Loțiunile de protecție solară pot cauza reacții alergice! Care sunt mai sigure

Mihaela Călin
copil plaja crema

Loțiunile de protecție solară pot da o varietate de reacții cutanate la copii. Este un fenomen rar întâlnit, dar îngrijorător pentru părinți.

Când familia Sands, din S.U.A., a plecat într-o plimbare cu barca, mama i-a dat pe față pe toți cei patru copii cu loțiune de protecție solară. Însă, la câteva ore după aceea a observat schimbări la nivelul fețelor celor patru copii – ochii lor erau roșii și umflați dedesubt.

Lennon Sands si reactia ei alergica la crema de protectie solara
Lennon Sands si reactia ei alergica la crema de protectie solara

„Singurul lor numitor comun a fost loțiunea de protecție solară, iar fața era singurul loc unde am folosit-o”, a spus Rian Sands, mama copiilor. Tot ea a adăugat că cei trei copii mai mari au avut de suferit timp de aproximativ o zi, iar fiica cea mică a avut nevoie de 3 zile ca să-și revină. „Toți se simțeau inconfortabil și nu au putut să doarmă”.
Rian Sands și-a spus povestea și a împărtășit fotografiile pe rețelele de socializare cu declarațiile:
„Am crezut că fac un lucru bun protejând fețele copiilor mei. Nu mi-a trecut niciodată prin minte că s-ar putea întâmpla ceva rău”.

Alergiile la loțiunile de protecție solară

Medicii subliniază că beneficiile globale ale produselor de protecție solară depășesc cu mult riscurile de reacție. Protecția solară contribuie la scăderea posibilității de a face cancer de piele, arsuri solare și îmbătrânirea prematură a pielii, toate provocate de soare.

Pe site-ul medical www.webmd.com se precizează că oamenii pot avea o varietate de reacții cutanate la loțiunile de protecție solară, cunoscute sub numele de dermatită de contact. O reacție mai blândă, cunoscută sub numele de dermatită de contact iritativă, implică roșeață sau senzația de durere în zona în care a fost aplicată protecția solară.

Dermatita de contact alergică este o reacție mai rară, afectând mai puțin de 1% din populație. Aceasta poate implica o erupție trecătoare pe piele, senzația de mâncărime, umflături sau vezicule și durează o zi sau mai multe.

Iritatie la crema de protectie solara

Dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie la Școala de Medicină „George Washington”, spune că în timp ce iritațiile provocate de loțiunile de protecție solară apar la scurt timp de la aplicare, reacțiile alergice se pot observa la o zi sau mai multe după.

De asemenea, este posibil să apară o reacție atunci când un ingredient din loțiunea de protecție solară interacționează cu lumina soarelui, lăsând adesea urme pe piele asemănătoare cu arsurile solare severe. Acest lucru se întâmplă unui număr foarte mic de utilizatori și, în cazul anumitor persoane, este un episod unicat, spune Freidman.

Deși reacțiile alergice sunt rare, nu este ceva neobișnuit să vezi postări despre acestea pe rețelele de socializare. Jamie din Manhattan a împărtășit fotografii pe Instagram spunând că fiul său a avut două reacții alergice la lotiunea de protecție solară. „Este traumatizant pentru o mamă. Ei sunt atât de mici și tu crezi că faci ce-i mai bine pentru copilul tău, așa că vreau și alții să știe că acest lucru se poate întâmpla „.
S-a întâmplat de două ori în cazul fiului său, Coen. A avut fața și ochii umflați de la câteva ore până la o zi întreagă după ce i-a fost aplicată pe față lotiunea de protecție solară.

Investigarea rapoartelor de reacții alergice

Sandy Walsh, purtătoarea de cuvânt a FDA (The Food and Drug Administration) a declarat că agenția este conștientă de faptul că au fost raportate câteva cazuri de reacții alergice grave ale copiilor la produsele de protecție solară.

„Copiii mici sunt expuși unui risc mai mare decât adulții la efectele secundare ale cremei solare, cum ar fi o erupție cutanată”, a spus ea. Bebelușii au pielea mai puțin matură decât cea a adulților și au un raport mai ridicat al pielii comparativ cu greutatea corporală, față de copiii mai mari și adulții.

„Din cauza acestor doi factori expunerea unui copil mic la substanțele chimice din produsele de protecție solară poate fi mult mai mare, crescând riscul efectelor secundare”, a spus Walsh.

Ea spune că FDA caută în permanență rapoarte în legătură cu efectele secundare, precum și informații sigure din alte surse pentru a afla dacă agenția trebuie să ia măsuri sau să ofere informații noi despre produsele de protecție solară.

Cum să alegi inteligent loțiunile de protecție solară

Reacțiile alergice la produsele de protecție solară pot proveni de la diversele ingrediente. Acestea includ substanțe inactive, cum ar fi arome sau conservanți, și cele active, care pot fi fie chimice, cum ar fi avobenzona, octinoxatul și octocrilenul sau mineralele pe bază de oxid de zinc și dioxid de titan.

Loțiunile solare pe bază de minerale sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții alergice, deoarece crema mai grea rămâne pe partea superioară a pielii, împrăștie razele UV și nu pătrunde în piele. Dar aceste loțiuni de protecție solară au, în general, aspectul unor creme albe, foarte consistente, care pot fi neatrăgătoare, deși formulele mai noi „micronizate” sunt mai ușor de aplicat.

Când vine vorba de protecția solară, trebuie să fii și practic

„Concluzia este că cel mai bun produs de protecție solară este crema pe care o folosești și o reaplici. Dacă nu-ți place și nu o vei reaplica, atunci nu este cel mai bun produs pentru tine sau pentru familia ta”, spune Kalyani Marathe, medic pediatru în Washington. „Dacă este nemaipomenit de albă sau are un miros ciudat, pe care tu sau copiii tăi îl urâți, găsește un produs pe care îl vei folosi efectiv. ”

Marathe spune că o modalitate excelentă de a descoperi produsul ideal este de a testa noul produs pe un plasture lipit de partea interioară a brațului copilului, între cot și încheietura mâinii, de două ori pe zi, timp de o săptămână, pentru a vedea dacă există o reacție .

Dermatologii subliniază că, în timp ce părinții au dreptate să fie atenți la produsele pe care le folosesc, alergiile la loțiunile de protecție solară nu trebuie să-i țină departe de produse.

„Da, acest lucru se poate întâmpla. Nu este periculos, doar enervant. Însă cancerul de piele ucide. Este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer, și asta este ceva de care trebuie să vă temeți cu adevărat „, a spus Friedman. „Cred că este mai important să ne protejăm de soare, decât să permitem frica să ne împiedice să folosim un instrument valid pentru a preveni cancerul de piele”.

Alte sfaturi pentru părinți:

  • FDA spune că bebelușii de până la 6 luni ar trebui să fie feriți de soare între 10 a.m. și 2 p.m., iar părinții ar trebui să folosească îmbrăcăminte de protecție, dacă trebuie să stea în soare în acest interval.
  • Pentru sugarii cu vârsta mai mare de 6 luni, FDA recomandă utilizarea produselor de protecție solară așa cum este indicat pe eticheta diferitelor produse.
  • Utilizează produse solare cu valori SPF de 30 sau mai mari.
  • Marathe spune că dacă folosești produse de protecție solară pe bază de minerale, caută unul cu 10% -15% oxid de zinc și 5% sau mai mult dioxid de titan.
  • Evită spray-ul de protecție solară, deoarece poate fi greu să-ți dai seama cât de bine te acoperă. Dacă utilizi unul, mai degrabă pulverizează în mână mai întâi, decât să-l pulverizezi direct pe față și să inhalezi substanțele chimice.
  • Aplică loțiunea cu 20 de minute înainte de a ieși afară. Reaplic-o la fiecare 2 ore, când stai la soare și la fiecare oră dacă transpiri sau înoți.
  • Nu te baza doar pe protecția solară pentru a te proteja de razele soarelui. Folosește îmbrăcăminte cu protecție SPF, pălării și bluze cu mânecă lungă la piscină.
  • Dacă micuțul tău are o reacție la loțiunea de protecție solară, clătește rapid pielea pentru a îndepărta crema și apoi aplică un strat de vaselină. Încetează să mai folosești crema respectivă și solicită sfatul medicului.

Pentru mai multe informații despre expunerea la soare, vă recomandăm și aceste articole: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa