Cele mai frumoase povești pentru copii. Alegerea mamelor

Alexandra Irimiea

Care sunt cele mai frumoase povești pentru copii? Nu-i deloc ușor să alegi între atâtea prințese, feți-frumoși, zâne, animale năzdrăvane sau eroi, și totuși 10 mame au făcut-o. Te invităm să te delectezi cu un top al poveștilor de pretutindeni.

Poveștile sunt de nelipsit în viața unui om. Ele dau un miros aparte copilăriei și ne fac nostalgici, amintindu-ne cu drag de felul în care ne citea mama sau cum se simțea când adormeam în brațele ei. Mmm… parfum pentru minte și suflet!

Anii trec, însă poveștile rămân. Indiferent de generație sau de vârstă, mamele aleg întodeauna cele mai frumoase povești pentru copiii lor, pe care le citesc mai ales seara, înainte de culcare.

totuldespremame.ro a luat inițiativa de a face un mini-sondaj printre mămici cu privire la alcătuirea unui top al celor mai frumoase povești pentru copii. 10 mame, printre care m-am inclus și eu, îți împărtășesc în continuare, cu drag, care sunt, în opinia lor și a copiilor lor, cele mai frumoase povești de citit celor mici.

Cele 10 mămici au avut de răspuns la trei întrebări:
1. Care sunt cele mai frumoase povești pentru copii? Care este pe primul loc și de ce?
2. Care sunt poveștile preferate ale copilul tău?
3. Cât de des îi citești povești?

Află, în continuare, ce cred mămicile despre acest subiect important în viața unui copil: poveștile copilăriei. La finalul articolului, poți vedea și care este topul poveștilor, alcătuit pe baza opiniilor celor 10 mămici.

Poveștile au o morală

• Ada are două fetițe: Teodora (3 ani și 6 luni) și Anastasia (1 an și 3 luni)

„Toate poveștile pentru copii sunt frumoase pentru că toate au o morală care îi învață ceva. Povestea preferata a Teodorei, fetița cea mare, este „Punguța cu doi bani”. Pe aceasta mă punea să i-o spun în fiecare seară.

Nu îi citesc povești, ci i le povestesc eu. Fiind micuță, dacă aș avea o carte în mână, sigur ar vrea mai repede să deseneze pe ea sau să se joace cu ea. Iar fetița cea mică, Anastasia, sigur ar trage și ea de cartea cu povești.”

Nicio seară fără povești

• Alexandra are un băiețel: Iustin (6 ani și 9 luni)

„Cele mai frumoase povești pentru copii sunt cele din care înveți o lecție, care îți arată cum poți rezolva o situație, care îți rămân în suflet. Povestea copilăriei mele este „Cenușăreasa”. M-a fascinat dintotdeauna faptul că o fetiță poate avea parte de niște momente magice, în ciuda tuturor problemelor pe care le are acasă.

Pe lista mea se mai află „Frumoasa Adormită”, „Albă ca Zăpada”, „Barbă Albastră” și multe altele. Însă băiețelul meu are alte preferințe: „Ursul păcălit de vulpe”, „Cei trei purceluși”, „Sora mai mare”, „Bucle-Aurii”, „Spiridușii cizmari”, „Greierele și Furnica”, „Bătrâna și purcelușul ei”, etc.

Obișnuiam să citim în fiecare seară povești, chiar înainte de culcare – era momentul nostru preferat al zilei. Însă, în ultima vreme, băiețelul meu vrea mai degrabă să se uite la desene animate… Dar atunci când avem o revistă nouă sau o cărticică pe care n-am citit-o, ne place să ne cuibărim în pat și să aflăm care e povestea. Iar acest lucru mă bucură cu atât mai mult cu cât îl văd pe el dornic să citească singurel”

Metaforele din povești ne-au fascinat dintotdeauna

• Bianca are un băiețel: Mircea (8 ani și 3 luni)

„Cele mai frumoase povești pentru copii sunt cele clasice. De la „Albă ca Zăpada”, la „Cartea Junglei”, „Crăiasa Zăpezii” și „Hansel și Gretel” – poveștile clasice sunt cele care ne-au colorat și nouă copilăria, iar acum și copiilor noștri. De asemenea, poveștile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă și Petre Ispirescu sunt minunate! Băiețelul meu preferă autori români de fiecare dată.

Pe lista lui se află: „Borta Vântului” de Mihai Eminescu, „Crăiasa Zăpezii” de H.C. Andersen, iar mai recent – „Povești la telefon”, o carte scrisă de un autor din Italia, Gianni Rodari, care cuprinde multe povești scurte de culcare, pe care tăticul unei fetițe i le citește la telefon, cât timp el este în delegații.

Sunt toate povești cu umor și cu pilde, unele fantastice și utopice, altele mai clasice și cu un corespondent în realitate. De exemplu, „Povestea plânsului” – de unde vin lacrimile și cum sunt ele ținute în sticluțe sau „Povestea regelui” care era pe moarte și avea o singură șansă ca să trăiască: să facă schimb cu un cerșetor pentru o zi și totuși a ales să moară…

Cât de des îi citesc povești? Frumoasă întrebare! Seară de seară, de când era în burtică! Citește și el, la rândul lui, de la cinci ani – cursiv – și de un an participă și la două cluburi de lectură.

Cititul poveștilor la culcare este ritualul nostru în doi și principala constantă din viața lui. I-am citit sau a citit, de unul singur, poeziile autorilor români, toate poveștile clasice de autori străini și români de sute de ori, cărți tipărite recent sau mai demult, „Legendele Olimpului”, „Basmele românești” – aceasta din urmă fiind o carte pe care o am de când eram eu mică – anii ’80.

I-am citit și în engleză, germană și franceză, încă de când era mic – mă ruga să îi citesc și în alte limbi că să capteze sonorități diferite. Nu spunea chiar așa, desigur, dar se mira sau se amuza cum unele cuvinte seamănă. În orice caz, era el interesat.

Când era bebeluș la 6-8 luni, „jucăriile” lui preferate erau cărțile. Și acum știu că, dacă am o carte la îndemână, nu se va plictisi pe drum.

Felul în care citim și ce anume citim, variază de la o zi la alta. Are deja teancuri de cărți care îl așteaptă, unele prioritare, altele amânate sau citite pe bucăți – mama mea este învățătoare și o bunică unică din punctul ăsta de vedere, nu îi aduce ciocolate, ci cărți.

Ca să dau un exemplu, în această seară și-a dorit să citim un reportaj despre foametea din Somalia și Etiopia, „Povești la telefon” de Gianni Rodari și… ceva despre Triunghiul Bermudelor. Pe locul 1 aș pune, deci, o poveste dragă nouă, pe care am citit-o de foarte multe ori – „Crăiasa Zăpezii” de H. C. Andersen, o poveste despre prietenie, sacrificii și o oglindă magică ce urâțește lumea… Multe metafore în această poveste, care pe noi ne-au fascinat și cucerit!”

Magia poveștilor Disney

• Claudia are un băiețel: David (5 ani)

„Poveștile pentru copii nu au fost un subiect prea discutat între noi decât de vreo 2 ani încoace când David a înțeles că e nevoie de puțină răbdare să asculți o poveste. Bineînțeles că printre preferințe se număra cele editate după filmele Disney: „Mașini”, „Avioane”, „În căutarea lui Nemo/Dory”, „Zootropolis”, „Garda felină”, chiar și „Regatul de gheață”. Cu toate astea, am descoperit, eu citind – el ascultând, că îi plac și basmele noastre vechi – și totuși noi – dar cu condiția să fie și imagini în paginile cărților.

Ne place să „savurăm” și povești cu pilde, cum sunt cele două varietăți cu animale ale lui Marco Campanella -„Mami, te iubesc”/ „Tati, te iubesc”. Pot spune că toți din familie i-am cumpărat cărți cu povești, însă i-am oferit libertatea să aleagă ce îi place, chiar dacă înseamnă să le citim din nou și din nou.

Momentul lecturii nu este unul fix și spun asta pentru că îi citim când vrea el: fie ziua, când e cu mama mea, fie seara – când e cu amândoi.”

Farmecul poveștilor audio

• Corina are un băiețel și o fetiță: Darius (6 ani și 10 luni) și Alisia (1 an și 2 luni)

„Cele mai frumoase povești pentru copii sunt cele care au transcriere și în viața reală, nu sunt doar distractive. Pe primul loc este „Fata moșului și fata babei”. Îmi aduc aminte că o ascultam de foarte multe ori când eram de vârsta copiilor, pe disc, la pick-up. Este o poveste cu învățăminte multe, te învață să fii educat, să fii harnic, lucruri ce îți sunt de folos în viața de zi cu zi.

Copilul meu nu are povești preferate, pentru că, în viața asta mereu grăbită, nu prea citim povești, ci vizionăm desene. Dar sunt seri în care ascultăm povești în format audio.
Foarte rar îi citesc povești, să îmi fie rușine. Asta pentru că sunt prea obosită seara să stau să îi citesc, iar el nu are răbdare. Poate lucrurile se vor schimba când va crește și Alisia.”

• Elena are un băiețel de 6 ani și o fetiță de câteva luni

„Cea mai frumoasă poveste pentru copii este „Scufița roșie”! Mi-a plăcut de când eram mică, mi s-a părut fascinantă deoarece avea și elemente fantastice! Poveștile preferate de băiețelul meu sunt: „Punguța cu doi bani”, „Ursul păcălit de vulpe” și „Scufița roșie.” Îi citesc ori de câte ori dorește el.”

Când poveștile ne întristează

• Mădălina are doi băieței: David (7 ani) și Dani (5 ani)

„Pentru mine, nașterea primului băiat a fost o ocazie perfectă să reîncep cu cititul povestirilor. Încă de mic avea preferatele lui, la care chiar plângea, de exemplu „Rățușca cea urâtă”, cât a mai plâns la ea… „Capra cu trei iezi”, „Scufița Roșie”, „Punguța cu doi bani”, „Cenușăreasa”, „Bambi”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Amintiri din copilărie”, „Fata moșului și fata babei”, și mai sunt și altele.

Moş Ion Roată şi Unirea

Preferata lui acum, la 7 ani, este „Amintiri din copilărie” – îi place mai ales povestea cu furatul de cireșe. Cel mic îmi zice că toate îi plac, dar să fie fără lupi – plângea mereu la „Capra cu trei iezi”, „Cei trei purceluși” si la „Scufița Roșie”. Îi place „Bambi”, chiar dacă și aici a avut probleme cu moartea căprioarei. Cât erau mici, citeam seară de seară. Acum, pe lângă teme, ne mai facem timp, dar mai mult pentru cel mare, să citească el. Vreau să aibă o prioritate din citit zi de zi, așa că îi dau măcar o pagină dintr-o poveste, aleasă la întâmplare.”

Povești pe Internet

• Maria are un băiețel și o fetiță: Darius (7 ani) și Ilinca (2 luni)

„Cele mai frumoase povești pentru copii sunt „Cenușăreasa”, „Albă ca Zăpada”, „Pinocchio” (fiindcă e de băieței și are pățanii din care poate învăța), „Scufița Roșie”, „Rățușca cea urâtă”, „Ridichea cea uriașă”, „Capra cu trei iezi” și „Cei trei purceluși”. Preferatele lui sunt „Rățușca cea urâtă” și „Ridichea cea uriașă”. Îi citesc cam rar, atunci când are o lectură pentru școală și o dată pe săptămână, dar nu este o regulă, de cele mai multe ori le vede pe Internet.”

Citim împreună

• Mirela are un băiețel: Flavius (7 ani)

„Cele mai frumoase sunt poveștile lui Ion Creangă: „Păcală”, „Capra cu trei iezi”, „Scufița Roșie”, „Punguța cu doi bani”, „Pinocchio”. Și băiețelului meu îi plac aceste povești, însă preferata noastră este „Punguța cu doi bani”. Citim la două-trei zile, dar nu o poveste întreagă, citim împreună câteva pagini, câte poate și el. Îl ajut să citească singur. De câteva zile nu se mai desparte de o cărticică pe care a primit-o cadou, „Șoricelul mofturos” – special editată cu litere mari de tipar ca s-o poată citi mai ușor”

• Nicoleta are trei băieți: Andrei (17 ani),  Iulian (10 ani) și Denis (6 ani și 10 luni)

„Cele mai frumoase povești sunt „Cenușăreasa”, „Albă ca Zăpada”, „Cei trei purceluși”, „Capra cu trei iezi”, „Scufița Roșie”. Băiețelului meu cel mic îi place mai ales „Cei trei purceluși”, m-a înnebunit cu ea. Lui Iulian îi place „Capra cu trei iezi”, iar lui Andrei, băiatul meu cel mare, îi plăcea „Scufița Roșie”, era mai populară pe atunci, când era el mic. Le citesc mai rar pentru că nu prea au răbdare, se plictisesc repede.”

TOP povești pentru copii
1. „Scufița Roșie” – 5 voturi
2. „Albă ca Zăpada” – 4 voturi
3. „Capra cu trei iezi” – 4 voturi
4. „Cei trei purceluși” – 4 voturi
5. „Cenușăreasa” – 4 voturi
6. „Punguța cu doi bani” – 4 voturi
7. „Ursul păcălit de vulpe” – 3 voturi
8. „Fata moșului și fata babei” – 2 voturi
9. „Pinocchio” – 2 voturi
10. „Rățușca cea urâtă” – 2 voturi

Iată că poveștile clasice au fost nominalizate de cele mai multe mămici. Însă și cele pe care nu le știm noi, ca adulți, sunt la fel de fascinante. Așadar, au mai primit câte o nominalizare și următoarele povești pentru copii:
1. „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă
2. „Avioane”
3. „Bambi” de Felix Salten
4. „Barbă Albastră” de Charles Perrault
5. „Bătrâna și purcelușul ei”
6. „Borta Vântului” de Mihai Eminescu
7. „Bucle-Aurii” după Robert Southey
8. „Cartea Junglei” de Rudyard Kipling
9. „Crăiasa Zapezii” de H.C. Andersen
10. „Frumoasa Adormită”  de Fraţii Grimm
11. „Garda felină”
12. „Greierele și Furnica” după Esop
13. „Hansel și Gretel”
14. „În căutarea lui Nemo/Dory”
15. „Legendele Olimpului”  de Alexandru Mitru
16. „Mașini”
17. „Mami, te iubesc”/„Tati, te iubesc”  de Marco Campanella
18. „Păcală” de Ion Creangă
19. „Povești la telefon” de Gianni Rodari
20. „Regatul de gheață”
21. „Ridichea cea uriașă”
22. „Sora mai mare”
23. „Spiridușii cizmari” de Fraţii Grimm
24. „Șoricelul mofturos”
25. „Zootropolis”

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa