Cum să-i faci față unui copil furios? 4 idei de calmare a micului războinic

Magda Popescu
copil furios

Un copil care are des tantrumuri, se înfurie din orice, este agitat și tot timpul nemulțumit este o provocare pentru părinți. Cum să-i faci față? Empatizează cu el și fă-l să-și amintească mereu cât este de iubit! Câteva sfaturi practice citate de themommyview.viewsfromastepstool.com despre cum să procedezi când ai de-a face cu un copil furios.

Copiii sunt foarte diferiți. Unii sunt mai statici și par lipsiți de orice griji, alții, mai kinestezici, cu care abia ții ritmul, unii foarte sociabili, alții care se obișnuiesc mai greu cu tranzițiile și îți reglează treptat emoțiile și sentimentele.

Furia este normală și face parte din temperamentul copilului

Dacă aveți un copil furios, doar știind că este „normală“ și această parte din temperamentul lor, vă ajută mult să gestionați situațiile încordate. Cu toate acestea, există modalități prin care vă puteți ajuta copilul să învețe cum să să-și definească, exprime și mai apoi să-și gestioneze furia, și să învețe instrumente de calmare pe care se poate baza pe viitor.

Amintiți-i mereu copilului că furia e un sentiment normal. Emoțiile și sentimentele nu ar trebui să fie pedepsite sau transformate în ceva negativ. Copilul ar trebui să simtă că are voie să s exprime, chiar dacă este supărat. Însă de fiecare dată trebuie subliniat faptul că nu este în regulă să rănească pe cineva ca urmare a acestui sentiment.

Cum puteți ajuta, în mod practic, un copil furios care nu știe să-și gestioneze emoțiile? Ajutându-l să devină conștient de gândurile și sentimentele lui și oferindu-i posibilitatea de a se calma înainte de a fi „prea târziu“.

4 idei extraordinare pe care le puteți încerca cu un copil furios

  • Faceți exerciții de respirație, îmbrățișați-i, băgați mâinile în buzunarele lor. Sunt exerciții de calmare propuse de psihologi, care au rezultate bune e grupuri mai de copii. Sunt metode pe care le puteți folosi oricând cel mic este agitat și vi se pare că nimic nu mai dă rezultate.
  • Delimitați un colț de calmare. La fel ca cel de lectură. Un spațiu unde să vă puteți retrage, doar voi doi, chiar atunci când cel mic dă semne că devine furios. Spațiul delimitat îl liniștește și este un ajutor în manipularea mâniei înainte de izbucnire. Atenție, însă, să nu fie perceput ca o pedeapsă, ci ca o tehnică de ajutor.
  • Când copilul scoate fiara din tine
  • Controlați-vă vorbele! Atunci când se lucrează cu emoțiile, in special cu furia, este bine să folosim un limbaj pozitiv, mai degrabă decât negativ. De exemplu, îi puteți spune „eu văd că ești supărat chiar acum, cum te pot ajuta?“ și nu „întotdeauna ști așa de supărat“. Încercați să vă amintiți că mesajele trebuie să fie constructive și niciodată să nu aibă caracter de învinovățire.
  • Evitați utilizarea expresiei „calmează-te“, ca o comandă pentru copilul supărat. Spunându-i să se calmeze, de fapt nu le dați nicio idee despre ceea ce ar putea face cu emoția lor, ci mai degrabă poate exacerba frustrarea.

Citește și sfaturile practice ale lui Mary Sheedy Kurcinka pentru situațiile în care copilul are o criză de nervi. Descarcă acum capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”. Acesta este disponibil AICI, iar cartea o puteți găsi în SHOP Totul despre mame.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa