organizaţii care ţin cursuri pentru copii despre cum se acordă primul ajutor sau care sunt paşii în cazul unui incendiu sau inundaţii. Ai putea sugera să se organizeze astfel de cursuri la grăniţa sau la şcoala copilului tău. Cu siguranţă vei sta mai liniştită atunci când vei şti că cel mic ştie ce are de făcut în situaţii neprevăzute.

Ce trebuie să știe copilul înainte de a fi lăsat singur în casă

Înainte să fie lăsat singur acasă, copilul tău ar trebui să fie capabil să ducă la bun sfârşit anumite sarcini şi ia unele măsuri de siguranţă, cum ar fi:

  • când şi cum să apeleze la 112 şi ce informaţii să ofere celui de la celălalt capăt al firului;
  • cum funcţionează sistemul de securitate al casei, dacă aveţi unul, şi ce să facă în cazul în care alarma este pornită accidental;
  • cum trebuite încuiate şi descuitate uşile;
  • cum să folosească un telefon fix sau mobil;
  • cum să stingă şi să aprindă luminile în casă;
  • cum se foloseşte aragazul sau un cuptor cu microunde;
  • ce să facă în cazurile în care: este o furtună puternică afară, un străin sună la uşă, cineva îl caută pe unul din părinţii care nu este acasă, există o pană de curent.

Discută în mod regulat cu cel mic despre reacţiile pe care ar trebui să le aibă în cazul unor situaţii de urgenţă. Întreabă-ţi copilul ce ar face în cazul în care, spre exemplu, ar mirosi fum în casă sau un străin ar bate la uşă.

Înainte de a pleca

Chiar şi după ce ajungeţi la concluzia că cel mic este pregătit să stea singur acasă, este foarte probabil să te simţi neliniştită, agitată şi îngrijorată atunci când va veni momentul cu pricina. Din poveştile care mi-au ajuns la urechi ani mai târziu, ştiu că mama mea s-a simţit aşa atunci când a plecat la pâine, cu toate că nu a arătat-o la momentul respectiv. Dacă, însă, vei lua următoarele măsuri practice, vei putea să te simţi mai liniştită:

Programează şi stabileşte o oră la care să intraţi telefonic în contact.

Poţi bate în cuie ca cel mic să te sune imediat ce ajunge acasă de la şcoală, şi stabileşte o anumită oră la care tu să îl suni să verifici ce face. Asigură-te că cel mic înţelege ce înseamnă să fii uneori disponibilă la telefon şi alteori nu.

Stabileşte reguli de bază pentru cazurile în care vei fi departe de casă şi asigură-te că micuţul tău le înţelege.

Ia în considerare reguli cu privire la:

  • posibilitatea să invite un prieten sau un grup prieteni când tu nu eşti acolo;
  • camerele din casă în care nu are voie să intre, mai ales cu prietenii;
  • televizorul şi emisiunile la care se poate uita;
  • timpul de internet şi calculator;
  • bucătărie şi gătit (s-ar putea să vrei să pui interdicţie pe utilizarea cuptorului şi a ustensilelor ascuţite);
  • deschisul uşii pentru străini;
  • răspunsul la telefon;
  • să nu spună nimănui că este singur acasă.

Aprovizionează-te

Asigură-te că în casă sunt bunuri de zi cu zi şi provizii de urgenţă. Aprovizionează-ţi bucătăria cu alimente sănătoase pentru gustări. Lasă o doză exactă din orice medicament pe care copilul tău trebuie să îl ia, dar nu-i lăsa la îndemână cutia de medicamente întrucât acest lucru ar putea duce la o supradoză accidentală, mai ales în cazul în care fraţii mai mici sunt prezenţi.

În plus, lasă lanterne într-un loc accesibil, în eventualitatea unei pene de curent. Pune la vedere o listă cu numere de telefon importante – al tău şi al prietenilor, al rudelor, medicului de familie, poliţiei şi pompierilor – la care copilul să sune în caz de urgenţă.

Asigură-te că:

  • Laşi o listă de prieteni pe care copilul îi poate apela pentru unele lucruri pe care nu le poate face singur.
  • Laşi o gustare sau un mesaj scris, astfel încât copilul să ştie că te gândeşti la el, chiar dacă nu eşti acasă.
  • Îi faci copilului un program de care să se ţină atunci când nu eşti prezentă.
  • Verifici instalaţiile de apă şi gaz înainte să laşi copilul singur acasă.

Paza bună trece primejdia rea

Indiferent cât de bine urmează copilul regulile pe care i le impui, asigură-te că  încui o serie de elemente care ar putea prezenta risc de siguranţă sau sănătate. Acestea ar putea include:

  • alcool;
  • medicamente de orice fel;
  • arme sau ustensile ascuţite;
  • tutun;
  • chei de la maşină;
  • brichete şi chibrituri.

Gata de plecare

Când eşti pregătită să pleci de acasă şi să îţi laşi copilul singur pentru prima dată, există câţiva paşi care v-ar putea ajuta deopotrivă să treceţi mai uşor peste acest moment.

Ai putea responsabiliza un copil mai mare sau un prieten de familie să vină să stea cu copilul sau să îl supravegheze din când în când. Nu spune persoanei în cauză „bonă” sau „baby-sitter” – spune-i copilului că este acolo doar pentru a-i ţine companie.

Ai putea să îi permiţi copilului să invite un prieten de încredere de aproximativ aceeaşi vârstă; propune-i acest lucru ca pe o probă înainte de a sta 100% singur mai târziu. Anunţă-i pe părinţii prietenului respectiv că nu vei fi acasă.

Nu uita că animalele de casă, cum ar fi un căţel, o pisică sau un hamster, pot fi o companie foarte bună pentru copiii care rămân singuri acasă. Mulţi copii se simt mai în siguranţă când au un animal în preajmă. Chiar şi un hamster îl poate ajuta pe cel mic să nu se simtă singur și să aibă cu cine să stea de vorbă şi să se joace.

Asigură-te că ai bifat tot ce trebuie pentru ca cel mic să fie cât mai în siguranţă când e singur acasă şi detensionează-te. Cu pregătirea adecvată şi puţin exerciţiu, tu şi copilul vă veţi descurca foarte bine: tu nu vei avea emoţii şi cel mic nu va avea accidente.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa