Cum să liniștești copiii pentru a nu deveni agresivi

Daniela Ghiorghe
combati agresivitatea

Temerile copiilor sunt la fel de reale ca cele ale adulților. Deși aceste frici se schimbă pe măsură ce ei cresc, este important să le arătăm că suntem alături de ei și că îi vom ajuta să treacă peste ele. Însă ce facem dacă acestea provoacă un comportament agresiv?

Comportamentul agresiv al copiilor nu este cauzat doar de dorința jucăriilor sau a altor obiecte. Poate fi provocat de niște sentimente negative puternice, care pun stăpânire pe ei, scrie psychologytoday.com.

Mai jos găsești mai multe modalități de a te conecta cu un copil agresiv:

Începe ziua cu joacă

Copiii agresivi au temeri ascunse. Din fericire, natura a înzestrat oamenii cu un mod bun de a trece peste aceste frici, prin râs. Încearcă jocuri fizice precum alergatul prin casă, de-a v-ați ascunselea sau lupte cu pernele. Râsul nu reduce doar frica și anxietatea, ci eliberează și hormoni ca oxitocina, care vă întărește relația. Joaca zilnică îl va ajuta pe cel mic să fie mai fericit și mai cooperant.

Programează o criză de nervi

Copiii au crize de nervi mai tot timpul, mai ales în spații publice. Poate fi de folos dacă programezi o astfel de reacție acasă, unde este prezent și partenerul tău, pentru a-ți ajuta micuțul să scape de sentimentele negative. Lacrimile reprezintă o metodă bună de a scăpa de emoții puternice. Scopul tău este de a-ți ajuta copilul să-și exprime sentimentele.

Creează atmosferă

După ce vă jucați, încearcă să creezi o atmosferă calmă, în care îi poți explica faptul că nu poți petrece toată ziua împreună, pentru că mai ai și alte lucruri de făcut.

Dacă micuțul se enervează, fii mai înțelegătoare

De obicei, când încerci să formezi o legătură între tine și copilul tău, acesta va începe să devină agresiv. Asta nu înseamnă că nu ar mai trebui să fii empatică, ci dimpotrivă, să încerci să înțelegi din ce motiv este supărat cel mic.

Rămâi prezentă

Majoritatea părinților vor să fugă cât mai departe atunci când copiii lor sunt nervoși. Însă dacă îi  răspunzi cu blândețe și compasiune, cel mai probabil va începe să plângă. Cu cât plânge mai mult, cu atât mai bine, pentru că în acest fel va scăpa de sentimentele negative. Dacă începe să te lovească, dă-te în spate cu un pas, dar rămâi prezentă.

Ce fac dacă nu plânge?

Dacă micuțul este nervos de mai mult timp, dar nu plânge, mărește timpul petrecut cu el. În acest fel se va simți protejat și nu-i va mai fi teamă că vei pleca de lângă el.

Dacă țipă la mine ca să tac?

Nu mai vorbi. Nu pune întrebări. Nu-i da explicații. Și un te aștepta ca cel mic să știe cum să-și exprime sentimentele. Doar fă-l să se simtă protejat.

Dacă îmi spune să plec?

Nu vorbește serios. Sentimentele micuților sunt mai puternice atunci când ne aflăm lângă ei. Așa că încearcă să te facă să pleci ca să nu mai simtă acele emoții. Dar nu vrea cu adevărat să pleci, pentru că în prezența ta se simte protejat. Dacă îl lași în pace se va calma, dar asta înseamnă că își reprimă sentimentele negative, care vor cauza o altă criză mai târziu. Așa că de ce să nu le elimine acum?

Ia-i în serios suferința

De obicei, după ce copiii își exprimă supărările, vin în brațele tale ca să plângă. Lasă-l să plângă cât vrea, iar dacă se oprește, uită-te la el. Dacă menține contactul vizual înseamnă că i-a trecut.

După ce se oprește din plâns

Va vrea probabil să te țină în brațe și să schimbe subiectul. Însă este important să-i faci un rezumat sub forma unei povești, în care să-i explici ce s-a întâmplat. Ai fi surprinsă cât de cooperanți sunt copiii după ce se opresc din plâns. Este posibil să adoarmă sau să se ducă să se joace.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa