De ce este periculos să le spuneți copiilor „Ești deștept”. Cum este bine să îi încurajați

Cristina Călin, redactor

Ești deștept! De câte ori nu ne-am auzit spunându-le acest lucru copiilor. Dar sunt studii care spun că nu există copii care se nasc supradotați. Dacă ne gândim doar la Albert Einstein care a avut parte de multe eșecuri înainte de a descoperi toate acele formule care au schimbat lumea. De asemenea, majoritatea celor care au primit Premiul Nobel nu au fost niște elevi excepționali.

Părinții care își cresc copii inoculându-le ideea că sunt supradotați le fac un deserviciu. Un studiu citat de cotidianul thealtlantic.com arată că eticheta de super-inteligent nu face decât să obosească excesiv copiii și le induce o teamă nefondată de eșec. De mai mare ajutor este să îi încurajăm să îndeplinească ceea ce și-au propus folosindu-ne de alte modalități.

Lăudați-i pentru munca depusă

Psihologul pediatru Carol Dweck a descoperit că există două tipuri de gândire atunci când vine vorba de motivare: una bazată pe fixare și alta pe creștere. O persoană care se bazează pe fixare crede că Inteligența și creativitatea sunt două calități cu care ne naștem și că acest potențial este cumva limitat. Cei a căror gândire are la bază creșterea sunt de părere că acolo unde se muncește mult inteligența și creativitatea vor ajunge la parametrii maximi, fiind nevoie de timp.

Copilul nu trebuie să audă non-stop ”Ești deștept”. În loc să de această frază mai bine i-am recunoaște capacitatea de a munci. În acest fel, copilul se va strădui continuu să se dezvolte și va avea în minte faptul că pentru a atinge potențialul maxim este nevoie de timp.

Este în regula să greșească

Lăsându-ne copiii să greșească îi încurajăm să fie în competiție cu ei însuși și le creștem dorința de a învață continuu. Studiile arată că un copil face față mai bine provocărilor dacă știe că va fi bine doar dacă încearcă. De asemenea, dacă nu ne supărăm pe ei atunci când greșesc vor fi încurajați sa învețe de la ei înșiși, fără a fi critici cu talentele pe care le au.

Lăsați copiii să se îmbrace în super eroi atunci când își fac temele

Dacă copilul se simte bine cu o pelerina de cavaler nu trebuie să vă opuneți. Costumația îl va ajuta să devină mai perseverent întocmai ca eroul pe care îl imită.

Atunci când va lăudați copiii fiți sinceri. Spunându-le că munca este un lucru bun s-ar putea să îi faceți să caute mai mult complimente legate de acest aspect, decât să se bucure de activitatea pe care o fac. Există studii care spun că lăudarea excesivă a copiilor de 8-9 ani îi va face să fie mai puțin generoși.

Încurajați-le pasiunile

Decât să vă încurajați copiii pentru anumite rezultate obținute, este mai indicat să le încurajați pasiunile, dar și descoperirea unor arii noi de interes. Un studiu realizat de Institutul pentru Științele Educației din SUA a arătat ca atunci când părinții sunt implicați în activitatea școlară, copiii au rezultate academice mai bune. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fii un părinte elicopter, este suficient sa faceți doar lucruri mici. Ați putea să îi duceți sa își facă abonament la o bibliotecă sau să îi sprijiniți în înscrierea la o activitate sportivă.

Nu îi lăudați prea mult

Atunci când încurajăm copiii sa exploreze diverse domenii îi ajutăm să-și descopere alte laturi ale personalității. De exemplu, atunci când etichetăm un copil ca fiind bun la matematică, îi descurajăm sa încerce performanța în alte domenii. Le putem spune în schimb că pot fi buni la orice dacă se străduiesc suficient de mult.

Dacă vrei să știi cum îl poți ajuta pe copil

Citește și:

Ce trebuie să știm atunci când vrem să ne lăudăm copilul

Idealizarea este un pericol în relația părinte-copil 

Viața cu un copil tocilar. Cum îl îndrumi și cum îl ajuți să facă față șicanelor

Copiii sunt sub o presiune mai mare decât oricând și au nevoie de tehnici de mindfulness adaptate lor. Comandă acum ”Copilul conștient”, de Susan Kaiser Greenland, o carte revoluționara, ce îi învață pe părinți tehnici prin care vor contribui la relaxarea copiilor lor. Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa