De ce, mama?

Raluca Dumitrică
de-ce-totul-despre-mame

Vârsta lui „de ce” este sinonimă cu distracția! Este?

Nicio vârstă nu e mai propice pentru un şir nesfârşit de “de ce-uri“, decât vârsta copilăriei. Când eşti părinte, fie că apuci să spui ceva referitor la altceva, fie că n-apuci, iscodeala celor mici apare oricum.

Problema cea mai mare nu e neapărat dată de numărul chestiunilor, ci că aceste eterne, dar distractive întrebări puse de copii trebuie să aibă întotdeauna un răspuns, altfel o cam încurci. O dată că imaginea ta ţanţoşă şi la care lucrezi de om inteligent şi cultivat se clatină în faţa copilului, iar a doua oară că ce fel de părinte mai eşti tu, atunci când nu ştii răspunsul la nişte întrebări atât de simple şi de banale.

Nicio zi fără sute de întrebări

Şi ca să vedeţi şi mai clar prin ce trece un părinte, aflați că un interesant studiu întreprins în 2013 de (în mod paradoxal) Littlewoods, un important lanţ de magazine britanic, pe un eşantion de 1000 de mame cu copii cu vârsta între 2 şi 10 ani, a ajuns la o concluzie uimitoare: copiii pun în medie 288 de întrebări pe zi. Cele mai curioase se pare că sunt fetiţele în vârstă de 4 ani, care ajung, potrivit studiului, să pună 390 de întrebări într-o singură zi. La polul opus se află băieţii de 9 ani, care adresează cam 144 de chestiuni zilnic. Cele mai multe întrebări pe care le pun copiii au loc la orele de masă, dar şi când familia se află la cumpărături. Un alt aspect interesant al studiului a relevat că cele mai asaltate cu întrebări sunt mamele, un sfert dintre copiii chestionaţi afirmând că li se adresează mamelor pentru că, atunci când primesc la rândul lor o întrebare, taţii le spun adesea să meargă la mama şi să o întrebe direct pe ea. Nu în ultimul rând, studiul a observat o descreştere a numărului întrebărilor pe măsură ce copiii se măresc, dar şi o creştere a dificultăţii acestor întrebări. De aceea, într-un moment de sinceritate totală, 82% din mamele intervievate au declarat că nu ştiu, pur şi simplu, ce să răspundă la aceste întrebări grele.

10 întrebări de sezon

Înainte de a vă lăsa în compania celor mai curioase 10 întrebări pe care le-am primit în ultima săptămână de la copiii mei, vă îndemn să vă notaţi şi voi cele mai nostime şi insolite întrebări pe care le-aţi primit de la copiii voştri şi promit că la cele mai dificile mă voi strădui să găsesc un răspuns imediat!

1. De ce au unii castraveţi ţepi?

2. De ce ni se murează degetele dacă stăm mai mult în apă? De ce nu şi burta sau gâtul?

3. De ce pot să mănânc foarte multă îngheţată, dar nu şi supă?

4. De ce trebuie să se nască bebeluşii la spital unde e urât, şi nu se nasc la dentist, unde e foarte frumos?

5. De ce sunt mucii săraţi şi acum, că doar ne-am întors de mult de la mare?

6. De ce nu putem să ne ascuţim unghiile în ascuţitoarea de creioane, ca să fie ca la pisici?

7. De ce sunt norii mereu în formă de animale care tocmai s-au ridicat de la masă?

8. De ce se trezesc atât de devreme copiii din desenele animate de la ora 07.30? Le e şi lor cald?

9. De ce nu putem să încărcăm becurile cu telefonul mobil când se ia curentul? Că uite, telefonul e aprins!

10. De ce putem să vedem oamenii în costume de baie, dar e ruşinos să îi vedem în sutien şi/sau chiloţi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa