Când crizele de afect ale copilului îti strică vacanţa

TOTUL DESPRE MAME
crizele de afect
Crizele de afect pot fi evitate cu o foarte bună organizare.

Țipetele sunt neaşteptate, întotdeauna extrem de stânjenitoare. Poate ospătarul le-a declanşat anunţând că crochetele de pui nu mai sunt în meniu, deşi figurează pe listă. Sau poate i-a intrat nisip în pantof. Cât de neaşpteptat când te duci la plajă, nu-i aşa? Sau poate, când părăseşti hotelul, îl rogi să-şi ia jacheta. Bineînţeles că jacheta „bună” este acasă în dulap şi niciuna din celelalte trei din bagaj nu este potrivită.

De ce copiii noştri energici ne fac să plângem în vacanţe?

Cum pot să fie atât de nerecunoscători? Totuşi, excursia asta trebuia să fie ceva special pentru copii! Am planuit luni întregi şi am cheltuit o mică avere! Vacanţele ar trebui să fie distractive, odihnitoare, cu mult somn şi relaxare şi jocuri. Ar trebui să ne bucurăm de compania celorlalţi şi să ne facem amintiri pe viaţă. Dar acum există un membru al familiei pe care am vrea să-l fi lăsat acasă.

Călătoria alături de un copil energic este o artă

Curiozitatea, entuziasmul şi energia pot să facă din colindarea lumii o aventură- dar e nevoie de un plan bun ca să reuşeşti. Ca să faci acest plan trebuie să intri în mintea copilului tău vioi.

În timp ce ţineam workshopuri, mie şi lui Lynn ne place să folosim un exerciţiu în care le spunem participanţilor că au şansa de a merge într-o excursie cu noi. „Câti dintre voi aţi vrea să mergeţi? întrebăm. Câţiva ridică mâna. Nu pun întrebări, sunt de acord. Totuşi , majoritatea grupului ezită. „De ce aveţi nevoie ca să vreţi să veniţi cu noi? întrebăm. Ca artificiile, apar întrebările: ”Când plecaţi?” Pentru cât timp?”, „Cine plăteşte?” „Unde vă veţi caza?” „Mergeţi cu avionul sau cu maşina?”, ”Va fi frig sau va fi cald? V-aţi făcut o idee. Puţini vor să plece fără un plan. Iar asta este valabil şi pentru un copil vioi.

Gândeşte-te. Pentru un copil energic, mersul în vacanţă înseamnă că într-o zi părinţii îi vor spune că trebuie să intre în maşină. Sigur că i-aţi spus că veți merge la Disney, dar pentru un copil de patru ani ce înseamnă?

Unde e Florida, California sau Paris? El „simte” tensiunea mămicii sau a tăticului. Există entuziasm, dar sunt şi certuri despre cine are biletele, dacă au ales drumul bun sau nu. Clădirile şi copacii  vâjâie pe lângă. Soarele îi vine în ochi. E legat de scaunul de maşină. Dacă reflectezi puţin, probabil copilul se gândeşte.

Stai puţin tocmai au trecut de şcoala mea. Unde mergem? Cât timp voi sta în scaun? Mi-e foame. Se opresc la un restaurant. Glumesc? Vor să stau jos? Am stat jos ore întregi. Să fim serioşi. Sunt obosit. Ce e locul ăsta? Ce e un hotel? Pute. Nu simţiţi mirosul? Acesta nu e patul meu. Simt umplutura din patul ăsta. Sper că nu vreţi să dorm aici.

Zi de plajă mâine? Cunosc plajele. Imi plac, dar nu-mi place nisipul. Nicipul îmi intră între degetele de la picioare şi îmi zgârie tălpile. Nu mă plimb pe plaja aia. Vântul fierbinte mă arde. Oamenii râd şi ţipă. Mi-e foarte cald.

Fiecare copil energic este diferit. Dar ce au ei toţi în comun este că atunci când intră în zona roşie a senzaţiilor puternice ele devin şi mai intense şi mai dificil de gestionat.

Fă un plan bun ca să reuşeşti să eviți crizele de afect!

Inainte de a pleca:

În confortul şi intimitatea casei tale gândeşte-te la călătorie din punctul de vedere al unui copil. Ca şi oamenii din workshop, de ce informaţii şi pregătiri au nevoie ca să se simtă confortabil? Care ar putea fi încurcăturile? Este mâncatul la restaurant o problemă? De ce are nevoie ca să doarmă în alt pat şi în alt loc? Evenimentele planificate sunt noi sau familiare pentru el? Rutina lui va fi schimbată? Uită-te pe planificare. Sunt plănuite pauze de odihnă între evenimente? Sau noile experienţe, locuri şi oameni îl vor copleşi ?

Pe măsură ce treci în revistă evenimentele, imaginează-ţi că fiecare lasă o urmă. În focul evenimentelor, este mult mai uşor să-ţi păstrezi calmul dacă ai o strategie. Adu-ţi aminte că un copil îţi simte nivelul de stres. Cu cât eşti mai calmă, cu atât mai calm va fi şi el.

Lucruri pe care să le faci cu o săptămână înainte: 

Cu o săptămână înainte să plecaţi sau mai devreme dacă e nevoie, începe să povesteşti despre vacanţă. Creează o numărătoare inversă ca să ştie copilul când plecaţi.

Dacă veţi lua avionul, vizionaţi împreună videoclipuri ale avioanelor sau despre controlul de securitate din aeroport. Faceţi din „aeroport” o temă creativă pentru săptămâna respectivă.

Faceţi împreună un plan vizual a locurilor şi a oamenilor pe care îi veţi vizita. Treceţi-l în revistă împreună, vorbiţi despre locurile pe care le veţi vedea, despre mirosurile şi mâncarea de acolo. Faceţi un joc de rol în care copilul să spună: ”Am obosit” sau „Putem pleca?”. Ştiind deja ce să spui sau faci poate să prevină crizele de afect.

Vorbiţi despre cine va călători şi cum va călători animalul vostru. Copiilor energici şi sensibili le pasă de astfel de lucruri.

Pregătiţi bagajele timp de câteva zile, pentru ca să aveţi timp să vă gândiţi ce lucruri trebuie să includeţi ca pluşuri sau o pernuţă care are mirosul „potrivit” pentru somn şi alimente familiare. Dacă mergeţi cu  maşina, pregătiţi o cutie cu jucării pentru activităţi care să-i ţină ocupaţi pe cei mici în maşină.

Când sunteţi în vacanţă începeţi fiecare zi cu un plan desenat al zilei.

Recapitulaţi împreună. Includeţi pauze pentru odihnă după fiecare eveniment. Sigur că e entuziasmant să mergeţi la mall, apoi la plajă, dar înainte să faci asta, opreşte-te şi întreabă-te” Aş putea să pun pariu cu Mary şi Lyn că al meu copil va reuşi să facă faţă la asta? Dacă nu eşti gata să pariezi pe asta, opreşte-te. Chiar şi cu un plan, pot apărea surprize. Opreşte-te şi rezolvă problemele.” Aceasta este o problemă. Nu ne aşteptam la asta. Este dezamăgitor! Dar ştim să rezolvăm probleme. Cum putem îmbunătăţi lucrurile? Fiind „trişti” câteva minute, ne ajută să gestionăm surprizele.

Când conduceţi, opriţi şau faceţi pauze dese.

Opriţi-vă la popasuri amenajate în aer liber unde se pot relaxa şi copiii şi adulţii.

Mențineţi programul de masă şi de somn. NU săriţi peste somn.

Când mergeţi la plajă, luaţi în considerare că datul cu cremă de protecţie solară, mersul prin nisip, zgomotul mulţimii, vântul şi soarele vor fi absorbite la nivel microscopic de copilul vostru energic. Daţi-l cu crema de plajă în cameră la hotel. Duceţi-l în braţe pe plajă dacă are picioare sensibile sau sugeraţi-i să spună: „Am nevoie de un prosop” sau „trebuie să-mi  golesc încălţările de nisip, te rog să mă ajuţi!”

Fii organizat şi pleacă după primul „mârâit” sau regulă uitată.

Este „zona galbenă”. Pleacă şi veţi reuşi în pace. Dacă aştepţi ca lucrurile să escaladeze, sunt şanse ca să plecaţi în ţipete, crize şi lacrimi.

Menţine un „lanţ” al vacanţei.  Fără el, cei mici nu au idee că veţi pleca mâine.Va fi copleşit de dezamăgire.

Când ajungeţi acasă

Tranziţia de la vacanţă la acasă poate fi dificilă. Dacă puteţi, îngăduiti-vă o zi sau două de „vacanţă” acasă înainte să vă reîntoaceţi la programul vostru obişnuit. Aşteaptă-te ca toată lumea să aibă nevoie de mai mult alint şi îmbrăţisări.

Copiii energici pot fi companioni minunaţi de călatorii. Gândeşte-te cum e această experienţă pentru el. Cum se simte ? De ce informaţii ai nevoie ca să ai succes? Implică-l în planuri.

Faceţi-vă amintiri împreună ca familie! Profitaţi din plin!

Îți recomandăm și cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka, din care poți descărca acum, GRATUIT, capitolul ”Crizele de furie”, de aici. Cartea o puteți achiziționa de pe shop.totuldespremame.ro.

Autor: Mary Sheedy Kurcinka

Traducere în limba română de Marina Neciu. Articolul original AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa