Cum poate ajuta mindfulnessul un copil agitat sau diagnosticat cu ADHD

Roxana Ristache

Matei este un copil agitat, cam așa l-ar descrie părinții lui. Este extrem de activ, mereu agitat şi cu mintea în altă parte. Părinţii au ajuns la capătul răbdării cu el. Băiatul le solicită atenţia foarte mult şi are în permanenţă nevoie de intervenţia fermă a părinţilor chiar şi pentru lucruri simple, cum ar fi igiena personală şi respectarea programului zilnic. Lucrurile s-au schimbat în familie, după ce părinţii au început să meargă la un curs de mindfulness, iar Matei i-a însoţit.

Îți recomandăm și cartea ”Copilul conștient. Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata stresului, sa devina mai fericit, mai bun si mai empatic” – Susan Kaiser Greenland. 

Cum se manifestă ADHD

Copiii care primesc diagnosticul de ADHD (“Attention Deficit Hyperactivity Disorder” adică “tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate”) sunt incapabili să rămână atenţi pe durata unei activităţi, au dificultăţi în a ţine minte planul şi scopul pe care îl au, precum şi în a se organiza. Comportamentul lor este instabil, neliniştit, agitat, impulsiv.

În mod obişnuit, tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate se tratează prin medicamente  şi intervenţii comportamentale. Ambele tipuri de intervenţie au limitele lor. Medicamentele funcţionează pe termen scurt, efectele averse manifestându-se destul de repede. Intervenţiile comportamentele au în vedere trainingul părinţilor prin care aceştia învaţă cum să gestioneze relaţia cu propriul copil.

În familiile în care un copil are ADHD, relaţia părinte-copil este adesea nefuncţională. Pe de o parte, datorită deficitului de atenţie al copilului, părinţii îşi pierd răbdarea şi acţionează destul de impulsiv. Pe de altă parte, dacă copilul are  ADHD, este probabil ca şi părintele să aibă probleme similare. Poate nu la acelaşi nivel, dar e bine de reţinut că această tulburare este în mare parte moştenită.

Nu trebuie uitat că datorită comportamentului dificil al copilului agitat sau cu ADHD, părintele este supus unui nivel mai ridicat de stres. Există şansa ca acesta să respingă copilul, să manifeste o nevoie mai mare de control sau un nivel crescut de reactivitate.  

Ce este meditaţia mindfulness?

Persoanele diagnosticate cu ADHD au două mari probleme: sunt neatente şi hiperactive, iar mindfulness ajută destul de mult în aceste cazuri.

Meditaţia de tip mindfulness constă în orientarea atenţiei în momentul prezent şi suspendarea oricărei încercări de a face judecăţi sau de a critica. În acest tip de meditaţie, înveţi să îţi menţii atenţia îndreptată asupra a ceva anume (de exemplu să fii atentă la propria respiraţie) şi să te reîntorci către acel obiect ori de câte ori altceva te distrage. Mai mult, mindfulness te învaţă să te apropii de experienţa din prezent cu deschidere, acceptare şi curiozitate.

Practic mindfulness te ajută să fii atentă la propria atenţiei. Să fii conştientă de starea ta emoţională şi ce anume te determină să reacţionezi impulsiv.

Multe cercetări au arătat îmbunătăţirea atenţiei şi a controlului asupra acesteia după practicarea mindfulness. Iar studiile care au folosit neuroimagistica au demonstrat că acest tip de meditaţie duce la schimbări la nivelul creierului, mai precis sunt modificate acele zone asociate atenţiei. Adică fix acele arii cerebrale care sunt afectate în cazul tulburării de deficit de atenţie şi hiperactivitate.

Efectele mindfulness asupra deficitului de atenţie la un copil agitat

Efectele mindfulness asupra deficitului de atenţiei şi hiperactivitate au fost studiate destul de mult. Astfel,  într-o cercetare la care au participat băieţi în vârstă de opt ani cu ADHD, părinţii au indicat o scădere a hiperactivităţii după practicarea mindfulness, dar nu şi o îmbunătăţire a atenţiei.  

Un alt studiu, în cadrul căruia adolescenţi diagnosticaţi cu ADHD şi părinţii lor au practicat mindfulness, a arătat că acest tip de meditaţie poate ajuta la îmbunătăţirea atenţiei, a relaţiilor sociale, la atingerea scopurilor, precum şi la o mai bună conştientizare personală.

O cercetare efectuată în 2012, în Belgia, a arătat că după opt şedinţe  de mindfulness, copiii diagnosticaţi cu ADHD au manifestat îmbunătăţiri ale comportamentului, o mai bună susţinerea a atenţiei, precum şi o mai bună prezenţă şi conştientizare personală. La cercetare au participat 22 de copii, cu vârste cuprinse între opt şi 12 ani, iar şedinţele de mindfulness s-au desfăşurat săptămânal, având o durata de 90 de minute.

Aceste cercetări arată că meditaţia de tip mindfulness are efecte pozitive asupra celor diagnosticaţi cu ADHD.

Meditatia mindfulness poate ajuta şi părinţii unui copil agitat sau cu ADHD?

ADHD este în mare măsură moştenit. Prin urmare părinţii copiilor diagnosticaţi cu această tulburare pot prezenta şi ei anumite simptome caracteristice ADHD.

În cadrul cercetării din Belgia, în timp ce copiii cu ADHD practicau mindfulness, părinţii lor au beneficiat de un curs de mindful parenting. Mindful parenting constă în a fi atent la copilul tău şi a fi prezent ca părinte aici şi acum, intenţionat, fără nici un fel de judecată de valoare.

Printr-un astfel de curs, părinţii au învaţat să fie atenţi la copii lor fără să îi critice. Să fie prezenţi în relaţia cu copilul, fără să reacţioneze automat sau impulsiv la ceea ce face micuţul.

Studiul a arătat că părinţii copiilor diagnosticaţi cu ADHD au avut de beneficiat în urma practicării mindfulness şi a mindful parenting. În cazul lor, s-a observat reducerea stresului şi reactivităţii, creşterea atenţiei şi reducerea hiperactivităţii.

Îți recomandăm și cartea ”Copilul conștient. Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata stresului, sa devina mai fericit, mai bun si mai empatic” – Susan Kaiser Greenland. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa