Copilul mușcă! Cum îl dezveți?

Ramona Dinescu
copilul musca

Copilul mușcă de supărare, de drag, de emoție, de nervi. Până la un anumit punct e ceva normal și, cu toate acestea, există câteva trucuri pe care le poți aplica pentru a-l învăța să-și țină dințișorii pentru el.

Amândoi copiii mei au mușcat, dar au făcut-o numai cu noi, de drag, atunci când voiau să ne pupe sau să ne răsplătească pentru ceva. Le-am explicat că mușcătura ne doare, însă a durat ceva timp până s-au dezobișnuit.

Copilul cel mic a fost chiar mai înverșunat în mușcături decât cel mare, mă mușca pe mine, pe tatăl lui și pe fratele lui. Au fost situații în care i-a lăsat semne vizibile fratelui său, iar, când îl vedea că plânge de durere, se uita la el cu mare milă și simțeam că îi pare rău de consecința faptelor sale. Într-o zi, a venit mușcat de la creșă, cu un semn foarte mare pe obraz și cred că și destul de dureros. Atunci l-am întrebat dacă i-a plăcut să fie mușcat și dacă l-a durut. La răspunsul lui evident afirmativ, i-am spus că la fel de tare ne doare și pe noi. De atunci s-a oprit, până de curând când a mai încasat câteva mușcături în cascadă și probabil a învățat că așa se poate apăra sau poate obține ce își dorește dacă își folsește dințișorii.

Copilul își lasă amprenta dințișorilor pe unde trece?

Deși mușcăturile copiilor reprezintă un subiect înspăimântător pentru părinți, specialiștii consideră că sunt relativ normale. Dacă mușcă, asta nu înseamnă că cel mic se va transforma într-un monstru și va avea alte probleme de comportament.

Vârsta reprezintă un factor important de care se leagă mușcăturile.

Apariția dințișorilor la bebeluși supune gingiile la tot felul de senzații, de la durere, până la mâncărime. Prin micile mușcături, cei mici își ușurează pentru moment disconfortul. Însă, în jurul vârstei de doi ani, copilul ar putea să începe să muște atunci când este copleșit de emoții.

Copilul mușcă atunci când este frustrat sau stresat și nu știe cum să se calmeze singur. Astfel, copilul la această vârstă ar putea mușca cu aceeași intensitate persoana de lângă el ca atunci când mușcă dintr-un măr.

Cea mai bună abordare, spun specialiștii, este să consolezi mușcătura și să-l îndepărtezi pe cel care mușcă. Trebuie să-l retragi cu calm, dar ferm, de pe obrazul tău și să-i spui: ”Nu, noi nu facem așa!”. Va învăța că de fiecare dată când mușcă este oprit dintr-o activitate care îi place.  Nu este niciodată o idee bună să-l muști și tu în încercarea de a-i arăta cum se simte. El nu va învăța nimic și ar putea gândi chiar că este în regulă să muște.

Ce poți face dacă copilul mușcă?

Precauția este cheia. Dacă îl vezi pe cel mic că se apropie cu dințișorii de tine, încearcă să-i oprești comportamentul înainte să muște. mușcătura poate fi o auto armare. Cu alte cuvinte, copiii simt că-și satisfac  în mod plăcut sentimentele și o vor mai mușca și data viitoare când vor simți nevoia să se elibereze. De aceea, este indicat să-l învățăm pe cel mici să spună ”sunt furios” atunci când simte acest lucru și să-i dăm altceva de făcut în loc să se elibereze prin a mușca, cum ar fi să-l învățăm să respire profund.

De asemenea, poți preveni o mușcătură prin oferirea altor activități fizice prin care cel mic să scape de frustrări (poate să sară, poate să lovească o minge, etc) va învăța astfel că are nevoie să se liniștească singur.

Altă strategie ar fi să vorbești neutru despre mușcături, spunând fraze de genul: ”O, ar fi bine să scoatem gândacul furiei afară pentru că altfel îi place să muște”. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să-și gestioneze comportamentul, fără să se simtă rușinat. Și este foarte important să evidențiezi și să recunoști atunci când cel mic se poate controla și nu mușcă.

Este o bună idee să anunți la grădiniță sau la creșă că cel mic obișnuiește să muște, asta ca educatorii să poate preveni viitoarele incidente.

Perioada mușcăturilor începe, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni, este de o intensitate mai mică atunci când învață să meargă și, uneori, durează până pe la 4-5 ani, mai ales în cazul băieților. Băieții au tendința să fie puțin mai agresivi și interacționează cu lumea printr-o modalitate mai mult fizică. Dacă mușcăturile persistă după 4-5 ani, ar fi cazul să ceri sfatul unui specialist, întâi medicului pediatru și ulterior unui psiholog.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa