6 beneficii ale implicării tatălui în viața unui copil

Geta Roman, director editorial

Super-tați sau nu, bărbații oferă o contribuție pozitivă în viața copilului în nenumărate privințe: încurajarea asumării riscurilor este doar un aspect. 6 dintre aceste beneficii ale implicării tatălui în viața unui copil le detaliem cu sfaturi de la psihologi.

Beneficiile prezenței tatălui pentru un copil nu sunt deloc de neglijat. Chiar și tații cu aptitudini mediocre de părinte pot avea un impact real asupra vieții copiilor. Zeci de ani de cercetări și sute de studii au dovedit că un tată poate influenţa viața socială a unui copil, notele de la școală și realizările din viitor.

  1. Tați implicați = copii de succes

Influenţa tatălui începe încă de la naştere. Un studiu arată că bebelușii cu tați mai implicați au șanse mai mari să devină plini de încredere, stăpâni pe ei în situații noi și mai doritori să exploreze împrejurimile. Copiii mici cu tați implicați sunt mai buni la rezolvat probleme și au un IQ mai ridicat până la vârsta de 3 ani. Sunt mai pregătiți să înceapă școala și se pot descurca cu stresul de a fi departe de casă toată ziua mai bine decât copiii cu tați mai puțin implicați. De exemplu, un studiu al Departamentului Educației din Statele Unite a descoperit că elevii cu tați implicați au cu 43% mai multe șanse decât ceilalți copii să ia note maxime și un risc cu 33% mai mic să rămână repetenți. De asemenea, este mai puțin probabil să aibă probleme de comportament la școală sau să experimenteze depresii.

Potrivit studiului, fetele cu tați implicati au o mai mare stimă de sine, în timp ce tinerele fete care sunt apropiate de tații lor au risc mai mic să rămână gravide. Băieții sunt mai puțin agresivi, mai puțini impulsivi și au o mai bună stăpânire de sine ca tineri adulți. Copiii taților implicați e mai probabil să aibă un grad mai înalt de educație, să se realizeze și să aibă succes în carieră, să aibă o stimă de sine mai ridicată și o viața mai fericită.

Adulții care au avut și au tați implicați este mai probabil să fie toleranți și înțelegători, să aibă mai multe cunoştinţe si prieteni, mai mulți prieteni apropiați și să aibă căsnicii lungi și de succes.

Relaţia bebeluş- tătic. Moduri de implicare a tatălui în rutina celui mic

2. Alte beneficii ale implicării tatălui: activități zilnice în familie

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Brigham Young a descoperit că implicarea în activități zilnice cum ar fi luatul cinei împreună, privitul la televizor, jocul în curte și jocurile video sunt mai importante decât ieșitul în natură sau cu cortul, chiar dacă și acestea contribuie la dezvoltarea copilului. Tații si tinerii din studiu au avut mai multe satisfacții și o mai bună coeziune în familiile lor când erau implicați în activități zilnice.

Deși participarea la toate evenimentele de timp liber este importantă și necesară, implicarea tatălui în evenimentele zilnice, de acasă, banale au cântărit mai mult decât participarea la evenimentele extraordinare, cu ocazii speciale, când a fost examinată funcționalitatea familiei.

  1. Abordări diferite

Dar cum diferă influența tatălui față de cea mamei? Tații și mamele au roluri unice și complementare în familie spune Brett Copeland, psiholog din Tacoma, Washington. Tații încurajează competiția, independența și realizările; mamele încurajează egalitatea, siguranța și colaborarea.

4. Jucatul

Studiind cum se joacă cu copiii părinții din 390 de familii, psihologul Ross Parke a descoperit că în primii ani de viață, felul de a se juca al taților este mai degrabă activ, agitat și imprevizibil. În schimb, mamele sunt mai subtile și mai puțin agitate în jocul lor.

Psihologii explică impactul jocului cu tații astfel: din aceste interacțiuni copiii învață cum să își regleze sentimentele și comportamentul. Hârjoneala cu tații, spre exemplu, poate învăța copiii cum să își controleze impulsurile agresive și contactul fizic fără să își piardă controlul asupra sentimentelor.

  1. Încurajarea riscurilor

Mamele au tendința să se îngrijoreze mai mult în legătură cu siguranța copiilor iar tații să-i încurajeze pe copii să își asume mai multe riscuri. Se pare că tații sunt cei care, mai des, îi încurajează pe copii să depășească obstacole sau să se scufunde în timpul lecțiilor de înot. Într-un studiu asupra părinților care își învață copiii să înoate, s-a observat că tații aveau tendința să stea în spatele copiilor, astfel încât copiii să aiba în față mediul social, pe când mamele preferau să stea în fața lor, căutându-le privirea.

  1. Protejarea

Poate că e vorba de mărimea, puterea lor sau înclinația de a proteja, dar se pare că tații sunt mai buni când vine vorba de ținerea influențelor rele departe de copii. Absența paternală pare să fie principalul factor în sarcinile precoce la fete.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa