Ce să faci când te sfidează copilul. Șapte strategii eficiente

Teodora Radu
copil asculta

Cel mic creşte văzând cu ochii, iar tu simţi că ai nevoie de un nou set de reguli de parenting. Nu ești singura în situația acesta. Lucrurile se complică și mai tare când nu mai știi ce să faci să te asculte copilul. Îți testează răbdarea și forțează limitele cu zâmbet ștrengăresc, iar tu, deși ești amuzată că îi merge mintea, chiar şi la trăsnăi, trebuie să acționezi cumva. Dar cum?

Sunt o mulțime de sfaturi aprobate de psihologi despre ce să faci să te asculte micul poznaş, așa că ai de unde alege informațiile care se potrivesc stilului vostru de viață. Noi îți propunem să iei în considerare și aceste zece strategii, propuse de themilitarywifeandmom.com. Vei avea nevoie de ele când puștiul tău intră în grevă și refuză să te asculte. Ca să nu te copleșească frustrările și să te transformi într-o mamă-vulcan, iată ce poți face.

Strigă-l pe nume

Îți place să îl alinți cu tot felul de diminutive. Când trebuie să asculte, metoda clasică de a-l striga pe nume – varianta lungă, adică, de exemplu, Cristian, nu Cristi – funcționează foarte bine.

Coboară-te la nivelul lui

La propriu. Tehnica aceasta o folosesc unele asistente, care le vorbesc pacienților de la același nivel, adică așezate pe scaun ori stând pe vine, lângă pat, ca să le arate interlocutorilor că le pasă de suferința lor. Metoda aceasta poate fi aplicată și pe cei mici.

Privește-l în ochi

Această strategie este foarte des aplicată de către părinți, tocmai pentru că este foarte eficientă, mai ales când cei mici nu ascultă. Indiferent de situație, contacul vizual are un impact major. După ce i-ai spus pe nume, te-ai aşezat pe vine, să fii la înălţimea lui, l-ai privit în ochi, ca să poţi comunica ce ai de zis, fii sigură că acum puterea lui de concentrare este la nivel maxim.

Foloseşte-te de mimică şi gestică

Copiii înţeleg o cantitate mare de cuvinte şi explicaţii, dar când apelezi şi la gesturi şi mimica feţei, lucrurile sunt clare pentru el. Va pricepe mesajul tău şi îl va reţine, pentru că limbajul corporal este asimilat de memorie mai uşor şi mai rapid.

Respectă-i vârsta

Când îi spui ce aşteptări ai de la el, nu uita să le raportezi la vârsta pe care o are copilul tău. Iar discursul nu trebuie să dureze prea mult, pentru că cei mici îşi pierd răbdarea într-un timp scurt. Te sfătuim să sintetizezi ce ai de spus într-o frază sau două, scurte.

Ce să faci să te asculte copilul – Foloseşte cuvintele de laudă eficient

Este foarte important să ştii când să-l lauzi şi când e mai bine să taci, chiar dacă merită încurajat. Dacă îi spui mereu că a făcut o treabă bună sau bravo!, tot ce faci este să-i oferi un moment de laudă temporar. Pe termen lung, acest obicei poate transforma copilul într-unul cu personalitate narcisistă, care are impresia că i se cuvine totul.

În loc să îi spui că a făcut o treabă bună, explică-i că ai observat faptul că a găsit o modalitate de a strânge jucăriile în timp record. Sau că a dus singur farfuria murdară la chiuvetă şi acest lucru te ajută enorm.

Încearcă şi uleiurile esenţiale

Ştim că poate suna ciudat, dar ca să calmezi un pic spiritele din casă, adică să-l linişteşti un pic pe ştrengărel, poţi folosi uleiurile esenţiale. Uleiul aromatic de lavandă este foarte eficient, fiind un bun calmant. Merită încercat!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa