Cum să nu începi un război cu copilul tău

razboi cu copilul

Sau cum să-l convingi să facă ceva fără să începeți un război

„Lasă-i să facă ce vor și viața ta va fi una destul de simplă, cu zeci de mulțumiri, îmbrățișări și sărutări din partea lor. Obligă-i să facă ceva ce nu vor și ai pornit la război.” Dacă această afirmație îți amintește de ce se întâmplă frecvent în viața voastră, iată niște sfaturi care te pot ajuta să-ți convingi copilul să coopereze, fără amenințări și condiționări.

Fiecare copil are personalitatea lui, iar de cele mai multe ori, teoriile nu funcționează la fel pentru toți. Pe de altă parte, ce mamă nu știe că lucrurile care funcționează azi, mâine pot da greș? Iată o serie de sfaturi menite să te ajute în situațiile în care copilul tău l-a luat pe NU în brațe:

Iată ce poți face atunci când îți dorești ca cel mic să facă un lucru:

1. Spune-i ce planuri ai: fie că vreți să mergeți la bunici, la cumpărături sau la piscină, anunță-l cu entuziasm. Din timp.

2. Dacă întâmpini rezistență, reformulează-ți dorința folosind o întrebare pe care e musai să i-o adresezi cu blândețe: “Eu aș vrea să mergem la piscina aceea frumoasă, tu ce părere ai?”. Uneori, cei mici pot avea sau nu un motiv întemeiat pentru a refuza să facă un lucru, așa că înainte de orice, încearcă să-i afli părerea.

3. Dacă spune în continuare “nu”, revino cu întrebarea de mai sus și folosește exemple concrete în ceea ce privește activitatea de acolo. De exemplu, îi poți spune cu cine vă veți întâlni sau cu cine se va putea juca. Este posibil ca cel mic să aibă nevoie să înțeleagă exact ce se va întâmpla în locul respectiv, înainte de a fi de acord să meargă.

 

Dacă în continuare strategia nu dă niciun rezultat este cazul să scoți armele secrete!

4. Descrie-i ce are de câștigat: Niciun copil nu va avea chef de la bun început să-și întrerupă joaca ca să meargă la supermarket, de aceea este recomandat să-i explicăm beneficiile unei astfel de activități. De exemplu: dacă trebuie să mergeți la cumpărături, spune-i că veți putea cumpăra ingredientele necesare pentru a pregăti desertul lui preferat. Ideea principală este să nu-l condiționezi, ci să îi descrii efectiv ce urmează și să îi stârnești un interes sincer. E posibil ca el, preocupat de ce face în momentul respectiv, să nu lege din prima drumul la supermarket de prepararea desertului favorit!

5. Roagă-l: Nu te gândi nicio secundă că rugămințile i se urcă la cap. Dacă răspunde rugăminților, spune-i mulțumesc. Într-un fel sau altul, va ști că îi ești recunoscătoare.

Ideal ar fi să reușești să ai o comunicare bună cu copilul tău și să rămâi onestă și calmă chiar și atunci când spune NU orice ai face. Sigur că uneori lucrurile ne scapă de sub control, însă tonul ridicat și amenințările nu ar trebui să facă parte din metodele de convingere. Totuși, dacă îți pierzi vreodată controlul, ai grijă să-i ceri iertare.

Să fii părinte înseamnă să te reinventezi în fiecare zi, să te impui, dar în același timp să-i oferi libertate copilului, să-l îndrumi, dar să nu-l obligi. Haideți să împărtășim experiențele de mămici și să învățăm una de la alta! Tu cum îți convingi copilul să facă lucrurile pe care le refuză?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa