Cum să-ți convingi copilul să se comporte frumos, fără trucuri și dulciuri

Iulia Mirică
comporte frumos

S-ar putea să trăiești cu iluzia că momentele în care îl mituiești pe copil cu dulciuri ca să se comporte frumos îl vor ajuta să devină un copil model. Dar specialiștii sunt de părere că, în acest fel, nu faci decât să îi alimentezi obsesia de control, scrie  fatherly.com.

Ross W. Greene, psiholog de copii, spune că nenumăratele dulciuri oferite nu vor convinge un copil să aibă purtarea pe care tu ți-o dorești. Dar, dacă ai reuși să-ți schimbi perspectiva și să vezi relația dintre mamă și copil ca pe o colaborare, s-ar putea să atingi scopul pe care ți l-ai propus. Ține minte întotdeauna că sunteți o echipă și că puteți rezolva problemele doar împreună. Mai jos, ți-am pregătit și câteva sfaturi care te vor ajuta să conturezi această relație de colaborare dintre tine și copilul tău.

Stabilește așteptări clare

De multe ori, vezi doar lucrurile pe care nu vrei ca piticul tău să le facă. Așa că îi spui să nu se mai joace cu mâncarea, să nu îl lovească pe copilul vecinului, etc. Dar, în loc să reacționezi în acest fel și să spui mereu nu, Greene ne învață să stabilim câteva așteptări cu o prioritate mare, după care să comunicăm modul în care, dacă nu sunt îndeplinite, îi afectează pe oamenii din jurul copiilor. De exemplu, bunele maniere la restaurant pot fi prioritare pentru tine. Înainte de a-l așeza pe cel mic în scaunul lui, spune-i la ce te aștepți de la el – mâncarea să stea pe masă, volumul vocii să fie la un nivel acceptabil. De asemenea, spune-i copilului tău cum vor fi afectați ceilalți oameni dacă nu respectă aceste reguli – vor regreta că au ales acel restaurant pentru o cină relaxantă, de exemplu.

Nu rezolva problemele în timp ce apar

Nimeni nu poate gândi la rece în timp ce se întâmplă ceva care îl afectează. De aceea, multe probleme rămân nerezolvate. Părinții și copiii au aceleași conflicte în fiecare zi sau săptămână, deoarece încearcă să le rezolve exact când apar. În loc de a forța o rezoluție atunci când ești supărată, lasă momentul să treacă cu un conflict minim. Nu înseamnă că renunți, ci că îți pregătești pledoaria pentru momentul în care toată lumea este calmă.

Fă un plan care să funcționeze

Acesta ar trebui făcut în momentul în care copilul nu a făcut prostie, tu ești calmă, iar situația este una liniștită. Spune-i celui mic că trebuie să colaborați pentru ceva. Greene ne învață să programăm aceste întâlniri o dată pe săptămână, sau chiar în fiecare zi.

Mergi la sursa problemei

Să spunem că îți este greu să-l convingi pe copilul tău să se spele pe dinți. Tu crezi că este încăpățânat, dar poate este vorba și de alt motiv la mijloc. Întreabă-l de ce este un lucru dificil pentru el. Poate că periuța de dinți îi rănește gingiile. Poate că periatul dinților este plictisitor. Oricare ar fi situația, încearcă de fiecare dată să înțelegi de ce nu face un lucru copilul tău, înainte de a trage concluziile pripite.

Găsește o soluție împreună cu cel mic

Poți începe cu fraza „Mă întreb oare dacă nu există o periuță sau o pastă de dinți care să-ți placă mai mult”. Această metodă îl va face pe cel mic să se simtă implicat în procesul de luare a deciziilor. Cu ajutorul răspunsului său, poți găsi o soluție realistă, care funcționează și pentru tine. Dacă nu funcționează prima soluție, nu-l pedepsi pe cel mic. Mai încearcă încă o dată sau de câte ori este nevoie, pentru a rezolva problema.

Dacă vrei să citești mai mult despre motivele pentru care educația prin recompense este una greșită, citește cartea Pedepsiți prin Recompense, scrisă de Alfie Kohn.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa