Adevărul și numai adevărul. Cât la sută poți să-i spui copilului?

Anca Vlad
poți să-i spui copilului

Adevărul total, complet și copilul – cum poți găsi echilibrul? Părinții au o mare responsabilitate – aceea de a-și crește copiii frumos, iar din această menire face parte și încrederea pe care o are copilul în părinte. Totuși, cât la sută din adevăr este bine să îl știe copilul? Mai bine zis, îl expunem pe copil la realitatea abruptă sau i-o prezentăm gradual?

Psihologul Anita Gadhia-Smith a dezvoltat acest subiect pe psychcentral.com. După părerea ei, nu există o rețetă perfectă. Cei care sunt părinți pentru prima dată au senzația adesea că trec printr-un proces cu jurați. „În general, copiii au niveluri diferite de înțelegere, care depind de dezvoltarea, de personalitatea și de vârsta fiecăruia”, spune psihologul.

Cât despre vârsta potrivită pentru aflarea întregului adevăr, Dr. Gadhia-Smith susține că micuții cu vârste sub cinci ani nu au capacitatea de a înțelege complexitatea vieții și a relațiilor așa cum o face un copil mai mare, așa că un anumit grad de protejare din acest punct de vedere nu strică.

De ce mint copiii?

Nu minți, dar nici nu spune tot

E în regulă să-ți minți copilul? se întreabă mulți părinți. Aici intervine bunul simț și judecata fiecăruia.

„Nu este indicat să minți”, spune Gadhia-Smith. „Cu toate acestea, nu e indicat nici să spui chiar tot. Părinții trebuie să-și urmeze instinctul și să aleagă ce este mai bine. Unii copii sunt mai maturi decât alții, dar asta nu înseamnă că trebuie considerați adulți și folosiți ca sprijin”.

Când este mai bun sprijinul din exterior

Cum rămâne cu situația în care unul dintre părinți își împărtășește angoasele copilului (în cazul unui divorț, separare sau despărțire)? Pentru un copil, asta poate fi o povară foarte grea și dr. Gadhia-Smith sfătuiește cu tărie părinții să evite să facă asta!

Psihologul spune că într-o situație de genul acesta, cel mai bine e ca adulții implicați să apeleze la sprijinul venit din afara familiei. „Psihoterapia poate fi foarte folositoare copiilor care au probleme cu divizarea loialității și se simt prinși la mijloc între părinții divorțați. Adulții trebuie să fie foarte atenți și să nu-și considere copilul cel mai bun prieten sau psihologul. Ideea în sine poate fi ispititoare pentru că micuțul este disponibil și știe cum stau lucrurile, dar impactul asupra lui poate fi devastator”.

Adevărul despre divorț

Legat de divorț, cum trebuie să procedeze adultul? E bine dacă-i spune copilului că „tati va pleca pentru un timp într-o călătorie”? Cum e mai bine s-o facă? Și în această situație „cantitatea” de adevăr care poate fi spusă depinde de vârsta copilului?

Minciunile copiilor. Unde spunem STOP?

În acest caz. Dr. Gadhia-Smith recomandă abordarea directă. „E mai bine să fii sincer și deschis în legătură cu acest subiect. Oricât de greu ar fi, cu cât copilul va înțelege mai repede cum stau lucrurile, cu atât îi va fi mai bine”. Asta nu înseamnă să i se prezinte faptele și atât. E necesară o doză de diplomație ca s-o faci cum trebuie. „E nevoie de timp ca să-l faci pe copil să înțeleagă ce înseamnă divorțul și că veți rămâne o familie (dacă e posibil)”, susține psihologul. ”Copilul trebuie să înțeleagă că nu el e cel care divorțează, că e decizia părinților și că așa e cel mai bine pentru toți”.

„La fel de important e să-i vorbești într-o manieră pozitivă despre persoana de care divorțezi. Amintește-ti că micuțul este în egală măsură al amândurora și are nevoie de dragostea ambilor părinți. Compasiunea, empatia, generozitatea și decența în timpul divorțului sunt foarte importante pentru dezvoltarea ulterioară a copilului”.

Importanța adevărului

Părinții au un rol vital și datorită lor copiii învață ce înseamnă să spui adevărul. În legătură cu acest subiect, dr. Gadhia-Smith are câteva sfaturi practice:

„Purtarea ta ca părinte a foarte importantă, deoarece copilul învață mai multe din felul în care te porți tu decât din ceea ce-i spui să facă. Copiii trebuie să-și dezvolte abilitatea de a comunica sincer, ca să se poată confrunta cu dificultățile vieții și să-și stabilească propria scară de valori”.

Compară adevărul cu dragostea

Să presupunem că un copil obișnuiește să mintă, iar părinții vor să-l dezobișnuiască. Asta poate fi foarte dificil dacă părintele a fost prins anterior cu minciuna. „Dacă un copil obișnuiește să mintă și părinții vor să-l dezbare de acest obicei, o abordare potrivită este aceea a comparării adevărului cu dragostea, urmată de o discuție despre realitate. Atunci când copilul minte, e posibil s-o facă deoarece e deranjat de un anumit aspect al vieții lui. Din acest motiv e bine să cauți ce se ascunde în spatele acestui comportament și-l împinge să mintă”.

Adevărul și știrile din media

Deseori, știrile pot fi brutale, colorate sau distorsionate. Acesta e un alt domeniu în care părinții au nevoie de ajutor – cum să le explice copiilor știrile pe care le văd la televizor sau în media. În mod normal, părinții nu ar trebui să-i ferească pe micuți de știri, dar nici să-i expună excesiv, e de părere doctorul Anita Gahdia-Smith, care spune că „protecția exagerată nu ajută copilul, ci dimpotrivă”.

„Viața e grea, derutantă și are multe contradicții. În plus, nu e întotdeauna corectă. Știrile nu ar trebui idealizate sau demonizate pentru că e important ca un copil să înțeleagă realitățile vieții. Nu-l ajuți cu nimic dacă-i prezinți viața în roz, dar nici nu trebuie să dramatizezi. Important e să găsești echilibrul”, încheie psihologul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa