Jocurile care îi învăța pe copii să lucreze în echipă, nu în competiție

Ileana Mirescu

Copilul meu a primit, de la Moș Crăciun, un joc de cooperare – un boardgame. Alegerea perfectă, mi-am zis eu, având în vedere că era iarnă, vacanță, și petreceam destul de mult timp în casă. 

Descifrarea jocului

Nu știu dacă știți cum e atunci când pui jocul pe masă și începi să citești ce ar trebui să faci. Citeam, traduceam, ne uitam la planșa de joc și încercam să înțelegem. Urma să plecăm într-o aventură în junglă, să fim salvatori. Copilul era extrem de încântat de ceea ce urma.

Prima surpriză

După ce am pus toate piesele pe hartă și am început să ridicăm pietrele care ascundeau sub ele primejdii sau lucruri folositoare, a apărut și prima divergență. Jucam eu, copilul, tatăl lui și doi verișori. ”Eu am luat o piesă verde, sunt cel mai tare!”. Piesele verzi sunt piesele bune și piesele roșii sunt primejdiile. Cu greu au înțeles că suntem cu toții, într-o echipă, și avem același scop.

E un joc de echipă, de cooperare, în care adversarul este jocul în sine.

Joaca între copii

Când copilul meu a avut niște prieteni în vizită și au decis să joace acest boardgame, nu mare mi-a fost mirarea să constat că nu le-a fost ușor să accepte că sunt o echipă, că nu concurează, că nu se bat între ei. ”Ce joc e ăsta?”/ ”Ăsta nu e joc!”. Cu greu s-au lăsat convinși să-l joace. Și după ce au jucat o dată, au mai jucat încă o dată și încă o dată. Scurtele pauze în care dezbăteau ce ar trebui să facă, momentele de liniște în care își puneau mintea la contribuție, exercițiile de imaginație, simulările, ideile multe ce le veneau că nici nu le făcea gura față să le rostească m-au făcut să stau să mă uit la ei ca la cel mai frumos reality-show. Minunați au fost!

Armata care vâna zombie imaginari

După ce au terminat jocul, au decis să iasă afară să se joace ”de-a zombie”. Deși, în mod normal se împărțeau în zombie și oamenii, acum au decis să schimbe regulile, să fie toți o armată și mașinile care trec pe stradă să fie considerate zombie.

Jocul de afară s-a terminat cu victoria armatei lor, deși mai trecea câte un zombie și după ce au terminat ei. Când au intrat înapoi în casă, au început să povestească ce a făcut unul, ce a făcut altul și să se amuze.

Ce se întâmplă atunci când copiii cooperează?

Minuni, aș putea spune! Se cunosc mai bine, descoperă lucruri noi, își întăresc capacitatea de cooperare, ascultare și înțelegere, iar puterea mințiilor lor poate fi invincibilă. Lumea va fi schimbată de mai mulți oameni care au același crez, nu de un individ solitar!

Așa cum spune și Alfie Kohn: ”Dacă vrem să creștem o generație în care copiii să poată învăța să lucreze împreună într-o echipă și nu unul împotriva celuilalt, atunci e recomandat să-i introducem în jocuri de cooperare – moduri agreabile și provocatoare de a se juca ce nu implică trimful doar al unuia asupra tuturor acelora cu care joacă.”

Jocurile de cooperare sunt acum disponibile și în România și pot fi comandate de pe Sunny Games.  Conceptul nou de “jocuri de cooperare” lansat de Sunny Games are la bază joaca în echipă, indiferent de vârsta jucătorilor.

Toată lumea câștigă!

Urmărind un concept psihologic pentru dezvoltare personală, jocurile de cooperare elimină noțiunea de competitivitate și  atributele de “câștigător” versus “pierzător”. Sunt diminuate complexele de inferioritate  ce pot afecta copiii, iar în lumea jocurilor Sunny Games, toata lumea câștigă!

Jocul despre care v-am povestit mai sus este ”Ochii Junglei”, dar puteți alege dintr-o lungă listă disponibilă pe site-ul lor, în funcție de pasiunile și dorințele copilului.

Lumea jocurilor de cooperare, în care toată lumea câștigă, este șansa noastră de a crește o generație de învingători.

Pe 16 și 17 martie, Alfie Kohn va fi pentru a patra oară în România pentru o nouă serie de conferințe, la București și la Cluj. Conferințele ”De la pedepse și recompense, la colaborare și cooperare sunt susținute de Sunny Games, jocurile pe care Alfie Kohn le recomandă. În cadrul conferinței, la standul Sunny Games, veți avea ocazia să le vedeți, să le testați și să alegeți jocul potrivit pentru copiii voștri. Mai multe detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa