De ce ar trebui să renunțăm să le spunem băieților să se comporte ca niște bărbați

Daniela Ghiorghe

Băieții află de la o vârstă fragedă de la părinți și de la oamenii din jurul lor despre cum ar trebui să fie un bărbat sau cum trebuie să dezvolte ei atunci când vor crește. Iar acest lucru are loc pentru că și ei au fost învățați de părinți același lucru și vor să îl transmită mai departe, la noile generații.

Aceste norme ale societății sunt descrise ca ideologii de masculinitate. Ele se referă la definiția tradițională, construită de societate în privința normelor culturale și ale așteptărilor legate de comportamentul masculin. De zeci de ani, imaginea culturală dominantă a masculinității a inclus heterosexualitatea, puterea fizică, atletismul, controlul asupra situațiilor, să aibă grijă de familie în calitate de conducător al acesteia, succes financiar și să nu plângă sau să-și arate emoțiile. Aceste idei sunt de cele mai multe ori promovate de desene animate, filme și spuse de părinți, conform psyhologytoday.com.

Ce este ideologia tradițională masculină?

Potrivit lui Mahalik, Good & Englar-Carlson (2003), ideologia tradițională masculină este descrisă prin următoarele trăsături:

  • sunt responsabili pentru casă și sunt cei care câștigă pâinea
  • sunt anti-feminini, ceea ce include ascunderea emoțiilor
  • heterosexualitatea este orientarea sexuală așteptată
  • trebuie să aibă un statut înalt și încredere în sine
  • sunt duri într-un mod violent și puternici din punct de vedere fizicUnele cercetări demonstrează că aderarea bărbaților la anumite ideologii masculine este asociată cu o serie de probleme. Unii cercetători cred că băieții și bărbații care se identifică ca fiind homosexuali sau bisexuali au risc mai mare de a avea probleme psihologice. De exemplu, un studiu făcut pe adolescenți a arătat că tinerii homosexuali și bisexuali se luptă încontinuu ca să fie bărbați autentici, în timp ce-și acceptă orientarea sexuală.

Mahalik, Good & Englar-Carlson (2003) au identifiat mai multe tipuri comune de trăsături masculine:

Puternic și tăcut

Fiind caracterizat ca o persoană fără emoții este idea centrală a acestui tip. Dacă un bărbat este puternic și tăcut poate să se identifice cu rolul său masculin prin controlarea sentimentelor.

Tipul dur

Acest gen de bărbat seamănă foarte mult cu cel puternic și tăcut, adică se așteaptă de la ei să-și suprime emoțiile pentru a nu fi considerați vulnerabili. În plus, ei trebuie să fie agresivi, neînfricați și invulnerabili.

“Fă-le viața un calvar”

Violența face parte din procesul de aceptare socială a băieților și de aceea sunt încurajați să se lupte pentru a-și întări caracterul și pentru nu fi agresați de alții. Prin urmare, băieții și bărbații învață la un moment dat că violența este un comportament acceptat pentru a-și rezolva problemele. Pe de altă parte însă, mulți dintre ei nu învață să separe agresivitatea de violență, în diferite medii sociale.

Playboy

Băieții învață de multe ori să-ți mențină sentimentele la un nivel scăzut. Acest lucru duce la sex în afara relațiilor, de aceea ei nu asociază sexul cu dragoste, intimitate sau atașament emoțional.

Homofobi

A fi un mascul tradițional înseamnă să eviți orice ar putea să te lege de feminitate sau homosexualitate. Așadar, caracteristicile care sunt asociate cu homosexualitatea, cum ar fi conexiunea cu alți bărbați trebuie să fie evitată cu orice preț.

Câștigători

O trăsătură foarte importantă a bărbatului este competivitatea combinată cu succesul. Asta implică nerăbdarea, dorința mare de a avea succes, ostilitatea, o nevoie mare de control și neputința de a se exprima.

Implicații ale socializării masculine rigide

Cercetătorii sunt de părere că acest tip de comportament asociat cu imaginea tradițională de bărbat poate avea impact negativ asupra sănătății fizice și mentale, precum:

  • problem cu intimitatea interpersonală
  • depresie și anxietate
  • abuzul de diferite substanțe
  • probleme cu violența interpersonală (viol, abuz, maltratare)
  • probeme de sănătate (presiune mare a sângelui)
  • suferință psihologică

    Cum să crești băieți buni și sensibili. 5 trucuri extrem de utile


    ”Nu plânge, ești bărbat!” De ce să nu îi spui asta băiețelului tău

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa