Care sunt nevoile copiilor în funcție de vârstă? (de la 8 ani până la adolescență)

Ileana Mirescu
nevoile copiilor de la 8 ani totul despre mame

“Uf, e normal!” Iată un ghid de înțelegere a copiilor: la ce să ne așteptăm de la ei și care sunt nevoile lor de la 8 ani până la adolescență

Viața de copil sau de adolescent nu este atât de ușoară precum ne-am imagina. Nici pentru noi, adulții, viața nu e simplă. Cu toată experiența noastră, cu creierul nostru dezvoltat complet și cu capacitatea de a prevedea lucruri, tot avem zile în care suntem copleșiți. Imaginează-ți cum este pentru fiii sau fiicele noastre, care au atâtea lucruri noi și importante de învățat și de făcut în fiecare zi!

Dar, dacă înțelegem cu ce probleme se luptă ei și care sunt obiectivele de dezvoltare către care se îndreaptă, vom reuși să îi înțelegem mai bine și să reducem din frustrări (atât la noi, cât și la ei). Dezvoltarea lor va fi optimă dacă le putem da spațiul și sprijinul de care au nevoie, pentru orice vor să facă. Desigur, acest lucru nu înseamnă permisivitate și renunțare la limite.

Citește primele părți ale acestui articol:

Cu alte cuvinte, trebuie să reacționăm cu mai multă claritate și înțelepciune în fiecăre situație. În acest fel, viața va deveni mai ușoară pentru toată lumea, în momentul în care vom putea să privim lucrurile mai puțin subiectiv.

Există câteva etape importante în dezvoltarea copiilor, însoțite de comportamentul dificil care ar putea să apară pe parcurs. Vei observa că, de multe ori, comportamentul lor, deși dificil pe alocuri, este complet normal și reprezintă un semnal că cei mici evoluează și își croiesc propriul drum prin copilărie.

Citiți în continuare care sunt sfaturile și recomandările psihologului Karen Young pentru părinții copiilor de 8 ani sau de adolescenți – care pot fi citite în original aici.

Care sunt nevoile copiilor de 8 ani?

La această vârstă, cei mici vor dori ca tu să gândești la fel ca ei și vor avea foarte puțină toleranță pentru părerile diferite de ale lor. Vor fi foarte sensibili cu privire la opinia ta despre ei.

Se vor certa adesea cu mamele. Pentru ei, nu va exista cale de mijloc. Lucrurile vor fi negre sau albe, corecte sau greșite, bune sau rele. Această tendință de a gândi la extreme le-ar putea provoca mici necazuri cu prietenii. Te poate consola gândul că piticul tău nu e singurul care se confruntă cu acest lucru.

Important este că vor fi bine – aceasta este etapa în care află mai multe lucruri despre relațiile de prietenie și despre cum să se înțeleagă cu oamenii.

Care este sprijinul de care au nevoie?

Explică-le ce au făcut bine de fiecare data când observi că au acționat matur. Evită certurile de câte ori poți. Cu gândirea lor la extreme, o ceartă va însemna doar că cineva are dreptate (ei) și că cineva greșește (tu). În schimb, cere-le să-ți explice punctul de vedere și încurajează-i să privească lucrurile din perspective diferite.

Petreceți mult timp împreună, pentru a întări relația, care se răcește de obicei la adolescență.

Care sunt nevoile copiilor de 9 ani?

La această vârstă, prietenii vor începe să fie mai importanți decât părinții, fază care va continua și în adolescență. Ceea ce cred prietenii copiilor va deveni din ce în ce mai important.

Cei mici își vor restrânge numărul de prieteni. Vor avea mai puțini, dar mai apropiați.

Vor împărtăși glume și secrete cu prietenii.

Vor încerca să forțeze regulile și direcțiile date de către părinți.

Vor fi capabil să iubească și să fie naivi, dar vor dezvolta, de asemenea, capacitatea de a fi egoiști și certăreți.

Care este sprijinul de care au nevoie?

Oferă-le ocazii pentru a-și câștiga propria independență și pentru a lua propriile decizii.

Evită să fii prea autoritară sau să le impui prea multe reguli.

Încurajează-i să înceapă să își imagineze lucrurile din alte puncte de vedere – „Ce crezi că ar spune X despre asta?”, „Cum crezi că s-a simțit X când s-a întâmplat asta?”.

Care sunt nevoile copiilor de 10-11 ani?

Istericalele copilăriei se vor fi calmat până la această vârstă. Bucură-te de această perioadă, deoarece adolescența a auzit că te relaxezi și va veni în curând.

Încă s-ar putea să comenteze în legătură cu unele reguli, necesitatea și detaliile acestora.

Copiii vor încerca să justifice comportamentul neadecvat cu ajutorul scuzelor și justificărilor. Vor încerca cu orice preț să găsească portițe pentru a scăpa de regulile care nu le convin.

Promisiunile devin importante și își vor aduce aminte ORICE – cu excepția momentului când este rândul lor să ducă gunoiul, de exemplu.

Care este sprijinul de care au nevoie?

Nu face promisiuni pe care nu le poți păstra. Odată ce au un lucru pe care îl pot folosi împotriva ta, poți fi sigură că îl vor folosi mai devreme sau mai târziu.

Evită certurile cu cei mici de câte ori poți. Vor avea adesea câte ceva de comentat la orice situație care se ivește. Ascultă ceea ce au de spus și ia o decizie pe care trebuie să o respecte.

Lasă-i să te contrazică atunci când se poate – permite-le să încerce lucruri diferite, să-și exprime propriile păreri, să ia propriile decizii, atunci când acest lucru nu îi pune în pericol.

Care sunt nevoile adolescenților (+12 ani)?

Prietenii vor fi mai importanți decât familia. Încă ai un rol important, dar este o fază prin care trebuie să treacă – să afle cine vor fi atunci când vor intra în lumea adulților, ca o persoană independentă și sănătoasă. La fel cum a trebuit și tu să faci la vârsta aceea.

Ceea ce cred colegii lor despre ei va fi o sursă de stres pentru ei, un timp, la fete accentuându-se această problmeă la vârsta de 13 ani, iar la băieți la vârsta de 15 ani. S-ar putea să încerce să se autodepășească, pentru a fi la nivelul colegilor lor. Acest lucru poate implica, din nefericire, decizii prostești sau riscante. Inspiră, expiră! Inspiră, expiră! Se va termina.

Vor deveni mai certăreți și vor încerca să testeze limitele și mai mult. Această acțiune este în perfectă concordanță cu aventura adolescenței și cu căutarea independenței.

Din punct de vedere emoțional, s-ar putea să se distanțeze de tine. Nu îți face griji, vor reveni, însă probabil nu până când nu se va termina perioada adolescenței.

S-ar putea să nu vrea să fie văzuți în public cu tine – indiferent de cât de cool ești.

Adolescenții vor face experimente în ceea ce privește imaginea, identitatea și modul în care sunt văzuți în lume.

S-ar putea să devină impulsivi și să înceapă să își asume riscuri. Vor deveni mai creativi și vor începe să privească lumea în moduri interesante și diferite.

Se vor purta de parcă părerea ta despre ei nu contează, dar contează – la fel de mult ca întotdeauna. Vor interpreta greșit de multe ori emoțiile tale – furie, ostilitate sau dezamăgire atunci când nu simți nimic dintre acestea de fapt.

Ciclul lor de somn se va schimba. Ritmul lor circadian se va deregla cu aproximatic trei ore. Acest lucru înseamnă că adolescenții vor adormi cu trei ore mai târziu decât o făceau în modul obișnuit, cu excepția momentelor când sunt complet epuizați.

Vor vrea să ia propriile decizii cu privire la lucrurile care îi afectează pe ei.

Care este sprijinul de care au nevoie?

Nu îi judeca și nu îi critica – au nevoie de dragoste și înțelegere mai mult decât oricând. Înțelege că trebuie să-și găsească independența, departe de tine. Dă-le spațiu pentru a face acest lucru. De-a lungul timpului, valorile lor probabil că se vor alinia cu ale tale.

Înțelege că adolescentul tău nu te respinge, dar are o perioadă mai grea în care încearcă să-și găsească propriul drum în lume – este o fază importantă și sănătoasă a dezvoltării și a transformării într-un adult independent.

Încearcă să nu-i controlezi la această vârstă. Cu cât încerci mai mult să îi controlezi, cu atât te vor respinge mai tare. Adevărul este că, atunci când este vorba de adolescență, nu avem niciun control – copiii vor decide cât de mult te implică în viața lor, cât de multe îți spun și ce influență ai asupra lor. Ajută-i să le fie ușor să apeleze la tine atunci când se întâmplă ceva sau când au nevoie de îndrumare.

Oferă-le informații, nu le ține prelegeri.

Cere-le să explice lucrurile din perspectiva lor și să prezinte atât argumentele pro, cât și cele contra pentru ceea ce-și doresc. Prin natura lor, adolescenții vor supraestima părțile pozitive și le vor subestima pe cele negative. Încurajează-i să ți le spună și pe cele negative – situațiile nu sunt doar negre sau albe.

Fii calmă – respiră și așteaptă să treacă furtuna. Îi ia 90 de secunde unei emoții să se declanșeze, să atingă punctul maxim și să înceapă să dispară, dar doar în condițiile în care tu nu acționezi în niciun fel.

Ajută-i să planifice în avans și să prevadă și răsturnările de situații, însă fără a-i judeca. Încurajează-le legăturile lor sociale și dă-le spațiu îndeajuns pentru a-și consolida relațiile.

Ajută-i să găsească metode sigure de a-și asuma riscuri, cum ar fi sporturile – competitive sau nu.

Spune-le că vei fi alături de ei mereu când vor avea nevoie, că vei merge după ei dacă vor să vină acasă, indiferent de situație, circumstanțe, de cât de departe sau târziu este.

Explică-le că nu ar trebui să se ferească să discute cu tine despre orice. Ascultă mai mult decât să vorbești.

Oricând este posibil, lasă-i să doarmă puțin mai mult, pentru a-și acoperi deficitul de somn.

Și, în final..

Realizează că pe parcursul călătoriei de la copil la adult există câteva lucruri importante care trebuie făcute. Sunt lucruri de învățat, greșeli, limite care trebuie testate, îndependența care trebuie descoperită. Aceasta va fi o aventură frumoasă, obositoare, derutantă, înfricoșătoare, iar alteori traumatizantă pentru toată lumea. Ai răbdare și nu le anula copiilor șansele de a învăța și de a se dezvolta prin ceea ce învață atunci când greșesc. Cele mai multe lucruri le vor învăța din greșelile pe care le fac și din limitele pe care le testează la maximum. Chiar și cu un sprijin dedicat permanent, copiii tot vor face greșeli, uneori spectaculoase. Dar, dacă au mereu sprijinul de care au nevoie, greșelile îi vor ajuta să crească și să se dezvolte.

La rândul nostru, este important să fim alături de ei cu dragoste, grijă și fermitate, pentru a-i ghida și a-i face să-și dea seama de consecințele și efectele comportamentului lor. Maturizarea este o călătorie bazată pe învățare, explorare și experimentare – atât pentru ei, cât și pentru noi.

Părinților de adolescenți și de preadolescenți le recomandăm călduros acest articol: Consumul de droguri la copii și adolescenți 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa