Cum le vorbim copiilor despre tragedii

Monica Gaina

A le vorbi copiilor despre tragediile care au loc în jurul nostru este o adevărată provocare pentru orice părinte. Dr. Cara Natterson, medic pediatru şi scriitoare, are câteva sfaturi importante pentru părinții care se întreabă cum ar putea proceda mai bine în astfel de situații.

Dacă nu îi spui tu, îi va spune altcineva

Cum le vorbim copiilor despre tragedii. „Un părinte se gândeşte mereu la modul în care să împărtăşească copilului informaţii despre lucruri care îl sperie, mai ales că nu doreşte să-i creeze acestuia o stare de anxietate. Dar nici să ignore ceea ce se întâmplă în jur nu este o atitudine corectă”, a explicat dr. Cara Natterrson pentru www.mom.me. Dacă nu îi spui tu, este foarte posibil să îi spună altcineva, fie că este vorba despre un coleg sau un profesor. Ori pur şi simplu copilul poate afla el singur despre astfel de evenimente. Tehnologia modernă este peste tot, fie că ne referim la smartphone-uri, iPad-uri, laptopuri ori calculatoare sau televizoare, fiecare dintre acestea reprezentând o modalitate în care cei mici pot afla despre tragedii.

Decizia îţi aparţine

Decizia de a le spune sau nu copiilor despre tragediile care au loc în jur este una personală. Din acest punct de vedere nu există noţiunea de bine sau rău, deoarece răspunsul depinde de o multitudine de factori, cum ar fi: vârsta copiilor, dacă se vorbeşte sau nu despre aceste lucruri în familie, dacă cei mici au experimentat anumite tragaedii, cât de temători sunt aceştia, dacă sunt anxioşi ori le este uşor să absoarbă informaţii fără să fie paralizaţi de frică. Fiecare părinte ştie ce este mai bine pentru copilul său iar dacă ai mai mulţi copii, răspunsul poate fi deferit de la un copil la altul.

Cât de mult să spui

Dacă decizi să îi spui copilului despre o tragedie care a avut loc, cel mai bine este să ai grijă cum faci acest lucru. Copiii pun adesea întrebări cu spectru larg, aşadar ajută-i să restrângă aria, întrebându-i la ce se referă mai exact.

Atenție la ce întreabă copilul de fapt

Cum le vorbim copiilor despre tragedii. Dacă întrebările pe care ţi le pune copilul te copleşesc, opreşte-te şi spune-i celui mic o replică de genul: “Ce întrebare interesantă. Dar de ce întrebi?” În acest mod vei putea afla exact ce vrea să ştie. O astfel de atitudine diminuează anxietatea, mai ales că adesea, poate prea adesea, credem că ştim ce doreşte copilul, motiv pentru care oferim prea multă informaţie şi aducem în discuţie aspecte care pe acesta nu îl interesează.

Când alegi să nu vorbești despre tragedii

Pentru unele familii decizia de a nu vorbi cu cei mici despre tragedii poate fi cea mai potrivită, mai ales dacă este vorba despre familii cu copii foarte mici. Însă dacă iei această hotărâre ţine minte faptul că nu poţi controla toate sursele de informaţie cu care aceştia vor veni în contact. Dezastrele, care apar fie din cauza oamenilor, fie a accidentelor ori ca urmare a unui act terorist există şi vor exista şi pe viitor, iar ce le spunem şi cum le vorbim copiilor despre aceste lucruri îi va afecta pe viitor.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, puteți consulta și sfaturile oferite de Academia Americană de Pediatrie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa