De ce merg copiii în tabără?

Ramona Dinescu
copiii-in-tabara-totul-despe-mame

Iată de ce trebuie să vă lăsați copiii în tabără!

Majoritatea dintre noi am fost cel puțin măcar o dată în tabără când eram copii. Eu personal am numai amintiri plăcute legate de mersul în tabere și cred că nu sunt singura! De aceea, cred că taberele nu pot face decât bine pentru dezvoltarea socială și emoțională a copilului.

Îmi las copilul în tabără?

Adeseori părinții încearcă să amâne cât mai mult momentul plecării copilului în tabără, pe motiv că e prea mic și are tot timpul din lume după ce va mai crește. Ei bine, psihologii sunt de părere că, cu cât copilul este mai mic cu atât experiența unei tabere poate avea mai multe beneficii asupra dezvoltării sale.

Principalele condiții ar fi să știe să mănânce singur, să se spele pe dinți, să se îmbrace sau să se dezbrace. Aceste caracteristici aparțin vârstei de patru ani, deci, în general, începând cu această vârstă, vă puteți trimite liniștiți copiii în tabără.

Important este că, într-o tabără, copilul învață să socializeze, să se descurce singur, să ia singur decizii și să-și asume consecințele propriilor decizii.

Acasă, oricât am încerca să-l lăsăm să experimenteze sentimentul de a fi răspunzător de ceea ce face și oricât am încerca să-l determinăm să ia singur decizii, tot se va simți protejat și ajutat de părinți, bunici, bonă etc. În tabără, nu mai sunt brațele protectoare ale celor dragi, gata oricând să sară în ajutor să corecteze anumite greșeli ale copilului.

În plus, trebuie să te gândești că trebuie să-i ocupi vacanța cu ceva. Nu este suficient concediul părinților sau o săptămână/două la bunici. Trebuie să aibă și el concediul lui individual, nu-i așa? În care să își încerce forțele și să descoperă cât este de puternic!

Care sunt pericolele unei tabere?

Majoritatea părinților se tem de faptul că cel mic nu se va adapta în tabără și va plânge de dorul lor. Frica de despărțire și anxietatea de separare de cei dragi și de locurile familiare pune adesea stăpânire pe emoțiile copiilor. Însă nu trebuie să-ți faci griji! Plecarea în tabără este aproape asemănătoare cu integrarea în grădiniță. Poate că în prima zi va plânge după tine, dar apoi se va acomoda și îi va plăcea. Trebuie să fii în permanență în contact cu educatorul supraveghetor, iar dacă acesta îți confirmă că cel mic este sănătos, nu-i lipsește mâncare, este într-o companie bună, nu suferă de cald sau de frig, nu este cazul să mergi după el. Așa cum spuneam și la începutul acestui articol, taberele lasă în mintea noastră numai amintiri plăcute, chiar dacă și nouă, la rândul nostru, ne-a fost dor de părinți și de casă.

O altă îngrijorare a ta ar putea fi legată de ceea ce mănâncă. De obicei, în majoritatea taberelor, meniurile sunt atent alese pentru a furniza necesarul nutrițional de care are nevoie un copil. Iar dacă nu se mănâncă suficient, nu va păți nimic timp de șapte zile. Important este să se distreze, să învețe și să se simtă bine.

Ce trebuie să știi înainte de a-l lăsa în tabără?

Întâi de toate este important locul unde alegi să-l trimiți. Până la adolescență sau preadolescență, sunt de preferat taberele în țară și care nu durează mai mult de 6-7 zile. Abia apoi, poți alege o tabără în străinătate, care să aibă o durată mai mare, după ce copilul are deja experiența taberelor și are format un comportament social.

Trebuie să te ineteresezi apoi de numărul profesorilor însoțitori, să ceri toate contactele și să ceri cât mai multe informații legate de cazare, masă și activități.

Repet, copiilor mici, le sunt foarte utile taberele tematice. Astfel vor învăța să se organizeze în grup, vor avea activități în fiecare zi, vor socializa și vor învăța unul de la celălalt.

Bagajul de tabără al copilului trebuie să conțină doar lucruri strict necesare de toaletă intimă, îmbrăcăminte adecvată și, bineînțeles, dacă are, obiectul de atașament al copilului sau ceva familiar care să-l liniștească.

Distracție plăcută!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa