Cum să-ţi educi băieţelul

Theodora Fintescu, redactor
cum-sa-iti-educi-baietelul-totul-despre-mame

Știi să-ți educi copilul?

Ce mamă nu citește cărți și articole din reviste despre cum să-ți educi copilul? Cărei mame nu-i este frică să nu dea greș în călătoria asta? Poate că generația noastră a crescut într-un altfel de mediu, poate că ai noștri nu au avut acces la atât de multă informație sau poate că pur și simplu au fost crescuți la rândul lor într-un mediu rigid. Pentru generația de mâine, noi trebuie să fim altfel.

Revin cu întrebarea: Cum să-ți educi băiețelul?

Cu dragoste. Este singura regulă (dacă o putem numi așa) pe care trebuie să o respectăm. Dragostea față de băiețelul nostru ar trebui să fie cea care să dictezeze felul în care alegem să-l educăm.

Concepțiile învechite, cum că e bărbat și nu are voie să plângă, ar trebui îngropate undeva într-un cufăr prăfuit, ascuns bine într-un pod. Băiețel sau nu, copilul are voie să plângă. Are voie să dea frâu liber sentimentelor, să accepte faptul că este normal ca uneori să fie trist sau dezamăgit, altfel nu va ști cum să facă față momentelor grele de mai târziu.

Citește și: Reguli pentru un tată de fetiţă

Ești băiețel, trebuie să te joci cu mașinuțe!

Nouă ne place să ne spună cineva ce să facem sau ce să ne cumpărăm? Nu. Este dreptul lor de a-și alege jucăriile, în fond ele sunt parte din dezvoltarea lor. Așa cum pe noi ne definește de cele mai multe ori locul de muncă sau hobby-urile, așa se întâmplă și în cazul copiilor. Dacă băiețelul tău își dorește jocuri care să-i stimuleze creativitatea, atunci încurajează-l să facă asta. Dacă își dorește mașinuțe pe care mai apoi le desface în bucățele mici, mici, lasă-l să facă asta. Ceea ce înseamnă pentru noi că strică, pentru el poate fi o modalitate de a explora. Așa că, nu te supăra prea tare când face asta și amintește-ți singura regulă: dragostea ta față de el.

Ești bărbat, fii mai curajos!

Până să fie bărbat este doar un băiețel și este normal să aibă temeri. Și chiar și așa, uită-te la tatăl lui, cel mai apropiat exemplu de bărbat din familie. Nu i-a fost teamă când a ținut pentru prima dată bebelușul în brațe? Sau nu i-a fost teamă când te-a văzut plângând și nu știa că poate tocmai ai tăiat o ceapă? Cu siguranță nu i-a reproșat nimeni că nu e suficient de bărbat pentru asta, ba din contră, probabil ți-a umplut sufletul de bucurie.

Citește și: Nu vă mai dresați copiii

Noțiunea de a fi bărbat ar trebui să aibă un singur sens: acela de a-i respecta pe cei din jurul lui și asta trebuie să-l înveți pe băiețelul tău. Să empatizeze, să se gândească întotdeauna la repercusiunile faptelor lui, să nu facă rău, chiar și atunci când suferă, să ofere mici bucurii celor dragi fără niciun motiv aparte.

Spune-i că-l iubești!

Spune-i băiețelului tău, spune-i și tatălui. Lasă-l să înțeleagă că nu este nimic rușinos în a-ți declara sentimentele față de oamenii pe care îi iubești și vei avea un copil încrezător.

Nu-l pedepsi când ești nervoasă!

Știu că uneori ți-e greu să nu-ți ieși din fire, mai ales atunci când te simți epuizată fizic și psihic, dar amintește-ți că educația se face cu dragoste. Explică-i ce a greșit atunci când simți că te-ai liniștit, dar nu țipa la el. Este posibil să nu înțeleagă din prima, poate nici din a doua încercare, însă cu siguranță va ține cont pe viitor de ceea ce îi spui.

Reproșurile sau tonul ridicat nu sunt plăcute nici măcar pentru un adult, însă de multe ori, în cazul acesta ne abținem pentru că știm că ar putea riposta. Un copil nu va face asta și se va simți vinovat, iar noi nu vrem să-i facem asta propriului copil.

Educația unui băiețel nu este diferită față de cea a unei fetițe dacă ne ghidăm după această regulă simplă: dragostea.

Citește și ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka, și află cum să ții pasul cu un copil plin de energie. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa