Copiii noştri cresc într-o lume globalizată

TOTUL DESPRE MAME

 

Copiii din ziua de azi cresc într-o lume în care la micul-dejun (pus pe o masă cu picioarele fabricate în Cehia, blatul în România, cu design suedez şi cu o faţă de masă cusută în Pakistan) mănâncă cereale cu lapte după moda americană şi se joacă cu o jucărie care vorbeşte în franceză, cu condiţia să îi pui baterii fabricate în China. Cum să îi învăţăm pe copii să îmbrăţişeze şi să prospere printre multele culturi ale planetei, de la Dunăre la Sena, din Carpaţi la Pirinei?

Călătoriile sunt un răspuns evident, dar nu poate fi mereu trecute în bugetul familiei. Să creşti un copil într-o lume globalizată nu trebuie să însemne să spargi o bancă în fiecare vară sau să adaugi o corvoadă pe lista lucrurilor pe care trebuie să le faci. În schimb, poţi crea situaţii în care explorarea lumii este distractivă şi este o ocazie unică pentru copil de a învăţa, a se bucura şi a creşte. Iată şapte idei cu care să începi:

 

1. „Vezi” lumea de acasă

Atârnă o hartă a lumii într-un loc foarte vizibil din casă, astfel încât copiii să devină din ce în ce mai curioşi şi să se familiarizeze cu diverse ţări ş nume de oraşe, locaţii, culturi şi limbi.

Aşază un glob pământesc într-un loc unde copiii să poată ajunge să îl rotească şi imaginaţi-vă împreună tot soiul de aventuri în fiecare colţ al planetei.

Când îţi decorezi casa, gândeşte-te şi la poveştile din spatele obiectelor şi alege lucruri care au o conexiune la nivel mondial. Caută cărţi ilustrate, care înfăţişează case, grădini, reţete şi sporturi specifice unor locuri îndepărtate.

Aveţi prin casă monede sau bancnote de valută străină? Încadraţi-le şi pe acestea undeva pe perete, şi le puteţi folosi pentru a începe o conversaţie.

 

2. Iniţiază discuţii

Ştirile internaţionale sunt pline de subiecte dificile, dar puteţi găsi alte variante pentru a începe o conversaţie. Poate nişte copii din altă ţară au fost recent înscrişi la şcoala copilului tău? Sau poate aveţi prieteni care trăiesc în străinătate şi le puteţi povesti copiilor de diferenţele culturale care există între ţări?

Verifică etichetele de îmbrăcăminte. Tricoul tău a fost fabricat în Peru, Bangladesh sau China? Găseşte acele locuri pe hartă şi vorbeşte cu copilul tău despre cum ar fi să trăiţi acolo: ce aţi mânca? Ce limbă ar trebui să învăţaţi? Pentru ce fel de climă ar trebui să vă îmbrăcaţi?

Nu trebuie să fie un expert în politică internaţională. Interesul tău sincer pentru alte culturi serveşte drept exemplu şi arată că îţi pasă de lumea de pretutindeni şi copilul tău va fi cu singuranţă motivat să socializeze, să călătorească şi să se informeze.

 

3. Lasă muzica să transmită un mesaj

Nu trebuie să te opreşti din ceea ce faci ca să declari în gura mare „Acum vom asculta world music!”. Strânge cât mai multe melodii în limbi străine şi ascultă-le de fiecare dată când eşti în bucătărie, te odihneşti sau mergi cu maşina. Tu şi copiii tăi veţi auzi versuri în limbi străine şi ar putea fi o ocazie bună pentru cei mici să se familiarizeze cu cuvinte în alte limbi.

 

4. Condimentează serile de filme

Ce-ar fi să vă diversificaţi cultura cinematografică la nivel de familie? De la Bollywood până la desene animate manga japoneze, de la regizorii recent premiaţi la Cannes până la agenda Festivalului de Film European? Dacă vezi că atenţia copilului tău se îndreaptă spre o anumită cultură îl poţi ajuta să îşi aprofundeze pasiunea cu ajutorul cărţilor sau a cursurilor extraşcolare.

Experimentaţi reţete internaţionale, de la mâncăruri chinezeşti sau thailandeze până la feluri turceşti sau mexicane. Chiar şi din punct de vedere culinar se poate călători în jurul lumii, uneori poate chiar mai repede decât în cărţile lui Jules Verne.

 

5. Oferă cadouri din toată lumea

Lucrurile făcute manual sunt printre cele mai reuşite idei de cadouri. Poţi găsi diverse produse artizanale făcute în cele patru colţuri ale lumii pe la târguri speciale sau chiar online. Copiii pot fi mândri că au un obiect care îi conectează la lumea mare.

 

6. Învaţă o limbă străină

Interesează-te să vezi ce limbi străine se studiază la şcoala sau la grădiniţa copilului tău. Acasă îi poţi cumpăra sau descărca diverse programe de predare a unei limbi străine. Chiar şi joaca pe calculator şi navigarea pe internet îi pot exersa abilităţile de comunicare într-o limbă străină. Dacă observi că are o afinitate deosebită pentru o cultură şi o civilizaţie anume, ia în considerare înscrierea într-un program de schimb de experienţă cu o şcoală din ţara care îl pasionează.

Ai vreun prieten sau vecin care vorbeşte o limbă străină şi ar putea ajuta copiii dornici să înveţe? Poate puteţi aranja o serie de meditaţii informale.

 

7. Pregăteşte-te să ajuţi

Pune-ţi timpul şi resursele la dispoziţie pentru a schimba lumea din jurul tău. A-i ajuta pe alţii te face să te simţi conectat la realitatea înconjurătoare şi îi va determina şi pe copii să îţi urmeze exemplul.

De unde să începi? Discută cu oamenii implicaţi în diverse ONG-uri sau asociaţii umanitare. Poate poţi, pentru o perioadă, să pleci împreună cu familia ta în altă ţară pentru a-ţi folosi experienţa ajutându-i pe alţii.

O experienţă internaţională poate fi o aventură de familie, care ne conectează cu diverse comunităţi şi ne ajută să vedem dincolo de contextul în care trăim zilnic. Îi pregăteşte, de asemenea, pe copii să răzbească într-o economie şi societate globalizate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa