Ce trebuie să știm atunci când vrem să ne lăudăm copilul

Veronica Guzun, redactor
lăudăm copilul

Să lăudăm copilul e un reflex puternic al fiecăruia dintre noi. Există o expresie populară ”toți copiii precum copiii, numai al nostru e cel mai frumos”. Și e un mare adevăr aici, căci nu veți găsi părinte care să spună că al lui copil nu e cel mai frumos și mai deștept. Modul în care îl lăudăm de mic are consecințe directe asupra modului în care el se va percepe și asupra așteptărilor pe care le va avea de la oamenii care îl înconjoară.

Da, și lauda vine cu instrucțiuni de folosire. Iată câteva recomandări.

Ca părinte, ești pus adesea în situația de a încuraja copilul printr-o vorbă bună sau de a-i explica ce greșește. Adică de a-l lăuda sau a-l critica. Alternarea acestor două creează în timp personalitatea copilului. De mici, copiii au nevoie să vadă reacția părinților lor la diverse acțiuni pentru a învăța ce e bine și ce e rău.

Ce este de reținut atunci când vrem să ne lăudăm copilul pentru ceva anume?

  • Lauda, deși cea mai comodă și la îndemână, nu este singura metodă de încurajare și motivare a copilului.Tmpul de calitate petrecut alături de copil este pentru ei o confirmare a afecțiunii părintești mai mare decât cuvintele.
  • Observați acțiunea făcută de persoană, nu persoana în sine. Regulă valabilă și pentru critică. Altfel, copilul va percepe că e ceva în regulă/sau neregulă cu el, nu cu ceea ce a făcut.
  • Lauda trebuie să aibă mereu un motiv concret care trebuie menționat copilului. Pe deoparte, copilul va ști exact ce a făcut bine, pe de alta, nu va aștepta laude la fiecare pas, fără vreun motiv anume.
  • Nu ridicați în slăvi calitățile pe care copilul le are de la natură, precum aspectul. În schimb, este bine să fie observate efortul și procesul prin care trece pentru a realiza un lucru. In acest caz, vorba bună va acționa ca un combustibil ce îl va alimenta în perioada cât face acest efort.
  • Dacă lucrurile i s-au dat ușor, nu vă grăbiți să-l lăudați, altfel se va descuraja repede când va avea de făcut ceva mai dificil.
  • Evitați să vă comparați copilul cu alți copii, atât pozitiv, cât și negativ. Este un obicei pe care copiii îl deprind foarte repede, justificându-și eșecurile.

Nu exagerați

  • Folosită în doze greșite, lauda este o pastilă ce dă dependență. Copilul va ajunge să facă lucruri doar pentru a primi aprobabrea părinților și nu pentru plăcerea de a reuși.
  • Odată lăudat pentru ceva, nu mai insistați. Deja face bine ceea ce face, e timpul să-i extindeți zona de dezvoltare.
  • Fiți sinceră. Copiii simt exagerările atât în exprimare cât și în gesturi.
  • Raportați-vă la puterea lui de a face lucruri. Ceea ce pentru un adult e simplu (să strângă prin casă, să spele vasele), pentru un copil reprezintă un efort. Și acesta trebuie încurajat.
  • În final, nu uitați cea mai importantă regulă. În doze mici și justificate, laudele fac minuni, exagerările însă aduc doar pagube caracterului copilului.

Dacă vreți să aflați mai multe lucruri utile despre cum funcționează laudele și de ce este bine să le evităm, citiți cartea lui Alfie Kohn, Pedepsiți prin recompense. Ea poate fi achiziționată de AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa