Copilul tău este pregătit să citească?

TOTUL DESPRE MAME

Este copilul tău preșcolar interesat să înveţe literele alfabetului? A început cumva să răsfoiască reviste şi cărţi pe cont propriu? Îi place să „scrie” cu un creion sau cu un pix? Este foarte atent în timp ce îi sunt citite poveşti? Dacă răspunsul este da, atunci înseamnă că micuţul tău este mai mult decât pregătit să înveţe să citească. Dacă, însă, răspunsul este nu, atunci e posibil să fie ca majoritatea celorlalţi preşcolari şi să aibă nevoie de încă un an sau doi până să deprindă abilităţi lingvistice, percepţie vizuală şi memorie, necesare în proces.

Știm că presiunea este mare și că auzi adesea de copii de aceeași vârstă cu copilul tău care știu deja să citească, dar adu-ți aminte că aceasta nu este o competiție și că fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui.

Iată cinci sfaturi utile pentru toți părinții care au copii de grădiniță și care așteaptăcu nerăbdare ca cei mici să citească singuri povești:

1. Deşi unii copii preșcolari îşi doresc sincer să înveţe să citească şi încep să recunoască anumite cuvinte familiare, nu este nevoie să îţi forţezi copilul să facă acest lucru. Chiar dacă reuşeşti să îi trezeşti interesul, el îşi poate pierde curiozitatea odată de începe şcoala. Cei mai precoce cititori pierd avantajul pe care îl au în faţa altor copii în clasa a doua sau a treia, atunci când ceilalţi elevi dobândesc aceleaşi competențe de bază.

2. Factorul esenţial care determină cât de bine se va descurca un copil la şcoală nu este dat de cum a fost forţat de timpuriu, ci mai degrabă de entuziasmul său pentru învăţare. Această pasiune nu poate fi indusă unui copil obligându-l să citească de la vârsta de patru ani. Din contră, numeroase programe timpurii de învăţare se interpun în fața entuziasmului natural al copilului, forţându-l să se concentreze asupra sarcinilor pentru care nu este încă pregătit.

3. Care este abordarea cea mai de succes în procesul timpuriu de învăţare? Lasă copilul să evolueze în ritmul său propriu şi să se distreze în tot ceea ce face. Nu-l obliga să înveţe litere, numere, culori, forme sau cuvinte. Încurajează-i, în schimb, curiozitatea şi tendinţele de a explora pe cont propriu. Citeşte-i cărţi, dar nu-l împinge să înveţe cuvintele. Oferă-i experienţe educaţionale, dar asigură-te că acestea sunt distractive.

4. Apelează la ajutoare interesante și amuzante! Atunci când copilul tău este pregătit să înveţe să citească, există o mulţime de instrumente valoroase pentru a-l ajuta – cărți, jocuri, cântece, chiar şi unele jocuri video, adecvate vârstei, şi DVD-uri.

5. Nu te aştepta, însă, ca micuţul să facă treaba singur. E necesar să te implici şi tu. Dacă, spre exemplu, urmăreşte o emisiune educativă la televizor, stai cu el şi vorbeaste-i despre conceptele şi informaţiile prezentate; dacă se joacă la calculator, stai alături de el, astfel încât să te asiguri că este potrivit pentru abilităţile sale. Dacă jocul este prea frustrant pentru el, entuziasmul i se poate diminua. Învăţarea activă, într-un mediu prietenos, care îl încurajează şi susţine, este cheia succesului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa