Cum ne pregătim copiii pentru mutarea în străinătate?

Adriana Moscu
mutarea in strainatate totul despre mame

Mutarea în altă țară nu e ușoară nici pentru adulți, dară-mi-te pentru cei mici. Iată câteva sfaturi care să vă facă tranziția mai ușoară atunci când vă mutați cu copiii în străinătate.

Pentru un copil, stabilitatea este foarte importantă. El trebuie să simtă că aparține unui loc, să vadă fețe familiare în jurul său, să aibă o rutină a vieții de fiecare zi. Poate că vouă, părinților, mutarea într-o altă țară, cu obiceiuri, oameni și locuri noi de descoperit, este menită să vă trezească din monotonie și să vă motiveze să porniți cu forțe proaspete și motoarele turate la maximum în noua viață. Însă copilul va resimți schimbarea ca pe o povară.

Iată câteva povețe numai bune de luat în seamă atunci când ați decis să vă mutați în străinătate, peste mări și țări.

Discută cu el

Să nu-ți treacă prin cap că micuțul tău nu va da mare atenție mutării. Imediat ce știi că există o posibilitate cât de mică să trebuiască să vă mutați în străinătate, povestește-i celui mic care sunt următorii pași și ce înseamnă, concret, să te muți pentru totdeauna sau pentru o perioadă finită în altă țară. Explică-i cât poți de plastic și cât poți de des schimbările pe care le așteptați. Chiar dacă ai un bebeluș sau un copil de câțiva anișori, explicațiile tale îi vor reduce angoasa asociată unei astfel de schimbări majore.

Explică-i procesul mutării în străinătate

Spune-i în detaliu cum va decurge și ce presupune mutarea în altă țară. Desigur, contează foarte mult și vârsta pe care o are. Dacă este foarte mic, s-ar putea să ai surpriza să se atașeze chiar și de mobila pe care veți fi nevoiți să o lăsați în urmă și să plângă după pătuțul lui sau după întreaga cameră. Dacă e mai mare, prietenii pe care și i-a făcut aici până acum și pe care n-o să-i mai vadă vor fi cea mai mare îngrijorare a lui.

Implică-i în procesul de găsire a casei

Fie că veți sta cu chirie, fie că vă veți vinde casa de aici și vă veți cumpăra alta în țara în care urmează să vă mutați, roagă-l să te ajute să găsiți casa visurilor. Ține cont și de preferințele lui, întreabă-l în ce culori ar vrea să văruiți pereții, ce nuanțe să aibă mobila și perdelele, arată-i poze cu casele pe care le-ai găsit și chiar ia-l după tine la vizionări.

Dă o petrecere de rămas-bun

Invită-i prietenii, dar și rudele sau orice persoană care a însemnat ceva pentru copilul tău. Roagă-i pe toți să vină cu un mic cadou pe post de amintire, sau cu un sfat sau o urare de bun-rămas scrisă pe un bilețel. Faceți multe fotografii și filmulețe care va face mai târziu înstrăinarea de cei dragi ceva mai suportabilă.

Abateți-vă puțin de la drum

Dacă bugetul și timpul vă permit, luați-vă o mică vacanță care va face mai ușoară tranziția mutării în străinătate. Mergeți la un hotel kid-friendly, cu piscină, vizitați câteva orașe, mergeți la muzee sau într-un parc de distracții, plimbați-vă prin parc. Faceți tot posibilul să vă reconectați unul cu celălalt într-un moment de respiro, agățați între două lumi, fără angoase și termene limită.

Alege cea mai potrivită școală pentru el

Centrul Universului unui copil este școala – acolo își face noi prieteni și-și petrece jumătate din zi. Informează-te cu privire la școlile din zonă și alege-o pe cea care pare cea mai potrivită pentru el. Cere personalului didactic să vă dea voie să faceți un tur al școlii împreună cu cel mic, să participați împreună la o oră, astfel încât să se familiarizeze cu mediul în care o să-și petreacă majoritatea timpului.

Ajută-l să se integreze

Fă-l să se simtă atât de bine încât să uite de vechea lui casă. Cumpără-i o trambulină în curte, alege pentru el camera cea mai luminoasă și, eventual, cu oberliht prin care să vadă stelele seara sau fenomenele naturii, du-l la un curs de teatru sau descoperiți atracțiile orașului în care v-ați stabilit.

Du-l la un sport

Chiar înainte să despachetezi, sfătuiește-te cu el și apoi înscrie-l la un curs sportiv sau la o activitate practică ori creativă: cercetași, desen, baschet, înot – orice îi place și îi ocupă timpul, e binevenit! Așa, se va integra mai ușor în comunitate șva avea o șansă în plus să își facă prieteni.

Fă o prioritate din amenajarea camerei copilului

E foarte important pentru el să aibă un loc de care să simtă că aparține și unde să-și poată crea și desfășura micul univers. Așa că, înainte să te-apuci să faci alte reparații sau reamenajări în noua casă, pune la punct camera copilului. Se va acomoda mult mai repede cu noua atmosfera dacă va avea un loc doar pentru el, unde poate învăța și unde se simte confortabil.

Ia cu tine în străinătate cât mai multe lucruri familiare

Chiar dacă-ți este dificil, nu lăsa în urmă nicio jucărie de-a copilului, hăinuța sau păturica preferată. S-ar putea să facă o adevărată tragedie dacă va descoperi că unul din lucrurile sale îndrăgite a rămas departe de el. Dimpotrivă, dacă le are aproape, se va simți mai în siguranță și întreaga atmosferă îi va părea mai familiară.

Folosiți cu încredere intrnetul

Vorbiți pe Skype sau pe alte suporturi video cu cei rămași acasă – bunici, unchi, mătuși, colegi, prieteni. Totuși, pentru că asta i-ar putea răscoli și mai tare dorul de casă, stabiliți o singură zi și o singură oră pe săptămână când cel mic va ști că va revedea fețele cunoscute.

Înscrie-l la cursuri în limba țării unde v-ați mutat

Cu cât va prinde mai repede limba care se vorbește în noua țară unde locuiește, cu atât se va integra mai ușor și-și va face mai repede prieteni. Dacă se poate, înscrie-l și la cursuri de engleză – e o limbă universală, iar șansele ca și alți copii să o cunoască sunt destul de mari. Astfel, vor găsi o cale mai ușoară de comunicare, până când va învăța limba locului.

Dacă e nevoie, cere ajutorul psihologului

În funcție de vârstă și de temperamentul copilului, dar și de gradul de diferență dintre cultura de-acasă și cea din țara în care v-ați mutat, acomodarea poate să fie ușoară sau extrem de dificilă pentru cel mic. Dacă vezi că devine mai trist pe zi ce trece, nu mai comunică cu tine sau somatizează dorul de casă, nu mai amâna vizita la un psiholog. El îl va ajuta să se integreze cât mai rapid. 

Despre somatizare am scris mai multe aici: Somatizarea este strigătul de ajutor al sufletului

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să ne dai un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa