Cum recunoști depresia la copii

Iulia Mirică
depresia

La fel ca adulții, și copiii pot avea episoade de depresie. Chiar și în perioadele cele mai bune, creșterea copiilor este un proces greu, dar care nu le sperie deloc pe mame. S-ar putea ca, uneori, să te întrebi dacă faci totul ca la carte, iar nesiguranța vine în momentele în care îți vezi copilul nefericit. 

Există anumiți factori care te pot ajuta să-ți dai seama dacă cel mic este deprimat sau doar  neliniștit. Ai observat probabil că piticul tău poate deveni neliniștit din cauza unei sperieturi, a grijilor sau dacă este suprasolicitat. Diferența dintre anxietate și depresie se observă în funcție de modul în care copilul reacționează în momentele de stres.

În ceea ce-i privește pe copiii mai mari și pe adolescenți, depresia se manifestă de obicei prin tristețe, pesimism, pierderea interesului în activitățile care le aduceau plăcere, oboseală fizică sau mentală, stimă de sine scăzută. Copiii care prezintă aceste simptome sunt acei copii care încearcă să se izoleze și plâng mult.

Despre cum apare depresia la copii poți citi și în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte

Cum se manifestă depresia la copiii mici?

Până la pubertate, când hormonii încep să-și facă de cap, simptomele depresiei la copii nu sunt cele obișnuite. De cele mai multe ori, piticii par ușor iritabili, nu supărați. Vor avea accese dese de furie, izbucniri nervoase și pase proaste. Încearcă să observi rapid schimbările de comportament ale copilului tău. Dacă acestea sunt multe la număr și bruște, vorbim deja de altceva decât o simplă pasă proastă. Problemele legate de somn pot fi încadrate în această categorie.

Semnele depresiei sau ale anxietății pot apărea în asociere cu alte simptome. Lipsa somnului, alături de alte semnale depresive, poate duce la situații complicate. Încearcă să porți o discuție cu cel mic dacă suspectezi că ceva este în neregulă. Întreabă-l cum se simte, dar încearcă să vezi și perspectiva fraților săi, a profesorilor și a altor persoane care petrec mult timp cu el.

Încearcă să ai un ton pozitiv când îl întrebi acest lucru pe cel mic. După cum spune Botnick, un copil poate simți dacă ești speriată, nervoasă sau dacă îl judeci, așa că s-ar putea să-și adapteze răspunsul, pentru a-ți face pe plac. Există și cazul în care copilul s-ar putea să nu vrea să vorbească deloc cu tine sau cu partenerul tău. În acest caz, un psiholog sau un profesor te-ar putea ajuta.

Copiii se simt neajutorați atunci când sunt supărați. Nu încerca să-i distragi atenția copilului tău cu alte lucruri de la depresie. Chiar dacă ar putea funcționa această modalitate în anumite cazuri, acesta este doar drumul cel mai scurt către o soluție temporară. Iar drumul cel mai scurt nu este întotdeauna și cel mai bun. Încearcă să discuți cu piticul tău și să afli ce-l nemulțumește.

Dacă vrei să citești mai mult despre depresia copiilor, îți recomandăm și ACEST articol.

Despre cum apare depresia la copii poți citi și în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa