Comportamentul irațional al copiilor sau cum să răspunzi la ”vreau cana roșie acum!”

Ramona Dinescu
comportamentul irațional

Comportamentul irațional al copiilor este absolut normal și demonstrează faptul că ei ajung să dobândească anumite abilități emoționale. Comportamentul irațional al copiilor este doar o altă modalitate prin care cei mici își exprimă sentimentele.

„ – Mami, mi-e foame!

– Poftim cerealele tale preferate!

– NUUUU! De ce le-ai pus în bolul roșu? Le vreau în bolul albastru! Acum!”

Vă sună cunoscut?

Iată ce ne sfătuiesc psihologii să facem ca să gestionăm corect aceste momente:

Comportamentul irațional este o formă de manifestare a emoțiilor

Claire Lerner, asistent social specializat în dezvoltarea copilului și expert în parenting pentru platforma pbs.org, susține că acest comportament irațional al copiilor, deși greu de gestionat de către părinți, este absolut normal și semnalează faptul că anumite repere încep să fie atinse.

Mai mult, aceste incidente nu trebuie să fie de temut, deoarece reprezintă oportunități prin care ne putem învăța copiii să-și gestioneze emoțiile, să învețe să coopereze cu frustrarea și dezamăgirea, precum și oportunități prin care noi, părinții, putem găsi modalități de a prelua controlul asupra situațiilor.

Felul în care privim manifestarea comportamentală a copilului este esențial, deoarece, în funcție de acesta, vor veni și reacțiile noastre. Dacă vedem acest comportament irațional ca pe o manipulare menită să ne înnebunească, atunci avem toate șansele să reacționăm cu țipete și furie, ceea ce nu va face decât să accentueze problema, în loc de a calma copilul. În schimb, dacă privim acest comportament în contextul unei dezvoltări normale, atunci ne putem apropia de copil cu empatie și să fim mult mai eficienți în a-i învăța bunele abilități de adaptare.

Există câțiva factori care influențează comportamentul copiilor și care ar fi foarte utili de ținut minte atunci când te confrunți cu o astfel de situație provocatoare:

1. Copiii sunt conduși de emoții, nu de logică, iar comportamentul irațional este normal și de așteptat.

Copiii nu înțeleg foarte bine noțiunea timpului (de fapt aproape deloc). Ei trăiesc și reacționează pe moment. Au foarte puțin autocontrol. Vor ceea ce vor atunci când vor.

2. Copiii, după vârsta de 2-3 ani, devin conștienți de faptul că sunt ființe umane distincte și pot avea sentimente și trăiri diferite de ale altora.

3.Copiii au sentimente puternice, dar prea puține unelte cu care să le gestioneze la o vârstă atât de fragedă.

Gândește-te doar că mulți adulți se străduiesc din greu pentru a deveni conștienți de emoțiile lor și pentru a găsi soluții de comportament sănătoase ca să le facă față. Ce așteptări poți avea de la copii?

Cum poți răspunde comportamentului irațional al copilului?

Păstrează controlul atunci când copilul pare scăpat de sub control. A-ți gestiona propriile emoții și reacții este una dintre cele mai importante unelte de parenting pe care o ai la îndemână. Atunci când părinții reacționează emoțional, intensitatea și puterea supărării copilului tind să escaladeze. Atunci când copilul se pierde cu firea, are nevoie ca tu să rămâi alături de el ca punct de sprijin, un punct de sprijin sănătos și rațional.

Arată-i empatie și validează-i sentimentele!

”Știu că bolul albastru este preferatul tău și îmi pare rău că nu poți mânca acum din el, dar este în mașina de spălat și probabil mâine îl vom folosi”. Astfel îi arăți că nu sentimentele sale sunt problema, ci modul în care reacționează este problematic. Cu cât îi validezi mai mult sentimentele, cu atât copilul va reacționa mai bine.

Setează limite și oferă-i alternative acceptabile. ”Poți alege pentru azi între tricoul albastru și cel galben”. Dacă, totuși, copilul refuză alternativele tale, anunță-l calm că vei alege tu pentru el. Ar putea să se împotrivească, însă tu, foarte calmă și cu cu o față caldă, îi vei pune tricoul pe el și te vei îndepărta apoi ca că înțeleagă care este consecința faptelor sale. Acesta este modul în care copiii învață în cele din urmă să ia decizii bune, prin experimentarea și evaluarea rezultatelor alegerilor lor. Dacă din cauza crizei de isterie îi vei da tricoul verde din coșul de rufe murdare pentru că el doar pe acela îl vrea, atunci tu:

1)      Îi vei crea speranțe false precum că va obține tot ceea ce-și dorește, iar învățarea comportamentului flexibil și acceptarea alternativelor va fi tot mai dificilă (aceasta este o abilitate critică de care toți avem nevoie pentru a ne descurca singuri în viață).

2)      Îi vei trimite mesajul că o criză de furie sau refuzul de a coopera sunt strategii de succes pe care va continua să se bazeze și de aici înainte.

3)      Îi vei comunica faptul că tu nu crezi că el se poate descurca cu această dezamăgire și va pierde astfel oportunitatea de a experimenta faptul că el poate supraviețui purtând un alt tricou, ceea ce îi va consolida flexibilitatea, un important instrument pentru a învăța cum să se adapteze.

Voi cum răspundeți comportamentelor iraționale ale copiilor?

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să gestionezi furia copilului poți descărca acum GRATUIT capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka. Acesta poate fi descărcat de AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa