10 replici pe care să nu le spui copilului

Monica Gaina
discutii copil

Cu toate că cel mai probabil nu folosești cu copilul tău fraze precum “Stai să vină tatăl tău acasă!” ori “Mi-ar plăcea să-i semeni mai mult cu sora ta!”, aşa cum se proceda cândva, sunt o mulţime de alte replici care ar trebui evitate, atât pentru binele copilului dar şi al părinţilor. O selecție cu 10 astfel de replici pe care să nu le spui copilului, apărute în Parents Magazine, găsiți mai jos.

1. „Bravo”

O frază cu titlu generic precum “Bravo” sau “Aşa se face” spusă ori de câte ori cel mic reuşeste ceva îl face dependent de replică mai degrabă decât să îl motiveze, după cum explică doctorul în psihologie Jenn Berman. Aceasta îi sfătuieşte pe părinţi să fie cât mai specifici cu putinţă, iar în loc de fraze precum “Super meci” să le spună micuţilor, spre exemplu,“Ai jucat bine în echipă. Mi-a plăcut felul în care ai avut grijă de colegul tău.”

2. „Repetiţia este mama învăţăturii”

Da, este adevărat că pe măsură ce timpul alocat este mai mare şi îndemânarea copilului va creşte, însă acesta se poate simţi presat să câştige ori să exceleze. Dr. Joel Fish explică: „Mesajul transmis copilului este acela că dacă greşeşte înseamnă că nu s-a pregătit destul. Astfel poate ajunge să se gândească că este ceva în neregulă cu el din moment ce se pregăteşte intens, dar tot nu este cel mai bun.” Sfatul specialistului este acela de a încuraja copilul să se pregătească doar pentru că va deveni mai bun la ceea ce face iar părinţii să se arata mândri de progrese.

3. „N-ai nimic”

În momentul în care cel mic se loveşte şi începe să plângă primul lucru pe care vei dori să-l faci este să îl asiguri că nu are nimic.O astfel de replică poate să îl facă să se simtă mai rău. “Copilul plânge pentru că nu se simte bine iar tu trebuie să îl faci să îşi înţeleagă şi să facă faţă emoţiilor, nu să nu i le iei în considerare”, explică Dr. Berman. “Mai bine îmbrăţişează-l şi spune-i ceva de genul “Cred că te-a speriat căzătura. Apoi întreabă-l dacă vrea un bandaj peste rană sau un pupic. Sau pe ambele.”

Replici pe care să nu le spui copilului

4. „Grăbeşte-te!”

Copilul întârzie cu micul dejun, ţine cu tot dinadinsul să se încalţe singur deşi nu se decurcă încă cum trebuie şi uite aşa riscă să ajungă târziu la şcoală o dată în plus. Însă dacă îl grăbeşti îl stresezi şi mai tare, explică dr. Linda Acredolo, care îi sfătuieşte pe părinţi să folosească o replică de genul “Hai să ne grăbim”, replică ce îi dă celui mic de înţeles că sunteţi o echipă. De asemenea, puteţi să intraţi în jocul copilului cerându-i să vă întreceţi ca să vedeţi cine termină primul cu îmbrăcatul.

5. „Sunt la regim”

Dacă eşti la regim nu spune acest lucru copilului. Dacă cel mic te vede că te cântăreşti zilnic şi te aude spunând că eşti grasă poate ajunge să aibă o imagine distorsionată despre sine, explică dr. Marc S. Jacobson, profesor de pediatrie şi epidemiologie la Centrul Medical Universitar Nassau din East Meadow, New York, care este de părere că părinţii ar face mai bine să le spună copiilor că mănâncă sănătos deoarece îi ajută să se simtă bine. Aceeaşi explicaţie trebuie dată şi în cazul exerciţiilor fizice, unde replica “Am nevoie de fac sport” ar trebui înlocuită cu “Este o zi superbă. Mă duc să mă plimb”, fapt ce poate încuraja copilul să i se alăture părintelui, explică specialistul.

6. „Nu ne permitem”

Această replică este uşor de folosit atunci când cel mic vă cere să îi cumpăraţi o jucărie de ultimă generaţie, însă mesajul pe care i-l transmiteţi este acela că situaţia finaciară nu este una bună, lucru care îi poate speria pe copii, afirmă Jayne Pearl, autoarea cărţii Kids and Money. Copiii mai mari pot chiar să nu vă creadă dacă ulterior achiziţionaţi ceva scump pentru casă. Aşadar, alegeţi o altă metodă prin care să scoateţi în evidenţă aceeaşi idee. De exemplu, puteţi spune: Nu vom cumpăra asta pentru că strângem bani pentru ceva mai important.” Dacă cel mic continuă discuţia, aveţi ocazia perfectă să îi explicaţi despre buget şi cheltuitul banilor.

7. „Nu vorbi cu străinii”

Pentru un copil acest lucru este greu de înţeles. Chiar dacă este vorba despre un străin, copilul poate să nu considere persoana respectivă astfel dacă se poată frumos cu el. În plus, cei mici pot înţelege greşit această regulă şi pot refuza ajutorul polițiștilor, explică Nancy McBride, director executiv al Biroului Regional din Florida al Centrului Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi, care îi sfătuieşte pe părinţi ca în loc să îşi avertizeze copiii în legătură cu străinii să facă cu aceştia diverse scenarii, ca de exemplu să îi întrebe: „Ce ai face dacă o persoană pe care nu o cunoşti ţi-ar da bomboane şi s-ar oferi să te ducă acasă?”, apoi să lase copilul să spună ce ar face iar ulterior să îi explice cum ar trebui să acţioneze. Având în vedere că în majoritatea dispariţiilor de copii sunt implicate persoane pe care cei mici deja le cunosc, li se poate cere acestora să spună imediat cum cineva îi supără sau îi sperie.

8. Ai grijă

A-i spune copilului să aibă grijă în timp ce se joacă în parc creşte probabilitatea ca acesta să cadă. Cuvintele îi distrag atenţia, aşa că îşi pierde concentrarea”, atrage atenţia Deborah Carlisle Solomon, autoarea cărţii Baby Knows Best. Indicat este ca dacă te simţi neliniştit să te apropii de copil, astfel încât să îl poţi vedea, dar păstrând tăcerea şi fără să te agiţi.

9. Nu primeşti desert dacă nu termini de mâncat cina

Folosirea acestei expresii diminuează plăcerea pe care o simte copilul în ceea ce priveşte mâncarea, adică efectul creat este opus celui pe care îţi doreşti să îl obţii, explică dr. David Ludwig, care îi îndeamnă pe părinţi să le spună copiilor mai degrabă: “Mai întâi mâncarea, apoi desertul.” Această schimbare subtilă are un efect pozitiv asupra celui mic.

10. Lasă-mă să te ajut

Când cel mic se străduieşte să construiască ceva ori să termine de făcut un puzzle este normal să vrei să îl ajuţi. Nu o face. Dacă îl ajuţi prea devreme copilului îi poate fi afectat nivelul de independenţă, deoarece se va îndrepta mereu spre alţii pentru a afla răspunsuri”, este de părere dr. Myrna Shure, profesor emerit de psihologie în cadrul Universităţii Drexel din Philadelphia, care le oferă părinţilor alternativa de a pune întrebări care să ajute copilul să rezolve problema: Ce crezi, piesa mare sau cea mică se potriveşte în partea de jos? De ce crezi acest lucru? Haide să încercăm”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa