Trusa medicală de prim ajutor pentru o vacanță departe de casă

Andreea Popa
trusa medicală de prim ajutor
În prima săptămână departe de casă alături de cel mic, am pus de toate în trusa medicală de prim ajutor. Iată ce trebuie să conțină!
trusa medicală de prim ajutor
În prima săptămână departe de casă alături de cel mic, am pus de toate în trusa medicală de prim ajutor. Iată ce trebuie să conțină!

Trusa medicală de prim ajutor. Ce medicamente e bine să ai la tine dacă pleci departe de spitale, camere de gardă sau farmacii

În prima săptămână departe de casă alături de cel mic, am pus de toate în trusa medicală de prim ajutor. Pe lângă faptul că era cât o mini-farmacie care ocupa jumătate de bagaj, majoritatea medicamentelor cumpărate au expirat fără a fi desfăcute.

Aşa că, pentru următoarea vacanţă, am alcătuit, împreună cu medicul pediatru, o trusă de prim ajutor mult mai compactă, dar care s-a dovedit a fi eficientă. Trusa medicală de prim ajutor trebuie să conţină, în general, medicamente pentru febră, răceală, reacţii alergice, diaree sau constipaţie.

Am încercat mai jos să nu dau nume de medicamente, ci doar substanţa sau clasa din care fac parte, astfel încât fiecare să-şi poată „personaliza” trusa medicală de prima ajutor în funcţie de sfatul pediatrului şi de medicamentele la care copilul a reacţionat bine în trecut. De asemenea, nu am luat în calcul medicamentele necesare pentru afecţiunile deja existente.

Trusa medicală de prim ajutor – Ce conține

Febra

Pentru febră, trusa medicală de prim ajutor trebuie să conţină neapărat antitermice – paracetamol şi ibuprofen. Plus un termometru, pentru a monitoriza starea copilului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), părinţii trebuie să intervină atunci când temperatura corpului depăşeşte 38 de grade măsurată intrarectal, sau 37,5 de grade măsurată la axilă. Totuşi, cea mai exactă este temperatura măsurată intrarectal, deci e recomandat să apelezi la această variantă.

Antitermicele pentru copii vin în general sub formă de sirop, dar este bine să iei cu tine şi câteva supozitoare de paracetamol, în cazul în care febra este însoţită de vărsături iar copilul nu poate înghiţi nimic. De asemenea, un supozitor de Algocalmin sau Novocalmin poate fi util ca o ultimă măsură, dacă febra trece de 40 de grade şi nu scade cu antitermice. Doza recomandată este de 10-15 mg/kgc/doză, iar un supozitor are 300 mg.

Atenţie! Chiar dacă nu ai la tine paracetamol sau ibuprofen, nu-i da copilului aspirină, sub nicio formă. Administrarea aspirinei la copiii sub 18 ani a fost asociată cu apariţia sindromului Reye, o afecţiune relativ rară, dar foarte gravă.

Răcelile

Pentru viroze şi simptomele neplăcute care le însoţesc, trusa medicală de prim ajutor ar trebui să conţină:

– Ser fiziologic sau soluţii de săruri marine, picături pentru desfundat nasul, o pompă sau un aspirator pentru secreţii nazale – acesta din urmă poate fi acţionat şi cu gura, în lipsa unui aspirator casnic.

– Un antiseptic şi analgezic local, pentru durerile de gât.

Diareea sau constipaţia

În trusa medicală de prima ajutor ar trebui să se regăsească şi un antidiareic, plus săruri de rehidratare orală şi probiotice.

În caz de constipaţie, dacă problema nu poate fi rezolvată din alimentaţie, sunt utile laxativele de uz pediatric sau microclismele.

Alte lucruri de pus în trusa medicală de prim ajutor

Mai poţi pune în trusa medicală de prim ajutor şi câteva şerveţele sterile speciale pentru igiena ochilor.

De asemenea, este bine să ai la tine şi un antihistaminic, care se poate dovedi util mai ales în cazul în care mergeţi la o cabană în care poate fi praf sau mucegai, iar copilul este alergic.

În cazul unui Revelion sau al unui Crăciun petrecut la cabană, deoarece multe sunt încălzite cu sobe de teracotă, trusa de prim ajutor ar trebui să conţină şi o cremă sau spray pentru arsuri. Atenţie însă, numai arsurile de gradul I (care afectează doar stratul superficial al pielii) pot fi tratate acasă. Dacă pe piele apar şi umflături (băşici), trebuie mers urgent la doctor.

Chiar dacă e iarnă, nu uita acasă nici crema pentru protecţia solară. La munte, soarele este mai agresiv, deoarece cantitatea de raze UVB absorbite de piele creşte odată cu altitudinea. În plus, zăpada poate reflecta 80% din razele ultraviolete.

În rest, trusa medicală de prim ajutor mai trebuie să conţină faşe de tifon, plasturi, foarfecă, soluţii dezinfectante, comprese sterile şi bandaje elastice de diferite dimensiuni, pentru micile accidente.

Vacanță plăcută!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa