Un prim Crăciun împreună fără peri albi

Andreea Popa
Mama cu bebelus in fata bradului

Primul Crăciun al bebelușului tău, fără peripeții (dacă se poate)! Crăciunul are şi mai multă magie, odată cu apariţia în casă a unui mic elf, nu-i aşa? Totuşi, graniţa dintre un Crăciun minunat şi unul stresant a devenit acum şi mai fragilă.

Înainte de a deveni mamă, alergai după cadouri până în 24 decembrie seara, petreceai ore în şir în bucătărie pregătind bunătăţi şi reuşeai (cu nervii mai la pământ, e adevărat) să şi străluceşti în noaptea de Ajun? Uită de toate acestea. Anul acesta, odată cu naşterea bebeluşului, singurele tale preocupări ar trebui să fie copilul şi familia ta. Pentru că un bebeluş de câteva luni, scos din rutina zilnică, asaltat de rude şi prieteni sau copleşit de agitaţia din jur nu se va sfii niciodată să-ţi spună că e supărat. Supărat tare. Iar deocamdată cel mai bine se exprimă prin plâns.

Singuri acasă I

Cu un copil sub un an, ideal ar fi să petreceţi Crăciunul acasă, pentru ca situaţia să nu explodeze când te aştepţi mai puţin. Cu rude şi prieteni cât mai puţini (sau chiar deloc) pentru a evita atât agitaţia, cât şi expunerea la diferiţi germeni, lucru important mai ales în cazul bebeluşilor foarte mici.

Este normal să vrei să te lauzi tuturor cu minunea ta, dar prea multe feţe noi şi prea mult „lugu lugu” din partea unor străini ar putea să îl sperie sau să îl suprastimuleze. Mai ales dacă nu e decât un boţ de om. În plus, acasă este mult mai uşor să respecţi rutina pe care v-aţi făcut-o în ceea ce priveşte orele de masă, de somn sau de plimbare. Iar păstrarea rutinei va reduce stresul bebeluşului şi vă va ajuta pe amândoi să vă bucuraţi de sărbători.

Dacă vă duceţi totuşi la cineva în vizită, iar copilul are peste 6 luni şi merge deja în patru labe, să nu uiţi că, cel mai probabil, casele lor nu sunt „child proof”. Fii atentă la lucrurile care sunt la nivelul lui. Sunt suficiente o clipă de neatenţie şi o capsulă de detergent lăsată la îndemâna lui  pentru ca primul Crăciun alături de copil să se termine cu un drum la Urgenţe.

Nu te juca de-a masterchef

Cel puţin, nu Crăciunul acesta. Nimeni nu se va supăra dacă vei pune pe masă cozonac cumpărat de la magazin şi o banală friptură la cuptor. Ba chiar îţi poţi ruga rudele să te ajute şi să pregătească ele felurile tale preferate de mâncare. Iar tu, în loc să stai cu orele în bucătărie cu un bebeluş atârnat de tine, să profiţi de zilele libere ale partenerului şi să-i laşi bebeluşul o oră-două în grijă, cât să faci tu o baie lungă, cu spumant mirosind a scorţişoară şi mere coapte.

Atenţie la brad şi la vâsc

Împodobirea bradului alături de cel mic este unul dintre cele mai frumoase momente din an. Însă toată operaţiunea trebuie bine gândită, mai ales dacă juniorul a început deja să patruleze prin casă. La ce să fii atentă? Este important ca bradul să fie foarte bine ancorat, iar la nivelul copilului să nu existe globuri (chiar şi în cele de plastic se poate tăia dacă le sparge în gură). Ai grijă şi la prelungitorul în care se bagă instalaţia de lumini, să nu fie în niciun caz accesibil celui mic.

De asemenea, dacă în anii precedenţi obişnuiai să atârni vâsc la intrare sau prin casă, anul acesta ar fi mai bine să renunţi la obicei. Fructele de vâsc, adică acele bobiţe translucide, sunt foarte toxice dacă sunt înghiţite.

Nu cumpăra jucării în neştire

E normal să vrei să cumperi tot magazinul de jucării, mai ales dacă e primul Crăciun al bebeluşului. Dar nu o face. Din mai multe motive. Unul ar fi că prea multe cadouri date deodată îl vor bulversa pe cel mic şi este foarte posibil să-l agite peste măsură. În plus, pentru mulţi copii, ambalajul este mult mai interesant decât cadoul în sine, deci poţi înveli o jucărie în mai multe straturi de hârtie de ambalat. Cu cât are mai mult de rupt, cu atât mai mare distracţia.

Dacă doreşti totuşi să-i oferi mai multe cadouri, fă-o treptat, pe tot parcursul zilei, şi nu într-o frenezie de 10 minute din care oricum nu va înţelege nimic.

Iar legat de fascinaţia faţă de ambalaje pe care majoritatea copiilor o au, trebuie să fii mereu atentă să nu-l laşi să se joace nesupravegheat cu panglici, funde sau hârtie de împachetat, deoarece există riscul de strangulare sau de asfixiere.

Pauza nu e negociabilă

Indiferent de locul unde vă petreceţi Crăciunul, fii atentă la semnele pe care ţi le transmite cel mic. Dacă e iritat, speriat, somnoros sau copleşit de toată atenţia acordată, retrage-te cu el în altă cameră şi spune-le celorlalţi să continue fără tine. Roagă-l pe tată să le explice că bebeluşul are nevoie de o pauză şi că acest lucru nu este negociabil. Joacă-te în linişte cu cel mic sau oferă-i răgazul să adoarmă. Nu te speria dacă începe să plângă incontrolabil. Cel mai probabil este un plâns de eliberare a stresului cauzat de toată agitaţia din jur. Ţine-l în braţe şi fii alături de el până când se linişteşte – un plâns sănătos având un suport iubitor îl va ajuta pe bebeluş să se elibereze de stresul acumulat şi să redevină relaxat şi vesel.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa