Haideţi să vorbim cu copiii despre politică!

TOTUL DESPRE MAME

 

Peste aproximativ o săptămână au loc alegerile locale, aşa că este momentul să discutăm în familie şi despre chestiuni politice. Am putea crede că cei mici preferă să se joace sau să se uite la desene animate decât să participe la astfel de discuţii, dar s-ar putea să ne înşelăm.

Înainte de alegerile prezidenţiale din 2008, un studiu american efectuat pe 2000 de copii şi adolescenţi, menit să centralizeze opiniile lor despre alegeri, a indicat că o majoritate covârşitoare de 75% din copii şi 79% din adolescenţi au răspuns „da” atunci când au fost întrebaţi dacă sunt de părere că rezultatul alegerilor le va schimba viaţa. Aproape jumătate din adolescenţii intervievaţi au declarat că au crezut că ar avea cel puţin o oarecare influenţă asupra alegerii candidatului părinţilor.

Deci, dacă încă eşti de părere că micii tai co-locatari sunt interesaţi doar joacă şi desene, mai gândeşte-te o dată.

 

Ce se întâmplă în mintea lor?

Alegerile vin după o lungă mediatizare a nemulţumirilor tuturor. Este imposibil ca cei mici să nu fi auzit la ştiri până în prezent de manifestaţiile de la începutul anului din Piaţa Universităţii. Ce se petrece, însă, în mintea lor la vederea ştirilor şi  a campaniilor diverşilor candidaţi care promit orice, de la piste pentru biciclete până la autostrăzi?

Ca părinţi, nu ne putem aştepta ca cei mici să nu fie influenţaţi de aceste focuri mediatice. De fapt, majoritatea adolescenţilor participanţi la sondajul antemenţionat au numit anumite chestiuni ca fiind „foarte importante” în funcţie de cât de cunoscute le erau din presa scrisă, tv sau radio.

A şti ce cred copiii despre diverse probleme actuale este extrem de important. Să discutaţi despre toate aceasta nu numai că ajută la promovarea învăţării şi dezvoltării abilităţilor de gândire critică şi de spirit civic, dar, de asemenea, vă permite să clarificaţi orice idei preconcepute sau incomplete pe care copiii le pot avea în urma unor expuneri la publicitate.

 

Discută subiectul… la obiect

Când discutaţi despre o campanie electorală, spune concret care sunt speranţele şi credinţele tale şi justifică-te într-un limbaj cât mai familiar copilului tău. Încurajează-l, de asemenea, să spună ce gândeşte şi simte în legătură cu subiectul în cauză. Acest lucru arată că îi apreciezi opiniile şi că vrei să ştii ce este în mintea sa.

Dacă opiniile voastre diferă, asigură-l că nu este nimic greşit la mijloc. Foloseşte-te de prilej pentru a-l învăţa o nouă lecţie: explicitarea unei convingeri. De ce crede una sau alta? Poate da exemple sau aduce argumente care să-i susţină punctul de vedere?

Implicarea copiilor în acest fel îi ajută să îşi dezvolte propriile lor opinii şi să îşi exprime cât mai liber şi coerent ideile.

 

Câteva sfaturi ce trebuie reţinute:

Menţine-ţi optimismul. În euforia sezonului electoral, este foarte posibil să ţi se declanşeze sentimente puternice cu privire la aspecte dificile. Foloseşte-te de această posibilitate pentru a le arăta copiilor cum să îţi exprimi punctul de vedere cu respect, putere şi convingere. Spune ce nu îţi place despre un candidat şi motivează de ce înclini spre altcineva. Încurajează-ţi copiii să facă acelaşi lucru. Concentrează-te pe atributele pozitive ale votului pe care urmează să îl exprimi; explică-i copilului care sunt lucrurile pentru care militezi şi, în mod similar, vei vedea că încet-încet o va face şi el.

Fii liniştitoare. Poate că cei mici sunt îngrijoraţi de ceea ce se tot aude la ştiri despre economia de piaţă, despre deprecierea leului sau despre situaţia din Grecia. Ei ar putea să se teamă că familia lor nu va mai putea plăti creditul. Ascultă-le preocupările şi reasigură-i de realitatea situaţiei în care vă aflaţi de fapt. Dacă vă confruntaţi cu probleme financiare, fii sinceră şi spune-le şi copiilor (într-un mod adecvat vârstei), totodată subliniind că faci tot ce îţi stă în putere pentru a rezolva problema.

Sugerează-le să se implice. Mulţi copii sunt destul de interesaţi şi îngrijoraţi de problemele economice cu care se confruntă Uniunea Europeană şi ţara noastră. Să luaţi măsuri îi ajută să se simtă puternici şi eficienţi şi contribuie la conturarea competenţelor de rezolvare a problemelor. Un prim pas este să cumpăraţi în principal produse made in România pentru a încuraja economia românească.

Ajută-i pe copii să îşi dea seama ce vor să facă. Vorbeşte-le despre modul în care lucrurile mici pot face o diferenţă mare. Poate vor învăţa să economisească bani pentru un scop măreţ sau vor afişa un interes deosebit pentru reciclare şi salvarea Planetei. Spune-le că, în mod similar, şi un singur vot face o diferenţă importantă.

 

Plasarea votului

A discuta cu copiii despre problemele importante, despre procesul electoral şi motivele pentru care votul este important, le oferă nu doar o mini-lecţie politică despre cum funcţionează statul, dar le arată că fiecare persoană contează şi are dreptul la o opinie. Chiar dacă ei nu pot vota încă, vor fi capabili să o facă într-o zi, aşa că este important să înceapă să se informeze.

Dacă este posibil, ia-i cu tine în cabina de vot în ziua alegerilor pentru a le arăta cum funcţionează procesul. Fii un model prin stabilirea unui exemplu pozitiv, care le permite să îşi dezvolte inclusiv o conştiinţă civică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa