Profesie: salvator de vieţi

Ruxandra Rusan
Despre primul ajuor cu medicul Bogdan Aignățoaie/Totul despre mame
Bogdan Aignățoaie
Despre primul ajuor cu medicul Bogdan Aignățoaie/Totul despre mame
Medicul Bogdan Aignătoaie

Despre primul ajutor cu Bogdan Aignătoaie, medic specialist medicină de urgență

Pentru copii, eroii poartă pelerine cu superputeri, se cațără pe clădiri şi salvează Pământul de forțe malefice.

Bogdan Aignătoaie nu poartă nici pelerină magică şi nici nu salvează omenirea. În schimb, salvează vieți şi este cel în care ne punem speranțele în momente de cumpănă.

Bogdan Aignătoaie este unul dintre medicii noştri tineri care fac diferența între viață şi moarte la departamentul UPU-SMURD de la Spitalul Clinic de Urgență Bucureşti.

Am vrut să aflăm de ce a ales o ramură atât de intensă a medicinii şi cum putem noi înşine reacționa corect în cazul în care copiii noştri au nevoie de ajutor urgent:

TOTUL DESPRE MAME: Urgențele sunt una dintre cele mai solicitante ramuri ale medicinii. De ce ați ales să rămâneți pe baricade aici?

Bogdan Aignătoaie: Medicina de urgență este o specialitate tânără , care oferă o experiență foarte completă oricărui tânăr medic. Am întâlnit la Spitalul Clinic de Urgență București o echipă foarte dăruită acestei profesii și am vrut din prima clipă să fac parte integrantă din acest colectiv. Mi s-a oferit posibilitatea de a învață și apoi de a participa la multe din activitățile Departamentului UPU-SMURD (intervenții în prespital , dispecerizare medicală, misiuni aeromedicale). Am devenit medic specialist și am simțit că aici este locul unde îmi pot îndeplini misiunea mai departe.

TDM: Care este cel mai intens moment pe care l-ați trăit în Urgențe?

B.A.: Cazurile grave și situațiile limită sunt sinonime cu activitatea noastră obișnuită. Probabil că îmi voi aminti mereu despre o fetiță în stare foarte gravă, politraumatizată, transferată din provincie în București,  care a fost stabilizată cu dificultate înaintea preluării în elicopterul SMURD. Rezultatul l-am văzut de îndată ce mi-am terminat tura de elicopter din ziua aceea, întors la spital: când am găsit-o în secția de terapie intensiva, operată și vindecată. Evaluarea și tratarea leziunilor amenințătoare de viață și asigurarea funcțiilor vitale sunt extrem de importante în cazul pacienților critici.

TDM: Cum te simți când știi că, datorită ție, un copil supraviețuiește unui moment critic?

B.A.: În meseria noastră, ne întâlnim frecvent cu copii de vârste și patologii diferite. De la nou-născuți în stare gravă, copii politraumatizați la cei care au suferit arsuri importante, situațiile limită sunt destul de frecvente. Satisfacția este pe măsură în momentul în care ai ocazia să întâlnești micuții pacienți după traversarea perioadei critice.

TDM:  În ce măsură contează reacția mamei în prima fază când are loc un accident cu copilul? Vă poate ușura sau îngreuna munca?

B.A.: În majoritatea cazurilor, reacțiile părinților sunt exagerate și pot îngreuna situația.

TDM: Trebuie să avem niște cunoștințe de bază în acordarea primului ajutor atunci când avem un copil sau când lucrăm cu copiii?

B.A.: Bineînțeles. Educația în acordarea primului ajutor de bază poate fi dobândită prin cursuri și activități practice organizate în școli, grădinițe sau grupuri de părinți sau viitori părinți. Apelul la 112, concomitent cu scoaterea persoanei din pericol (clădire incendiată, mașină avariată în periocol de a lua foc…) sunt măsurile pe care ar trebui să le ia orice salvator. Măsurile de prim ajutor sunt atribuite doar salvatorilor instruiți în prealabil.

TDM: Realitatea este că, oricât de prevăzători am fi, mici sau mari accidente se pot întâmpla. Cum să te setezi mental să nu te pierzi cu firea, ca părinte?

B.A.: Îmi puneți o întrebare dificilă, întrucât nu sunt părinte. Cred că este foarte important totuși că părinții să își păstreze calmul, întrucât panica poate induce o serie de greșeli sau măsuri inutile. Accidentele se petrec oriunde și oricând în jurul nostru , cred că este foarte important să le prevenim (siguranța corespunzătoare pe perioada transportului, înlăturarea factorilor care ar putea produce accidente în locuință etc.) Să nu uităm de respectarea regulilor în vigoare. De curând, prin modificarea codului rutier, siguranțarea copiilor de toate vârstele este reglementată explicit. Imaginați-vă efectul, în cazul unei coliziuni asupra unui copil de 5-10 kg aflat pe locul din spate nesiguranțat. Din păcate, am întâlnit această situație: victima cea mai gravă a unui accident rutier banal (mașină oprită pe dreaptă, lovită din spate) fiind un copil de 2 ani, neasigurat în automobil, care a fost proiectat din autoturismul oprit.

O ieșire în parc presupune o supraveghere permanentă a celui mic. Deși locurile de joacă pentru copii s-au modificat mult în ultimii ani, atenția îndreptându-se din ce în ce mai mult în a înlătura evenimentele nedorite, pericolele pot apărea chiar și în aceste spații.

TDM: Care sunt cele mai comune greșeli pe care le-ați văzut? De exemplu, când copilul suferă o arsură?

B.A.: Administrarea de antidoturi „populare” , aplicarea de diverse soluții pe plăgi sunt măsuri des întâlnite în cazul urgențelor. Minima educație în acest domeniu este extrem de importantă. Să nu uităm de apelul de urgență la 112.

TDM: Dar când copilul înghite ceva toxic?

B.A.: Varietatea toxicelor domestice, cât și a medicamentelor care pot fi prezente în mediul unde locuiește un copil impun evaluarea și tratamentul de specialitate într-o unitate de primiri urgente. Apelul de urgență este foarte important, astfel echipaje specializate vor ajunge la fața locului și se va lua decizia cea mai bună în cazul respectiv.

TDM: Ce să nu facem dacă, de exemplu, copilul e mușcat de un animal?

B.A.: Întrebarea vizează o patologie extrem de vastă. Ne putem gândi la orice fel de agresiuni animale (sălbatice, veninoase, infectate etc). Dar chiar și în cazul animalelor des întâlnite în locuințe (câini, pisici atent urmăriți, în program de vaccinare), este important ca micul pacient să ajungă la spital. Apelarea 112 și transportul la spital sunt cele mai bune soluții pentru a asigura cel mai bun tratament pentru copil.

TDM: Un alt coșmar al mamelor sunt alergiile. Șocul anafilactic. Ce să nu faci în caz că se întâmplă?

B.A.: În cazul reacțiilor alergice, este foarte important accesul în sistemul de urgență (apelarea 112 , transportul la cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgențe), întrucât situația se poate agrava chiar în câteva minute. De multe ori, alergenul este necunoscut (poate fi vorba de un  aliment, expunere cutanata, un medicament sau vapori inhalați).

TDM: Puțini bebeluși n-au avut parte de o căzătură…  Să zicem că cel mic se lovește la cap. Mama își pierde cumpătul, copilul plânge. Care este reacția corectă?

B.A.: Cel mai important este că mamă să își păstreze calmul, să aplice un pansament dacă există sângerare la nivelul zonei contuzionate și să transporte copilul la cel mai apropiat spital.

TDM: Nu în ultimul rând, ce facem și, mai ales, ce NU facem când copilul se îneacă cu un obiect sau cu mâncare?

B.A.: Concomitent cu apelarea 112, copilul trebuie încurajat să tușească, ajutat apoi de lovituri interscapulare. În situația în care acesta devine inconștient, se încep manevrele de resuscitare (respirația artificială și compresiunile toracice externe). Toate aceste manevre necesită o minima pregătire prealabilă.

TDM:  Din păcate, mamele primesc o grămadă de sfaturi neavizate în legătură cu ce se face dacă micuțul pățește ceva. Cum discerni un sfat bun de unul de-a dreptul periculos?

B.A.: Instruirea în cazul acordării primului ajutor de bază în cazul copiilor și însușirea acestor noțiuni e foarte importantă, astfel încât măsurile luate în cazul unei situații de urgență să fie cât mai benefice copilului.

TDM:  Care este cea mai potrivită atitudine a părintelui în caz de urgențe?

B.A.: Păstrarea calmului, evaluarea rapidă a situației, acordarea primului ajutor concomitent cu apelarea 112. Rețineți că primul ajutor de bază acordă timp vieții, până la sosirea Echipajelor de Prim Ajutor sau a Unităților de Terapie Intensiva Mobilă.

salvator de vieti

Ești pregătit să faci față unei situații limită, să acorzi primul ajutor unui copil?

Vino duminică, 14 iunie 2015, la Întâlnirile TOTUL DESPRE MAME de la City Park Mall din Constanța, să participi la „Lecția de prim ajutor” și să afli de la Bogdan Aignătoaie, medic specialist medicină de urgență, cum trebuie să acționezi în sitațiile limită, în care viața copiilor tăi este în pericol. Înscrierile se fac la [email protected]. Intrarea este gratuită.

 
Mai multe informații despre eveniment, aici: https://www.facebook.com/events/824150540994500/

 

Foto: Fotografii de familie 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa