Ce rasă de câine alegem?

TOTUL DESPRE MAME

Probabil că atunci când te gândeşti la posibilitatea de a-ţi lărgi familia cu încă un membru, de data aceasta patruped şi blănos, primul lucru care îţi vine în minte este imaginea ta, la ora cinci dimineaţa, în pijama şi nepieptănată, plimbându-l pe cel mai bun prieten al copilului tău, cu o punguţă în mână pe care de-abia aştepţi să o umpli cu caca de câine. Nu trebuie să mai precizăm că la acea oră copilul tău doarme ca un îngeraş sub plapumă şi habar nu are ce faci tu. Apoi, bineînţeles, te mai gândeşti la facturile la veterinar şi la mizeria din casă.

Din fericire, cele enumerate mai sus ar fi cam toate inconvenientele majore pe care un câine le aduce cu sine. În rest, noul prieten al micuţului tău aduce în viaţa voastră multe lucrurile bune:

  • Previne alergiile şi îmbunătăţeşte imunitatea copiilor. Conform ultimelor studii, copiii care au crescut cu un câine în casă dezvoltă mai puţine alergii decât cei care nu au avut animal de companie.

 

  • Îmbunătăţeşte dezvoltarea emoţională. Fiind puşi în situaţia de a comunica şi în alt mod decât cel verbal, copiii devin mai empatici şi învaţă noi moduri de relaţionare. Experienţele trăite alături de un câine sunt extrem de benefice în cazul copiilor cu autism. Pe micuţii cu ADHD un câine îi poate ajuta să se concentreze pe responsabilităţile pe care le au, printr-o rutină zilnică.

 

  • Dezvolta abilităţile sociale. Un prieten blănos cu care să se plimbe în jurul parcului îl poate ajuta pe un copil timid să lege noi prietenii. Deasemenea, câinele se va dovedi un bun companion şi în situaţii deosebite, ajutându-i pe copii să trecă mai uşor peste schimbări majore din viaţă, precum mutarea într-o şcoală nouă sau decesul cuiva din familie.

 

Rase potrivite familiilor cu copii

Cum alegem însă, din multitudinea de rase de câini, pe cea potrivită unei familii cu copii? Trebuie să ţinem cont de temperamentul unei rase, de mărimea exemplarelor ei, de energia pe care o au și de energia pe care o solicită. Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să ne gândim este spaţiul de care dispunem: să ţii într-un apartament de bloc un câine care are nevoie să alerge zilnic kilometri întregi se poate transforma în scurt timp într-un coşmar. Şi, când vine vorba de copii, trebuie să avem în vedere toleranţa câinilor la pozne şi cheful lor de joacă.

 

Bulldog francez

Un câine blând, loial şi prietenos, care coabitează foarte bine cu alţi câini sau chiar alte animăluţe. Este foarte potrivit pentru apartament deoarece este sedentar și doarme până la 20 de ore pe zi. Statura sa este potrivită pentru familiile cu copilași năzdravani şi care iubesc trânta.

 

Beagle

Una dintre rasele preferate de părinţi datorită poftei neîntrerupte de joacă, câinii din rasa Beagle sunt foarte inteligenţi şi mereu activi, niciodată agasaţi de cheful de alergătură al celor mici. Singurul inconvenient al acestei rase: năpârlesc consistent la schimbarea sezonului, necesitând perieri şi îmbăieri frecvente.

 

Staffordshire Bull Terrier

Supranumit „the nanny dog”, acest verișor al Bull Terrier-ului este prietenos, loial, neînfricat şi activ. Dacă vă doriţi un câine liniştit, care să sforăie pe canapea, această rasă nu este ceea ce căutaţi. Staffy este plin de energie, dar este extrem de răbdător şi de tolerant cu copiii şi este un bun partener de joacă pentru cei mici deoarece oboseşte greu. Se integrează perfect în familiile numeroase.

 

Collie

Dacă nu sunteţi familiari cu ceea ce înseamnă să ai câine, atunci un Collie este o alegere excelentă. Rasa Collie a devenit celebră pentru filmul “Lassie” care ne-a încântat copilăria. Exemplarele din această rasă sunt câini blânzi, protectivi şi uşor de dresat. Faptul că iniţial câinele Collie era folosit de către ciobani pentru a-şi aduna turma la un loc spune multe despre temperamentul acestei rase: câinii din rasa Collie au aceeaşi atitudine protectivă şi faţă de copii.

 

Newfoundland (Terra Nova)

Un câine de talie mare, dar calm, echilibrat şi foarte devotat. Nu este cunoscut ca fiind un câine care latră mult. Adoră să înoate şi, contrar a ceea ce ai putea crede la prima vedere, nu mănâncă excesiv, având un metabolism lent. Newfoundland-ul are un temperament echilibrat şi este inteligent, caracteristici care îl fac potrivit pentru copii. Singurul inconvenient: salivează mult, mai ales când se joacă sau aleargă mult. Nu trebuie să mai precizăm ca are nevoie de curte…

 

Vizsla

Considerat până la Al Doilea Război Mondial ca fiind câinele reprezentativ pentru clasa nobilă din Ungaria, Vizsla este potrivit pentru familiile cu copii foarte energici. Dacă li se acordă timp de plimbare şi de alergat şi suficientă atenţie, pot locui foarte bine şi într-un apartament, în ciuda dorinţei lor de activitate fizică aproape permanentă. Vizsla este una dintre rasele cele mai potrivite pentru copiii mici.

 

Pudel

Pudelul este o rasă numai bună pentru copiii alergici, deoarece năpârleşte foarte puţin. Adoră compania oamenilor, chiar în detrimentul companiei altor câini. Rasă inteligentă, loială şi greu de enervat. Blândeţea sa îl face un companion excelent pentru copii.

 

Labrador Retriever (Câinele Sfântului Ioan)

Dacă piticii voştri adoră apa, atunci acest câine este cel mai potrivit, activitatea sa preferată fiind înotul. Inteligent, loial, entuziast, dar totodată răbdător, Labrador Retriever-ul este potrivit vieţii într-un apartament, deşi o curte de dimensiuni medii în care să se poată juca în voie l-ar bucura şi mai tare. Nu este un câine de pază prea bun, fiind uşor de păcălit.

 

Când vă decideţi să vă măriţi familia cu un prieten patruped, luaţi în considerare şi adopţia unui câine de la un adăpost pentru animale abandonate. Ştiu multe cazuri în care aceşti câini s-au dovedit a fi inteligenţi, loiali şi prietenoşi. Puteţi avea norocul să adoptaţi un câine care să nu fie de rasă, dar să aibă calităţi tuturor raselor enumerate mai sus!

 

Voi aveţi câine? Cum se împacă cei mici cu el?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa