9 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată unui preadolescent

Iulia Mirică
preadolescent totul despre mame

Ce lucruri nu ar trebui să i le spui niciodată copilului tău de preadolescent (10-12 ani)

Între vârsta de 10 și 12 ani, cei mici sunt copii încă, dar se îndreaptă rapid spre anii adolescenței. În această fază, copiii încearcă să se integreze în grupurile de la școală și oscilează între statutul de copil lipit de părinți și cel de preadolescent care gustă independența.

Pentru a înțelege mai bine copiii aflați la această vârstă: Care sunt nevoile copiilor în funcție de vârstă? (de la 8 ani până la adolescență)

Așadar, când cei mici ajung la această vârstă, s-ar putea să simți că trebuie să-ți negociezi drumul printr-un teren minat. Pentru a reuși în continuare să comunici cu copilul tău, ți-am făcut o listă cu nouă lucruri pe care nu ar trebui să i le spui copilului (o parte dintre acestea au apărut în original pe site-ul Popsugar.com):

La ce te gândeai când ai făcut asta?

Copilul tău va face propriile greșeli, ca urmare a mediului, prietenilor și impulsurilor sale. Nu poți să-ți protejezi copilul de fiecare greșeală pe care o face – este la o vârstă la care are nevoie de ghidare și de acceptare, nu de acuzații constante și de învinuiri.

Despre rolul educativ al greșelilor citiți mai multe aici: 5 greșeli care îi transformă pe copii în adulți fericiți și de succes

Cum a fost la școală / ziua ta?

Dacă îl vei întreba aceste lucruri, cu toate că intențiile sunt potrivite, vei primi probabil un răspuns obișnuit, de genul „bine”. Pentru a încuraja comunicarea deschisă și încrederea, încearcă să pui o întrebare deschisă, precum „Povestește-mi cum a fost ziua ta.” sau „Spune-mi care a fost cel mai bun lucru pe care l-ai învățat astăzi la școală.” Aceste întrebări necesită un răspuns bine gândit și va inspira comunicarea dintre tine și copilul tău preadolescent.

Iată o serie de sugestii suplimentare care să te ajute să comunici cu copilul tău după o zi de școală: 33 de întrebări pe care să i le pui copilului ca să afli cum a fost la școală

Dacă ai petrece jumătate din timpul pe care îl pierzi când …, ai avea note mai bune.

Cu toții vrem ca cei mici să aibă o evoluție bună la școală, dar în timpul acestei etape, este important și să îl faci pe copil să-și dea seama de valoarea lui. Școala nu este singurul lucru la care copiii ar trebui să exceleze, așa că, dacă îl sprijini pe cel mic să-și urmeze și hobby-urile și interesele, va fi mai ușor pentru el să depună un efort mai consistent la școală, după același model.

Nu este atât de important, trebuie doar să treci peste asta.

Presupunând că nu știi mai multe despre călătoriile în timp decât celelalte persoane, ai trecut și tu prin această perioadă delicată. Dacă lucrurile care au însemnat mult pentru tine în acea perioadă – cum ar fi o invitație să dormi la prietena ta cea mai bună – mai înseamnă sau nu ceva pentru tine acum este irelevant. Acele lucruri erau importante pentru tine atunci și contează pentru cei mici. Nu-i face să se simtă că luptele și dorințele lor nu contează.

Nu vei avea niciun prieten dacă faci asta.

În această perioadă a vieții copiilor, unul dintre cele mai importante lucruri pentru ei sunt prietenii și felul cum este văzut de aceștia. Atunci când folosești comportamentul copiilor împotriva lor, nu te aștepta să își modifice comportamentul în vreun fel – probabil că cel mic va ajunge să plângă, să se enerveze sau să aibă stări de anxietate.

Nu ar trebui să mănânci asta dacă vrei să te mai invite cineva la dans.

Orice comentarii ai face cu privire la modul în care mănâncă sau cum se îmbracă, raportat la popularitate sau relații, le vor afecta copiilor stima de sine în timpul acestor ani (momentul în care problemelele legate de cum arată ies la suprafață). Ne dorim ca cei mici să fie mândri de corpul lor, dar probabil că prietenii și standardele sociale îi vor determina să se judece ei înșiși. Acestea sunt sunt subiecte delicate, care ar trebui abordate cu sensibilitate.

E prietenul tău / prietena ta?

Sigur, te gândești că ai putea spune acest lucru din curiozitate, atunci când cel mic menționează o colegă sau un coleg de clasă, dar, la această vârstă, poți presupune că micuțul adult vorbește de cineva pentru că îi place de acea persoană, ceea ce poate fi un pic ciudat. Este greu pentru el să-și dea seama ce vrea și fără intervențiile tale curioase de fiecare dată când menționează numele unei prietene. Dacă vrei să vorbiți despre aceste lucruri, nu pune presiune pe el, va veni probabil singur la tine în cele din urmă.

Despre cum discutăm încă de la vârste mici despre subiectele sensibile citiți aici: 5 fraze care ne ajută să le explicăm copiilor noțiuni despre sex

Nu pot vorbi despre asta chiar acum.

Acesta este un fel de cod părintesc pentru „Nu vreau să-ți resping propunerea chiar acum”. Mai degrabă, decât să spui o altă variantă a acestei expresii și să-l respingi pe cel mic când încearcă să vorbească cu tine, dă-i un motiv din cauza căruia nu poți discuta cu el în momentul acela. Dacă lași deschisă posibilitatea de a vorbi cu tine oricând mai târziu, va înțelege că ceea ce vrea să îți spună este important și pentru tine.

Pentru că așa spun eu.

Gândește-te când îți spunea ție propria mamă acest lucru – era cel mai frustrant răspuns, indiferent despre ce era vorba. Acest răspuns îl poate face pe micul preadolescent să simtă că nu are absolut nicio autoritate de a lua o decizie pentru el însuți. Dacă îi dai motive pentru o anumită acțiune, nu subminezi autoritatea pe care o ai ca părinte, ci îl ajuți pe cel mic să înțeleagă cum gândești și de ce ai luat decizia aceasta.

Dacă nu ne-ai dat deja like pe Facebook, te invităm să o faci, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa