Copilul tău se teme de măști?

TOTUL DESPRE MAME

Cum îi ajutăm pe cei mici să treacă peste teama de măști, clovni și personaje costumate

Copilul tău izbucnește în plâns de fiecare dată când vede pe cineva purtând o mască? Este îngrozit când dă ochii cu vreun personaj costumat și nu doar o dată a trebuit să plecați de la o petrecere de copii atunci când a apărut clovnul? Ultima oară când ați fost la cumpărături o mascotă a încercat să îi dea un cadou celui mic și ați plecat acasă în plânsete și urlete? Dacă ai răspuns cu „da” la aceste întrebări, îți urăm bun venit în clubul părinților cu copii care se tem de măști! Aflăm în rândurile de mai jos de unde vine această frică la copii și ce soluții există împotriva ei.

Care sunt cauzele fricii de măști?

Frica de măști nu este o raritate printre copiii mici și poate avea cauze multiple. Iată ce soluții au părinții la îndemână pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă peste această frică

 

Cauză: Oamenii cu măști sunt (prea) diferiți de oamenii obișnuiți

În primii ani de viață, copiii descoperă mediul înconjurător pas cu pas. Atunci când apar stimuli noi (persoane, obiecte, fenomene meteo – tunete, fulgere, furtuni puternice), copiii au reacții diferite. Unii dintre ei sunt curioși și curajoși, alții se tem de orice lucru nou și au nevoie de explicațiile și de spijinul nostru. La fel se întâmplă și atunci când copiii se întâlnesc cu persoane care poartă măști sau costume: sunt copii care sar din prima în brațele lui Moș Crăciun, dar și copii care se sperie foarte tare și încep să plângă imediat ce dau ochii cu personajul ciudat cu barbă albă și haine roșii. Acestor copii le este frică de elementele noi pentru că nu știu cum să le interpreteze corect: sunt sau nu o amenințare? Atunci când cei mici văd un personaj cu mască, ei văd, de fapt, un om care nu arată ca ceilalți oameni. Masca este un element straniu, neobișnuit, care nu corespunde așteptărilor copilului. Adesea, copiii cred în ființe supranaturale (balauri, dragoni, zmei, monștri, zâne), pe care le asociază cu măștile, având astfel un motiv în plus să se teamă.

Soluție: În această situație, copilul are nevoie de un adult înțelegător, care să îi ofere toate explicațiile de care are nevoie. Cel mic are nevoie de lămuriri despre motivele pentru care un om poartă o mască, cum ar fi:

– pentru a-i distra pe ceilalți, în special pe copii
– pentru a câștiga bani
– pentru a recrea o lume de basm
– pentru a-i mulțumi pe copiii care își doresc să-și întâlnească în carne și oase personajele preferate din desene animate

Pentru a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă că în spatele unei măști se află un om obișnuit, puteți crea împreună o mască. Desenați pe un carton subțire o mască (eventual cu animalul preferat al copilului), și legați-o cu un elastic. Țineți-o la îndemână și lăsați-l pe cel mic să vadă că nu este nimic înspăimântător în legătură cu ea.

 

Cauză: Măștile sunt asociate cu o experiență neplăcută din trecut

Iată un exemplu de astfel de experiență care stă la baza fobiilor: copilul a fost invitat la petrecerea unui coleg de grădiniță. La această petrecere, invitat special este un clovn care urmează să îi distreze pe copii. Cel mic, aflat într-o cameră alăturată, se întoarce în sala de petrecere, dă nas în nas cu clovnul, fără să fie pregătit pentru întâlnirea cu personajul cel extravagant, și se sperie. O astfel de spaimă se asociază la nivel inconștient cu imaginea clovnului și, peste ani, copilul tău va spune umătoarele: „mereu mi-a fost frică de clovni” sau „niciodată nu mi-au plăcut clovnii”.

Soluție: Cui pe cui se scoate, sau orice fobie se reduce până la dispariție atunci când persoana se confruntă cu obiectul de care se teme. Această tehnică, numită expunere, constă în confruntarea treptată a persoanei cu obiectul fobiei sale. Mulți părinți fac greșeala de a-i feri pe cei mici de clovni sau de persoane cu măști până când „mai cresc puțin”, sau din contră, îi obligă pe cei mici să stea lângă un clovn sau chiar în brațe la Moș Crăciun, indiferent de groaza pe care copilul o exprimă. Soluția ideală este calea de mijloc, confruntarea indirectă a copilului cu măștile. Poți începe prin a-i arăta că multe dintre personajele de desene animate poartă măști. Mulți copii sunt fascinați de supereroi, așa că folosește-i pe aceștia pe post de exemplu pentru a-i explica celui mic că nu are de ce să se teamă de persoanele care poartă măști. De asemenea, arată-i cât mai multe filmulețe și poze cu clovni și mergeți împreună la petreceri sau evenimente unde sunt invitați și clovni. Folosiți din plin măștile în joaca de acasă, atunci când vă jucați de-a animalele sau de-a personajele îndrăgite de copii. Dacă cel mic poate jongla el însuși cu măștile, frica i se va reduce treptat și, cu răbdare, poate chiar va dispărea.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa