Studiu: ADHD este provocat de mutația unei gene

Cristina Călin, redactor
ADHD

Mutațiile apărute asupra unei gene numită receptor glutamatic metabotropic (GRM) poate juca un rol important în diagnosticarea ADHD, conform unui studiu citat de www.attitudemag.com.

Activități pentru copiii cu ADHD

Cercetarea a avut peste 1000 de subiecți din Statele Unite ale Americii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Toți participanții la studiu aveau simpome asociate ADHD sau fuseseră deja diagnosticati cu această afecțiune. Genotipul copiilor a fost determinat folosindu-se mostre de salivă. 22% dintre ei aveau gena GRM diferită, procentul fiind mult mai mare la copiii sub 12 ani.

„Studiul nostru a scos la iveală faptul că ADHD este o boală care are de-a face cu genele. Nu are legătură cu modul de crește a copiilor sau cu mediul în care aceștia se dezvoltă.”, a declarat Josephine Elia, conducătoarea cercetării, pentru sursa citată.

Cum să interpretezi dificultățile de socializare ale copilului

Acesta este al doilea studiu de acest fel. Rezultatele primei cercetări au evidențiat un procent de 10% dintre copii cu mutații ale genei GRM.

Medicamente țintite pe sursa ADHD

Cu noile concluzii va fi mult mai ușor să se diagnosticheze și trateze ADHD. Un prim pas a fost făcut. O echipă de cercetători lucrează la dezvoltarea unor medicamente care să influențeze gena răspunzătoare de mutație și implicit de apariția bolii. Copiii care nu au răspuns la tratamente disponibile până acum vor avea o nouă șansă de ameliorare și, de ce nu, de vindecare. Noul medicament a fost testat deja pe 30 de copii și s-a dovedit a fi eficient și sigur. Mai mult, Elia spune că efectele adverse sunt mult mai puține față de cele ale tratamentelor actuale. Cel mai important lucru este că noul medicament este țintit asupra unei singure gene și nu afectează tot creierul.

Sportul, inamicul ADHD

ADHD sau tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție este o tulburare comportamentală care se manifestă prin imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unei activități anume. Dacă este lăsată netratată poate avea efecte grave pe termen lung. Odată ajuns adult, se va integra greu în societate, ceea ce va face să-i fie greu să se întrețină și de cele mai multe ori apar și boli psihiatrice asociate. Medicii din întreaga lume caută să găsească cauzele acestei boli pentru a putea concepe un tratament care să amelioreze sau să vindece total simptomele.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa