Ajută-ți copilul să treacă peste despărțirea de cel mai bun prieten

Anca Vlad
despartirea de cel mai bun prieten

În general, despărțirile sunt dureroase, dar sunt cu atât mai greu de suportat când e vorba despre cel mai bun prieten. E important să știi cum îți pot ajuta copilul într-o astfel de situație.

John și Natalie s-au cunoscut când aveau patru ani. Deși nu erau în aceeași grupă la grădiniță, își petreceau împreună după-amiezele și weekendurile, iar când au ajuns în clasa a treia erau cei mai buni prieteni. La un moment dat însă, John s-a îmbolnăvit și a lipsit mult timp de la școală (fiind diagnosticat în cele din urmă cu sindromul Crohn). Când a revenit, nu a mai putut ține pasul cu ceilalți copii și, în scurt timp, a devenit un paria, după cum susține mama lui, HeatherConroy. Ca să nu se simtă singură, în perioada în care John a lipsit de la școală, Natalie și-a făcut un alt cerc de prieteni, iar relația ei cu John s-a răcit. În următoarele luni, fetița nu i-a mai răspuns la mesaje și nici nu l-a mai vizitat. „John a fost devastat”, își amintește mama lui.

„Genul acesta de rupturi este destul de obișnuit în copilărie din cauză că fiecare individ își dezvoltă personalitatea și are alte priorități. Cele mai expuse riscului sunt relațiile fată-băiat, deoarece, odată cu adolescența, fetele și băieții tind să facă parte din grupuri de același gen”, spune consilierul Michele Kambolis, din Vancouver. Dar, deși aceste rupturi sunt normale, nu sunt ușor de depășit.HeatherConroy spune că fiul ei s-a întrebat mult timp ce s-a întâmplat.

„Instinctul unui părinte al cărui copil a fost părăsit de prietenul lui este să-l protejeze și să-l mângâie”, susține Kambolis. „Nu e cea mai bună soluție pe termen lung. Ca să devină mai rezistent și să învețe să facă față situațiilor dificile, trebuie lăsat să se confrunte cu ele. Cel mai important lucru pe care-l poate face un părinte într-o astfel de situație e să-l asculte și să empatizeze cu suferința lui. Mai mult, trebuie să-l ajute să înțeleagă că nu e nimic în neregulă cu el, ci acesta este cursul vieții”.

„Pe termen scurt, copilul poate vorbi obsesiv despre prietenul pierdut și acesta este un lucru bun. Faptul că se destăinuie îl poate ajuta să treacă peste această experiență. Vindecare cere însă timp”, explică MicheleKambolis. ”Dacă ai senzația că una dintre cauzele acestei despărțiri a fost comportamentul copilului tău, încearcă să-l ajuți cu diplomație să descopere ce vrea de la o relație viitoare. Între timp, implică-l în diferite activități și încurajează-l să construiască noi prietenii”.

„Studiile arată că micuții care au relații sănătoase cu adulții din viețile lor sunt mult mai capabili să lege prietenii noi. Se pare că aceștia înțeleg mai bine noțiuni ca empatia și respectul reciproc”, încheie consilierul Michele Kambolis.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa