8 obiceiuri periculoase încurajate de părinți, care pot afecta sănătatea copiilor

TOTUL DESPRE MAME

Există obiceiuri periculoase aparent inofesive pe care copiii ajung să le practice la îndemnul părinților sau imitându-și părinții.

Copiii învață ce să simtă despre corpurile sau abilitățile lor din ceea ce părintele spune și face. Cea mai buna modalitate pentru a-i învăța obiceiuri sănătoase nu este prin recompense sau pedepse. Acționează pozitiv ca părinte iar în acest fel vei modela comportamentul sănătos al copilului. Când îi oferi un exemplu bun, o să îl ajuți să învețe modalități bune pentru a se simți fericit. Simți că este cazul să faci si tu schimbări în această privință? Este în regulă. O puteți face împreună.

Critica continuă legată de propria persoană

critica

Comentariile negative despre modul în care arăți ca părinte transmite un mesaj greșit că respectul de sine ar trebui bazat pe modul în care îți vin blugii, cum arăți sau cât cântărești. În felul acesta veți învăța copiii să se evalueze în funcție de ceea ce văd în oglindă, ceea ce îi va face să aibă probleme cu respectul de sine. Așa că renunță la remarcile critice. În schimb, vorbește cât de bine te simți când faci mișcare, mănânci sănătos și dormi. Acestea sunt lecțiile pe care vrei să le țină mintă copiii.

Mâncatul emoțional

mancatul emotional

Dacă te folosești de mâncare ca să te simți bine când ești tristă sau dezamăgită, ai putea să transmiți mesaje nesănătoase copilului. Folosește alte modalități pentru a-ți ridica starea de spirit când ești epuizată. Lasă copiii să vadă că vorbești cu prietenii sau că mergi la o plimbare…

Prea mult stat pe telefon și internet

aparatura

Nu este corect să le spuneți copiilor că nu au voie să stea pe telefon/tableta la cină dacă tu ești acolo cu telefonul sau laptopul. Ceea ce faci este un mesaj mai puternic decât ceea ce spui. Stabiliți reguli despre statul pe dispozitive electronice, de care trebuie să se țină inclusiv părinții. Folosiți timpul pe care îl petreceți departe de electronice ca să discutați la masă sau să mergeți cu bicicleta în familie.

Dedicarea pentru obiceiuri superficiale

Multor fetițe le place să se distreze îmbrăcându-se și îngrjijindu-se în fel și chip. Folosiți timpul pe care îl petreceți între fete pentru obiceiuri sănătoase, gen să mergeți la o plimbare sau să faceți sport. Va învăța că a fi fată înseamnă să fii puternică, iar exercițiul eliberează de stres. Spune-i fetiței că este deșteaptă sau bună la fel de frecvent cum îi spui că este frumoasă.

Alcoolul care te face să te simți bine

alcool

Dacă vii acasă după o zi stresantă la job și spui ”Am nevoie de ceva de băut”, îi vei arăta copilului că alcoolul este o modalitate de relaxare, care te ajută să te simți bine. La fel de grav este să vă bazați pe multă cafea sau sucuri pentru energizare.
În loc de asta, găsiți modalități sănătoase de a elibera stresul și a vă energiza – exerciții, meditații sau un hobby care să relaxeze toată familia.

Să faci din orice o competiție

competitie

A-i arăta tot timpul copilului cât de bine se descurcă alți copii (vecini, colegi de clasă, frați) de la sport la învățat nu este o motivație bună.
În loc de asta, laudă-l pentru că face tot ce poate. Ajută-l să se concentreze pe faptul că este distractiv să stai afară sau să găsească o activitate care îl pasionează. Vorbește-i despre cum trebuie să facă mișcare zilnic și despre cum asta te ajută să te simți bine.

Cearta continuă

ceartă părinți

Dacă te vei certa tot timpul cu soțul, copilul va învăța că este în regulă să te porți în acest fel. Stresul din aceste discuții are un efect negativ asupra copilului, iar cearta te poate face să te simți bine la început însă mai rău ulterior.

Bârfa

Barfa la birou | Totul despre mame

A critica tot timpul modul în care o persoană arată sau se poartă poate fi un semn al stimei de sine scăzute. La fel de rău este să vă uitați mereu la emisiuni cu bârfe de la televizor sau online. În loc de asta, ieșiți afară și dați o tură cu bicicleta, spre exemplu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa