Ce au în comun părinții copiilor care au succes

Alexandra Ion
parintii copiilor care au succes

Este dovedit faptul că există tipare comportamentale. Așa se explică că părinții copiilor care au succes se încadrează într-un model comun și au câteva caracteristici care îi reunesc în grupul … parinților cu copii care au succes la școală și care sunt printre cei care reușesc cu adevărat în viață.

Psihologii numesc aceste caracteristici comune pe care le au părinții copiilor care au succes ca fiind factori care ”prezic” succesul.

Iată ce fac părinții copiilor care au succes!

Își pun copiii să facă treburi simple în casă. Asta înseamnă spălat vase sau facut ordine în cameră, ori strâns haine și aranjat în dulap. Copilul învață lucruri simple care țin de organizare și administrarea din casă, valabilă în orice familie și în orice casă și înțeleg că binele individual este parte a binelui comun. S-a dovedit că un copil care participa la treburile domestice ale familiei este mult mai tolerant cu colegii săi și mult mai receptiv în a-și face relații noi. În plus este mult mai apreciat în colectivitate. În plus, un copil care face diferite trebui în casă este mult mai bine pregătit pentru a-și asuma sarcini în mod independent.

Ce-l poți pune să facă? Să ducă gunoiul, să pună mancare pisicii, să-și strângă rufele, să te ajute la organizare cumpărăturilor sau la cumpărături, să îngrijească flori sau să spele câteva vase.

Dezvoltă abilitățile sociale ale copilului. Ce înseamnă abilități sociale? Pur și simplu capacitatea de a interacționa corect și eficient cu oameni din jurul tău, indiferent că sunt adulți sau copii.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au urmărit un grup de 700 de copii de la grădiniță până când aceștia au ajuns la vârsta de 25 de ani. Era vorba despre o supraveghere a relațiilor sociale ale acestora și a modului în care grupul a evoluat în timp pe parcursul a 20 de ani. Studiul a dovedit că copiii competenți din punct de vedere social, cei care au putut colabora și coopera cel mai bine cu colegii și prietenii lor, cei care au putut să fie de ajutor colegilor lor și cei care au înțeles cel mai bine sentimentele celorlalți au fost cei care au reușit să pune bazele unei cariere de succes, după 20 de ani comparativ cu cei care aveau abilități sociale limitate.

Abilitățile sociale sau, cu sens mult mai larg, inteligența emoțională se dovedește unul din avantajele certe pentru succesul în viață. Copiii cu bune abilități sociale sunt independenți, siguri pe ei, abili, descurcăreți și mult mai inventivi.

Au așteptari mari de la copiii lor. Ai auzit probabil părinți care spun despre copilul lor: ”Atât poate, atât face!” după cum ai văzut părinți care își mobilizează, îndeamnă și împing copilul de la spate. A avea așteptări mari de la copilul tău, a-i spune asta pare să fie unul din secretele pe care le au în comun părinții copiilor care au succes. Psihologic este o manifestare a efectului Pygmalion, unde elevul – în cazul nostru copilul, trebuie să depășească valoarea profesorului, în cazul nostru părintele.

Evident că demersul trebuie făcut cu tact, înțelepciune și cu o atitudine pozitivă, dar ambiția de a face mai mult este una din cheile care duc la succes.

Au relații foarte normale și deschise cu copilul lor. Specialiștii spun că un copil care trăiește într-un mediu la care participă și ale cărui stări și conflicte le înțelege este cel mai câștigat. Copiii din familiile conflictuale au tendința de a se însingura și de a fi mai dificili decât cei din familiile deschise care știu să-și gestioneze disputele. Mai mult chiar, copiii din familii monoparentale sau din familiile care le explică cauza și modul de soluționare al disputelor – inevitabile și acceptabile până la un punct, sunt mai pregătiți pentru a-și înfrunta propriile lor probleme. Cu alte cuvinte copilul trebuie să fie ajutați de părinți să înțeleagă tensiunile din familie, fără a-i face parteneri ai unuia dintre părinți în defavoarea altuia.

Explică-le situațiile din familie, ajută-i să înțeleagă problemele, dar mai ales explică-le cum vei rezolva problema și nu-i face niciodată reponsabili pentru dificultățile familiei.

Au venit pe lume la vârsta deplinei maturități a părinților lor. Copiii cuplurilor de vârstă foarte mică au șanse mai mici de a face o facultate comparativ cu cei care vin pe lume când părinții sunt în deplina lor maturitate, spun autorii cercetării. În plus, cu cât nivelul de educație al părinților este mai ridicat, cu atât șansele de succes ale copiilor sunt mai mari.

Copiii sunt buni la matematică în primele etape ale școlii. Abilitățile la matematică ale copiilor le oferă acestora o șansă reală în plus. Se pare că matematică și logica acesteia este un stimulent excepțional pentru formarea unei gândiri logice. Aordă deci importanță matematicii când copilul tău se află în clasele mici. Matematică îi organizează logica cel mai bine, iar acesta pare să fie unul din secretele pe care le au părinții copiilor care au succes.

Stau mult timp cu copiii lor. Părinții care petrec timp în compania copiilor lor le oferă acestora o șansă în plus la succes în viață. Copii părinților relaxați și calmi sunt avantajați, pentru că vor deprinde o atitudine generală pozitivă, spre deosebire de copiii ai căror părinți stau puțin cu aceștia. Un părinte epuizat și frustrat va induce copilului o stare emoțională negativă pe care cel mic o va considera normală și care îi va afecta succesul în viață.

Părinții copiilor care au succes au știința de a gestiona eșecul și știu să-și învețe copii să gestioneze la fel de bine și succesul și eșecul. O mentalitate pozitivă este aceea de a vedea eșecul ca fiind o altă formă de succes care să te încurajeze și să te mobilizeze. Da! Pare filozofie, dar capacitatea de a depăși și gestiona eșecul este marea calitate a învingătorilor.

Mamele copiilor de succes lucrează. Statisticile sunt foarte ciudate la acest capitol. Este interesant faptul că mamele care stau mereu acasă, stau mai puțin cu copilul lor, decât cele care lucrează. Tot așa mamele care lucrează sunt mai preocupate de evoluția școlară a copilului decât cele care nu muncesc. Copiii ai căror părinți lucrează par a fi mai bine supravegheați și a avea un ritm de viață mai organizat decât copiii părinților care nu lucrează, cel puțin așa susțijn sursele citate de independent.co.uk.

Ultimul detaliu care îi evidențiază pe părinții copiilor care au succes este statutul social și economic al familiei lor. Copiii din famili sărace au o limitare drastică a potențialului lor, în timp ce familiile care se descurcă bine din punct de vedere economic au o șansă în plus de a se realiza la rândul lor și deși sună nedrept, aceasta este realitatea.

Alfie Kohn se va afla pe 16 și 17 martie 2019 pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa